Test: Android 3.0

Publicerad

Test: Android 3.0

Android 3 Honeycomb är på väg ut på marknaden i en mängd datorplattor. Vi tittar närmare på Googles nya operativsystem och ser vad det har att erbjuda genom att använda Android SDK:n i en virtuell datorplatta.

Det första vi noterar med Android 3.0 är ikonerna i hemskärmens nederkant. De ersätter de fysiska knapparna vi hittar i Android-telefoner, eftersom det är svårare att nå en riktig knapp på en stor datorplatta. Det är inte första gången vi stöter på lösningar av det här slaget i Androidsammanhang. Men tidigare varianter har varit tilläggsprogram som kunnat försvinna bakom vissa applikationer. I Android 3.0 är knapparna inbyggda i operativsystemet, vilket innebär att du alltid kan komma åt dem. Även när du kör fullskärmsläge.

Många likheter med mobilversionen
Hemskärmen liknar den vi hittar i telefoner med Android. Det finns flera skärmar som du kan anpassa på egen hand med genvägar och miniprogram. Om du vill byta hemskärm kan du - precis som i mobilvärlden - dra fingret över skärmen från sida till sida för att bläddra mellan de olika skärmarna. Du kan även peka på plusknappen i skärmens övre högra hörn, för att få fram tumnaglar av dina hemskärmar. Här kommer du även åt ditt programbibliotek, som du kan dra direkt till valfri hemskärm. Det skiljer sig inte speciellt mycket åt från tidigare versioner av Android, men utnyttjar de större, mer högupplösta skärmarna som vi kan hitta i nya datorplattor.

Om du håller ned hemknappen i en Android-telefon får du fram en lista över dina senast använda program. I Android 3.0 finns en knapp för programbyte i verktygsfältet i skärmens nedre del. Den visar dina senaste program tillsammans med en förhandsgranskning av varje.

Bild 349933

Inte heller det här är revolutionerande, men användbart på större skärmar. Om du pekar på klockan i skärmens högra nederkant får du fram tid, datum, information om mottagningen, om du har nya meddelanden och batteriets status. Lägger du fingret på ikonen för inställningar kan du välja flygplansläge, konfigurera den trådlösa anslutningen, låsa skärmens läge, ställa in ljusstyrkan och stänga av/aktivera så kallade notifications. Det är viktigt att kunna nå inställningar av det här slaget snabbt. Och vi gillar hur Google integrerat det i Android 3.0.

Äntligen massor av tabbar
Det som förändrats mest jämfört med tidigare är applikationerna. Webbläsaren har omarbetats och kan använda tabbar överst i skärmen på samma sätt som i Google Chrome i datorn. Det gör det mycket trevligare att surfa på nätet. 
Dessutom har webbläsaren stöd för synkronisering med Google Chrome, så du kan dela alla dina bokmärken med flera datorer och datorplattor via ditt Googlekonto. Hoppas verkligen att företaget lägger in funktionen i sina smarta mobiler.

Bild 349935
Även e-posten har förbättrats. Standardapplikationen för POP3-, IMAP- och Exchangekonton innehåller nu flera paneler. När du öppnar programmet möts du av en mapplista och sedan en lista över meddelanden. Om du pekar på ett mejl öppnas det i en ny panel. Google har även uppdaterat Gmailapplikationen så att den fungerar på ett liknande sätt, vilket utnyttjar mer av den stora skärmen. Det verkar verkligen fungera. Små gränssnitt passar bra i smarta mobiltelefoner, men när det finns oändligt mycket skärmyta (nåja) att leka med ska den givetvis användas också.

Utvecklare kan göra applikationer som fungerar endast för Android 3.0 - precis som Appleutvecklare kan skapa program uteslutande för Ipad. Den enda frågan är hur snabbt Android 3.0-apparna är klara. 

Emulator ger inte alla svar
Att använda en emulator med Android är inte någon ideal lösning eftersom man inte får en känsla för hur snabb OS:et svarar. Med det sagt konstaterar vi att vi fattat tycke för OS:et ordentligt. Det verkar reda ut de största nackdelarna från Android i mobilen och gör Googles operativsystem till en Ipad-konkurrent att räkna med.

Android 3.0

För: Trevlig gränssnitt anpassat för "platt-skärmar".
Emot: Begränsat antal dedikerade applikationer till en början.
Rekommenderas till: Dig som vill testa en datorplatta som kan konkurrera med Ipad.
Cirkapris: -
Tillverkare: Google
Kontakt: http://www.google.com/mobile/android

On
Off

2 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015