Test: Samsung Galaxy S II

Test: Samsung Galaxy S II

Publicerad

Det har varit ett sådant ståhej kring Samsung Galaxy S II att vi var oroliga att vi hade förväntat oss för mycket av den. Men vi hade inte behövt oroa oss. Samsung Galaxy S II är en fantastisk smartphone och dess bästa tillgång är den enorma skärmen.

4,3-tumsskärmen av AMOLED-typ är avgjort ett snäpp vassare än på den ursprungliga Galaxy S. Den är ljusstark - vi mätte en helvit skärm till 300 candela per kvadratmeter - och kontrasten är nära nog perfekt. Bilder och videoklipp ser otroliga ut. Färger hoppar ut från skärmen med sådan ilska att man nästan måste titta bort. Inte ens de traditionella klagomålen över kornighet hos OLED-skärmar kan riktas mot S II:s display.

Det enda större klagomål vi har gäller upplösningen. Den är fortfarande "bara" 480 x 800, vilket betyder att liten text på inzoomade webbsidor är svårare att urskilja än på Iphone 4: s 3,5-tums 960 x 640-skärm. Ska vi vara riktigt petiga kan vi också belysa det faktum att ljusstyrkan inte kan matcha den i Iphone 4, som presterar nästan löjliga 475 candela per kvadratmeter.

Fysisk design
Om skärmen är imponerande, är Galaxy S II:s konstruktion nästan lika anmärkningsvärd. Vid sin tunnaste punkt mätte vi den till 8.7 millimeter. Några utbuktningar gör att den inte är lika slimmad i hela längden, men tillsammans med vikten på 116 gram, är Galaxy S II den mest fickvänliga 4,3-tumstelefon man kan tänka sig.

Samsung har behållit sin Iphone-lika framsida, så den enda fysiska knappen finns kvar under skärmen (flankerad av touchkänsliga kontroller). Gorillaglasfronten är klar med en oljeavstötande beläggning som motstår fläckar från feta fingrar anmärkningsvärt väl.

Vad Samsung inte har gjort är att förbättra byggkvaliteten mycket. Den tidigare Galaxy S kändes lite för billig för en flaggskeppstelefon, och vår uppfattning har inte förändrats den här gången. Baksidan är tillverkad av lövtunn plast och chassit är också i plast. Om du vill ha en telefon som känns som en miljon dollar, och ser ut som det, är Galaxy S II inte för dig.

Prestanda och batteritid
Allt detta kan snart vara glömt när du börjar använda S II, men eftersom den är ett verkligt kraftpaket. Under dess skira tunna skal gömmer sig en dubbelkärning processor, baserad på ARM:s Cortex A9-design, med hastigheten 1,2 gigahertz. I benchmarktester blåser den konkurrensen ur vattnet. Den laddar BBC:s hemsida på fyra sekunder och avslutade Sunspider-testet på tre sekunder blankt. Mest imponerande av allt fick den resultatet 3 460 poäng i det Android-specifika Quadrant-testet. Här fick exempelvis Sony Ericsson Xperia Arc, som är riktigt snabb, bara 1378 poäng.

Till detta finns svindlande en gigabyte minne, och ingenting som vi kunde skicka på grafikkretsen Mali-400MP kunde få den ens nära att bryta ut i svett. Allt från Angry Birds till Reckless Racing visades med en jämn bildfrekvens som nog gör detta till marknaden bästa speltelefon.

Bild 351580

En hake är dock batteritiden. Vårt 24-timmars standardtest käkade upp ungefär hälften av batteriets kapacitet. Detta är ungefär samma resultat som för Galaxy S,och ett snäpp efter Iphone 4, trots ett större batteri på 1 650 milliamperetimmar. Med rätt energisparinställningar finns dock två dagars måttlig användning inom räckhåll.

GPS, kameror och annan hårdvara
GPS-prestanda har förbättrats mot tidigare. Google Maps Navigation hade inga problem alls att snabbt satelliterna och behöll positionen stadigt under hela vårt kör- och promenadtest. Mer anmärkningsvärt är en enorm förbättring i kameran. Den är fylld med funktioner, som bildstabilisering, blinkningsigenkänning, ISO- och mätningsjusteringar, ett makroläge och mer. Och upplösningen är anständig också, åtta megapixel för stillbilder och video i 1080p med 30 bilder per sekund.

I en jämförelsetagning med Iphone 4 vann Galaxy S II för varje bild - inomhus med blixt och utan, utomhus i bra ljus, scener med hög kontrast och närbilder - och i varje skott S II: s kamera vann. Den automatiska vitbalansen fungerade felfritt under hela vårt test, där Iphone tenderade att ge bilder i lysrörsbelysning en lätt blå nyans, medan S II: s såg naturliga ut. Makroläget är också mycket imponerande. Även film gav bättre resultat än Iphone.

Godkänd mjukvara
Inte överraskande kör Galaxy S II version 2.3 av Android, vilket bland annat innebär att telefonen är fullt Flash-kapabel. Men detta är inte Android i sin renaste form - Samsung har lagt till sina egna förbättringar (kallade Touchwiz 4), och det finns mycket att tycka om, bland annat ett anpassningsbart verktygsfält som löper längs ned på skärmen. Funktionen för att zooma genom att placera två fingrar på skärmen och sedan vicka telefonen fram och tillbaka är dock ganska meningslös. Mer användbart är införandet av Motorola-liknande skalbara widgets. Toppar vår lista över favoriter gör dock den trådlösa synkroniseringen via Kies Air app, med vilken du kan komma åt och hantera innehållet i din telefon via en webbläsare utan att behöva ansluta den till en dator.

Galaxy S II är suverän. Den enda oro vi har är över batteritiden, men det är inget stort problem. Kort sagt, Samsung Galaxy S II är tillräckligt bra för att armbåga Iphone 4 åt sidan och ta tag i förstaplatsen.

Samsung Galaxy S II

För: Fantastisk skärm. Bra kamera. Tunn och lätt.
Emot: Plastig. Något svag batteritid.
Rekommenderas till: Alla som letar efter alternativ till Iphone.
Cirkapris: 4 400 kronor exkl. moms, 5 500 kronor inkl. moms
Tillverkare: Samsung
Kontakt: http://www.samsung.se
DMZ rekommenderar

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu
On
Off

3 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015