Test: Sony Vaio SB1V9E

Test: Sony Vaio SB1V9E

Publicerad

Sonys nya slanka ultraportabla dator med Sandy Bridge är äntligen tillgänglig, en kraftfull processor i en smäcker design. Men kan du verkligen både ha kakan och äta den? Det tar vi reda på.

Trots att Intels nya Sandy Bridgeprocessorer lovar mycket, har tillverkarna varit långsamma med att släppa nya modeller utrustade med dem. Sony har äntligen släppt sin första ultraportabla Sandy Bridge-dator, Vaio SB1V9E. Namnet kanske inte rullar av tungan, men det är en imponerande dator på många sätt.

Den väger bara 1,7 kilo, trots att den har en inbyggd DVD-brännare. Chassit i magnesium och aluminium svart chassi ser elegant ut på ett diskret sätt. Det känns inte riktigt lika styvt som andra bärbara datorer vi har sett, och sviktar lite mer under tryck mer än vi skulle vilja, men det känns ändå välgjort.

Den stora, lyhörda och bekväma tangentbordet gör det enkelt att skriva korrekt. Tangenterna är bakgrundsbelysta för arbete i sämre belysning, till exempel flygplan och föreläsningssalar. Pekplattan är stor och känns i allmänhet korrekt, även om den upplevdes som lite långsam. Plattan stöder multigester, som trots det är frustrerande att använda, eftersom det finns ofta en fördröjning i Windows svar på drag med fingret. Knapparna är lite hårdare än vi skulle vilja ha dem, men tillräckligt bra.

Full fart
Till skillnad från andra ultraportabla bärbara datorer som använder energieffektiva men jämförelsevis långsamma Ultra Low Voltage-processorer, utnyttjas här en Core i5 mobil processor i full fart. Tillsammans med fyra gigabyte minne rusade Vaion genom våra benchmarktest, och klarade ett nytt högstabetyg på 53 i våra nya plattformsoberoende programtest. Den är märkbart snabbare än äldre Core 2 Duo-baserade bärbara datorer, men skillnaden är inte lika uttalad jämfört med föregående generation bärbara datorer med Core i5.

Undersidan av den bärbara datorn blev inte obehagligt varm när den tuggade sig igenom våra krävande test, men fläktljudet var irriterande högt. Detta var särskilt störande när fläkten sparkade igång även under till synes enkla, oförargliga uppgifter som webbsurfning.

Med sina två grafikkretsar är SB1V9E lite ovanlig – det finns en integrerad Intel-krets som delar systemminnet och ett AMD Radeon HD 6470M-chip som har 512 egna megabyte. Växling mellan de två görs vid behov enkelt med en omkopplare strax ovanför tangentbordet. Ett kort skärmflimmer och en bekräftande dialogruta visas varje gång du använder den.

Sju timmars batteri
Intelkretsen är långsammare, men förlänger batteriets livslängd - den lyckades bara nå 9,6 FPS i vårt 3D-grafik test, men batteriet varade hela sju och en halv timme med det aktiverat. Däremot lyckades AMD-kretsen med betydligt bättre 24,2 FPS i samma test, men då klaade sig batteriet bara i fyra timmar. Batteriet kan officiellt bytas ut av användaren, men det är en mycket knepig operation som kräver att en panel och flera skruvar på undersidan måste avlägsnas.

Bländning från 13,3-tumsskärmen orsakad av reflekterat ljus borde inte vara ett problem tack vare den antireflexbehandlade ytan. Den matta finishen innebär att displayen inte är lika ljusstark som andra vi har sett, men den är fortfarande tillräcklig för de flesta uppgifter - även när ljusstyrkan är nedskruvad för att spara batteritid. De 1 366 x 768 bildpunkternas upplösning är tillräckligt bra för de flesta vardagliga kontorsuppgifter, men vi skulle ha föredragit 1 440 x 900, eftersom det skulle ha gynnat komplexa uppgifter och tillämpningar med många fönster och verktygsfält.

Bild 350900

Det integrerade 3G-modemet gör arbete på resande fot lättare. SIM-kortet nås genom att ta bort en liten, lättmissad lucka på undersidan. HDMI- och VGA-anslutningar finns, vilket gör det enkelt att visa presentationer med hjälp av projektorer och tv-apparater. Om den 500 gigabytes hårddisken inte är tillräckligt stor för dina behov kan du komplettera med extern lagring, antingen via två USB2-portar eller den ensamstående USB3 kontakten.

Säkerhetsfunktioner är det tunt med, men det finns en fingeravtrycksläsare inklämd mellan pekplattans två knappar. Du kan använda ditt fingeravtryck i stället för Windows inloggning och lösenord till webbplatser. Bra funktion och enkel installation tack vare den illustrerade installationsguiden. Men Kensington-hålet för fastlåsning har en korkad placering direkt under SD-kortplatsen. Det kan bli problem med en grov vajer.

Sony Vaio SB1V9E

För: Kraftfull processor. Gott om portar. Dubbel grafik.
Emot: 7,5 timmars batteritid är inte dåligt, men Macbook Air är bättre.
Rekommenderas till: Alla som behöver en riktigt kraftfull bärbar som ändå är smidig.
Cirkapris: 9 200 kronor exkl. moms, 11 500 kronor inkl. moms
Tillverkare: Sony
Kontakt: http://www.sony.se

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu
On
Off

9 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015