Test: Samsung 900X3A

Test: Samsung 900X3A

Publicerad

Samsungs plattaste dator gör sitt allra bästa för att ta upp kampen med Macbook Air - och lyckas ganska väl.

I en värld av ultraportabla netbookdatorer kan få Windowsdatorer konkurrera med Apples Macbook Air. Det är en exklusiv klubb: Sonys VAIO Z-serie och Dells nu nedlagda Adamo har stått för hård konkurrens i det förflutna, men få har fulländat formeln. Nu är det Samsungs tur att se om de kan ta över kronan med hjälp av 900X3A, en av de ultraportabla i Serie 9.

Om det finns ett område där Samsungs Serie 9 verkligen träffar mitt i prick, är det det häpnadsväckande första intrycket. Den är inte riktigt så fantastiskt tunn som Macook Air, men knappt 17 millimeter tjock är den så smal och smidig som en bärbar kan bli. Vad som är ännu mer imponerande är att den faktiskt är en millianing lättare än Apples 13-tums Macbook Air. 1.32 kilo är själva definitionen av en ultraportabel.

Chassi i duralumin
Synar man den närmare är tonvikten på detaljer imponerande. Samsung betonar det faktum att chassit är gjort av duralumin - en tuff legering som oftare används i flygindustrin - och det känns verkligen ganska stabilt med tanke på den ringa vikten. Det är dock inte så obändigt orörligt som hos Macbook Air, men, bollar man lite med en Serie 9 ser man att locket och botten flexar lite fram och tillbaka.

Bild 350763

Ergonomiskt är denna dator en fullträff. Den mjuka känslan av de Alfapet-liknande tangenterna känns minst lika lyxig som på MacBook Air, men vi föredrog faktiskt 900X3A:s mer rymliga layout och fullbreda Enter-tangent. Styrplattan försöker efterhärma glasvarianten hos Apple. Hela ytan fungerar som en gigantisk knapp, tvåfingrade knackningar motsvarar ett högerklick och fyra fingrars sveprörelser i olika riktningar växlar mellan program, visar skrivbordet eller aktiverar Flip 3D-funktionen.

Datorn är också snabb för en liten ultraportabel. Med en lågvolts Sandy Bridge-processor i sällskap av en 128 gigabytes SSD-disk är Serie 9 betydligt snabbare än väntat. Från avstängt läge är Windows skrivbord uppe på 20 sekunder och programmen kan startas strax efter det. Med ett genomsnittspoäng på 0,43 i våra benchmarktest är detta inte någon slöfock. Samsung har också stuvat in ett batteri på 6300 milliamperetimmar, vilket klarade sex timmar och 35 minuter av lätt användning i vårt test. De två timmar och 29 minuter som ett hårdanvändningstest med skärmens ljusstyrka inställd på max resulterade i är riktigt imponerande.

Bild 350772

Mindre bra skärm
13,3-tumsskärmen har en matt finish och en ljusstyrka på hela 458 candela per kvadratmeter - fungerar även i de mest soldränkta miljöer. Den fantastiskt breda betraktningsvinkeln, ljusstyrkan och ett kontrastförhållande 715:1 ger bilden massor av djup. Upplösningen på 1 366 x 768 är dock en besvikelse - en sådan här lyxig dator förtjänar bättre - och färgåtergivningen är inte lika exakt som vi skulle vilja. De något dämpade färgerna fråntog våra HD-klipp från Avatar en del av sin vanliga stuns.

Vid första anblicken kan man också undra vart alla kontakter tagit vägen. Bortsett från en liten strömanslutning vid vänster gångjärn, är alla Serie 9: s anslutningar gömda under två nedfällbara klaffar, en på vardera kortsidan. En enda USB 2-port, en Micro SD-kortplats och ett kombinerat hörlurs- och mikrofonuttag gömmer sig på höger sida, medan en USB 3-port, Micro HDMI och nätverksanslutning finns till vänster. Det stora urvalet känns generöst, men Samsung har fått göra några anmärkningsvärda kompromisser för att pressa dem in i ett sådant slimmat chassi. Vi skulle ha föredragit en fullstor SD-kortläsare över Micro SD, och medan blotta närvaron av gigabitnätverk genast ger Samsung en poäng upp på Apples Air, känns behovet av att koppla in en egen adapterkabel som ett steg tillbaka. Det är lika nedslående att konstatera att medan Bluetooth 3 finns med stöder Broadcoms trådlösa chipset bara ett band, 2.4 megahertz.

Samsungs Serie 9 är ungefär så raffinerad som en ultraportabel kan bli, men priset för denna förfining är 15 000 kronor. Konsumenter med djupa fickor och längtan efter det senaste kommer att bli nöjda, men eftersom Apples Macbook Air snart kommer att uppdateras med Sandy Bridge kan Samsungs imponansfaktor bli kortlivad.

Samsung 900X3A

För: Snygg. Tunn. Strömsnål. Många anslutningar
Emot: Dyr. Skärmen är en besvikelse.
Rekommenderas till: Konsumenter med djupa fickor och längtan efter det senaste.
Cirkapris: 12 000 kronor exkl. moms, 15 000 kronor inkl. moms
Tillverkare: Samsung
Kontakt: http://www.samsung.se

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu
On
Off

4 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015