Test: HP Elitebook 2540p

Test: HP Elitebook 2540p

Publicerad

En ultraportabel med långt batteriliv och massor av säkerhet. Priset är mycket högt, men så är den också tänkt för företag som har råd att betala.

HP:s företagsdatorer i Elitebook-serien är byggda för att hålla och den nya 2540p är inget undantag, dess robusta hölje i magnesiumlegering tål mycket mer än vanliga stötar och slag. Certifierat enligt militära standarder bör det kunna klara höga nivåer av damm, fukt, temperatur och vibration, så denna 1,8 kilo tunga ultrabärbara dator kommer att locka alla som söker en robust, men ändå lätt maskin.

Förvånande bra prestanda
En Intel Core i7-processor ger bra prestanda, trots att det är en lågspänningsmodell, en dubbelkärnig i7-640LM som körs i 2,13 gigahertz och kan använda Turbo Boost för att öka farten upp till 2,9 gigahertz. Tillsammans med fyra gigabyte minne och en 160 gigabyte SSD-disk lyckades den med fantastiska 46 totalpoäng i vårt multimediabenchtest.

Även om den inte kan tävla med Intels nyare Sandy Bridge-krets har 2540p fortfarande mycket datorkraft - även vid körning av flera resurskrävande applikationer kändes system hela tiden lyhört. Dock blev datorns undersida märkbart varmare än vanligt när vi körde våra test. Den andra fördelen med att använda en lågspänningsprocessor är superb batteritid. Drygt sju timmar i vårt test vid lätt användning bör garantera att den håller för en hel dags arbete på en enda laddning.

Precis som det yttre chassit är tangentbordet välkonstruerat och gjort för att tåla väder och vind. Knapparna känns betryggande snabba, med tydliga nedslag. Självklart finns inget utrymme för ett separat numeriskt tangentbord i en dator med 12-tumsskärm, men tangenterna är åtminstone i full storlek. Trots en något tätare placering än vanligt var det inget problem att skriva med full fart. Det är dock inte helt perfekt, eftersom funktionstangenterna är långt under halvstorlek, vilket kan göra dem svåra att träffa och den lilla tabbtangenten visade sig också vara en mindre irritation. Själva tangentbordet är inte bakgrundsbelyst, men en liten LED-lampa bredvid webbkameran förenklar arbete i mörker.

Utöver en lyhörd, om än ganska liten pekplatta, ger en separat pekpinne infälld i tangentbordet ett andra alternativ för musstyrning. Dubbla uppsättningar av musknappar kompletterar, men känns lite tröga.

Bild 351999

12-tumsskärmen rymmer en hel del
Bildkvaliteten från 12.1-tumsskärmen är något över genomsnittet. En upplösning på 1280 x 800 är tillräckligt hög för de flesta uppgifter och bilder såg väldigt skarpa ut. Färgerna var oftast korrekta, men det rådde en viss obalans mot den gula änden av skalan. Ljusstyrkan är utmärkt, vilket bör förenkla användning i direkt solljus. De vertikala betraktningsvinklarna är mycket begränsade, men det bör inte vara för mycket av ett problem, eftersom skärmen kan vinklas i180 grader. Den matt yta hjälper också till att stoppa reflexer från hård kontorsbelysning.

Föga förvånande för en företagsdator i toppskiktet är Elitebook 2540p full med anslutningsmöjligheter. Två av de tre USB2-portarna finns på baksidan, tillsammans med gigabitnätverk och batteriet, som sticker ut en aning från chassit. Den tredje USB-porten sitter på vänster sida, mellan modemet och DVD-brännaren. Den högra sidan har uttag för Firewire 400, VGA, Displayport och en dockningskontakt, liksom det allt viktigare Kensington-låset. Slutligen sitter en Expresscard-springa ovanför SD-minneskortsläsaren, så det finns utrymme för att lägga till ytterligare anslutningar vid ett senare tillfälle. Säkerheten tillhandahålls av en integrerad fingeravtrycksläsare och en Smartcard-läsare, plus HP:s programsvit Protecttools för kryptering och stöldskydd.

HP har sett till att Elitebook 2540p har allt en företagsanvändare kan behöva - den är tålig, presterar väl och har bra batteritid. En 12-tummare är perfekt att bära med sig, men priset är högt. Om du inte har bråttom och är ute efter den allra bästa prestandan för dina pengar kan det kanske löna sig att vänta tills HP kommer med en Sandy Bridge-utrustad modell.

HP Elitebook 2540p

För: Tålig. Bra prestanda för sin storlek. Välkonstruerad.
Emot: Äldre processor. Priset.
Rekommenderas till: Företag som behöver en tålig och säker liten bärbar.
Cirkapris: 16 960 kronor exkl. moms, 21 200 kronor inkl. moms
Tillverkare: HP
Kontakt: http://www.hp.se

On
Off

1 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015