Test: HTC Sensation

Test: HTC Sensation

Publicerad

En utmärkt dubbelkärnig smartphone med snygg design, men den klarar inte att slå den elegantare och billigare Samsung Galaxy S II.

HTC verkade ett tag halka efter i striden om mobil processorkraft, men detta förändrades när Sensation avtäcktes. Företagets nya flaggskepp kombinerar Android 2.3 med HTC:s egen användargränssnitt Sense och är definitivt ett steg upp från tidigare modeller som Desire HD och Wildfire.

Raffinerat användargränssnitt
Den nya telefonens användargränssnitt ser ut och känns lite mer raffinerat än tidigare. Det finns nu en 3D-effekt när vid bläddring mellan hemskärmarna i stället för att bara vänster- och högerglidning, och skärmlåset har ändrats. Du drar nu en sfär mot mitten av skärmen för att låsa upp och du kan också dra den mot en funktion som telefon eller kamera för att snabbt gå från låst till att ringa eller ta ett foto – det sista är särskilt användbart eftersom det inte finns något kameraknapp.

Notifikationsraden har två flikar, så att du kan växla mellan en lista med snabba inställningar, som att slå Wifi på eller av, och den vanliga listan med Androidinformation. Snabbinställningsfliken är välkommen, men det innebär att det kan krävas ett extra tryck på skärmen för att få meddelanden när de visas.

Flyt och prestanda
När det gäller allmänna prestanda och flyt i användningen känns HTC Sensation som en ny telefon jämfört med tidigare HTC-modeller - det går verkligen att känna den skillnad en 1,2 gigahertz dual core-processor gör. Tyvärr kan Sensations utmärkta gränssnitt ändå inte riktigt slå Samsungs Galaxy S II. Där S II aldrig tvekar märkte vi ibland en tröghet i Sensation vid helt normal användning.

De som gillar sociala nätverk kommer att bli glada över att det går att lägga till kontakter från Facebook, Google och Twitter, och telefonen hämtar även in kontakternas bilder från dessa tjänster. Telefonen kan inte länka kontakter automatiskt om de är dubblerade i olika sociala nätverk, men den föreslår länkar för att hjälpa till att snabba upp den processen. Den samlar också statusuppdateringar med Friend Stream-appen, men för avancerade alternativ som att skicka meddelanden behövs separata program från Android Market.

Bild 364774

Skärm och upplösning
Att ställa in ett Gmail-konto är naturligtvis enkelt och vi hade inga problem att synkronisera med företagets Exchange-server - till skillnad från Windows Phone 7 går det bra att ha användarnamn med mellanslag i. Att skriva är en relativt enkel uppgift. Vi är inte lika förtjusta i HTC: s tangentbord som med Windows Phone 7 eller Galaxy S II, men tack vare den stora 4,3-tumsskärmen fungerar det ändå smidigt. En konstig fördröjning för versalt I var den enda verkliga retsamheten.

Liksom Desire HD, Galaxy S II och HTC:s Windows Phone 7-telefon HD 7 har denna en 4,3-tumsskärm med upplösningen 540 x 960 - något lägre än på Iphone 4. Skärmstorleken innebär en bra balans mellan enkel internetsurfning och e-posthantering och en telefon som inte känns besvärlig och tungt - Sensation må vara en tjockis på 148 gram jämfört med Samsung Galaxy S II:s smidiga 116 gram, men vi tycker nog att den extra vikten gör att den känns som ett kvalitetsobjekt. Vi gillar särskilt den gummiaktiga plasten på baksidan, som gör telefonen bekväm att hålla i.

Bra internetfunktioner
Sensations webbläsare har ett par funktioner som sticker ut. Du kan dela webbplatser med Facebook och Twitter eller skicka dem via text, Bluetooth eller Gmail utan att behöva lämna sidan, och det finns en särskild knapp för att lägga till en webbplats RSS-flöde till telefonens läsare. Du kan också dra två markörer på skärmen för att markera en mening eller en fras och sedan söka efter den på Google, Wikipedia eller Google Översätt. Att navigera på webbplatser går dock inte lika snabbt som på Galaxy S II.

Tidigare HTC Android-telefoner, till exempel Desire HD, har lamslagits av sin fruktansvärt dåliga batteritid. Den goda nyheten här är att Sensation inte behöver laddas två gånger om dagen. Vi lyckades få en hel dags användning med Wifi, e-postkontroll och en timmes telefonsamtal. Dock visar de 19 timmar och 16 minuter den klarade i vår batteritidstest hur energihungriga telefoner med dubbla kärnor är - det är något bättre än Galaxy S II, men ändå långt efter Iphone 4: s 48 timmar.

HTC Sensation är en imponerande dubbelkärnig lur, och ett stort lyft jämfört med tidigare tidigare HTC:er, som Desire HD. Den kan dock inte riktigt matcha Galaxy S II, som har ett något smidigare operativsystem och är lite billigare.

HTC Sensation

För: Bra gränssnitt och funktioner. Bra batteritid.
Emot: Känns lite trög ibland.
Rekommenderas till: HTC-älskare som vill ha en riktigt bra telefon.
Cirkapris: 4 640 kronor exkl. moms, 5 800 kronor inkl. moms.
Tillverkare: HTC
Kontakt: http://www.htc.com

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu
On
Off

5 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015