LG Flatron IPS231P

LG Flatron IPS231P

Publicerad

En högkvalitativ IPS-bildskärm av känt märke till källarpris? Visst måste det finnas en hake? Vi har tittat noga och konstaterat att IPS231P är riktigt, riktigt bra.

LG: s nya IPS231 är knappast det senaste vad det gäller stil, men om du bryr dig mer om bildkvalitet än utseende finns det mycket att gilla hos denna 23-tums bildskärm med upplösningen 1 920 x 1 080. Som framgår av namnet använder den en IPS-panel i stället för den vanligare TN-varianten.

IPS bättre än TN
Detta är viktigt, eftersom IPS (som står för in-plane switching) oftast ger bättre färgåtergivning och bredare betraktningsvinklar än TN-paneler (Twisted Nematic). I grunden handlar det om att de flytande kristallernas anpassning kontrolleras lite annorlunda för att uppnå bättre betraktningsvinklar. Tillverkarna brukar uppge 178 grader horisontellt jämfört med 160-170 för TN-paneler - det låter kanske inte så mycket, men kan göra stor skillnad. Bredare visningsvinklar innebär att färgerna förblir korrekta även när du tittar på skärmen från sidan. Det är inte så kritiskt när en ensam användare sitter framför en skärm, men det hjälper verkligen när andra tittar på också.

IPS231:s betraktningsvinklar är definitivt bättre än hos någon TN-baserad monitor vi har sett, men de är inte de bästa. Färgerna är dock anmärkningsvärt bra med tanke på priset. Vi behövde bara justera ljusstyrkan - standardinställningarna bjöd på överraskande korrekta färger. Kontrasten (1 000:1 och dynamiskt 5 000 000:1) var också snäppet bättre än de flesta budget-LCD-skärmar, med bra svärta och tydlig åtskillnad mellan liknande nyanser av mörkgrått. Bakgrundsbelysningen - kantmonterade lysdioder - var jämn och det fanns nästan ingen ljusblödning runt kanterna på skärmen.

Bra inställningsmöjligheter
En av nackdelarna med IPS-skärmar är att de i allmänhet har längre svarstider än TN-paneler, denna har fem millisekunder. Men även om det fanns en antydan till spökbilder i filmer och spel märktes de bara om man letade efter dem och det var mycket rörlighet på skärmen.

Bild 365842

Att växla mellan DVI- och D-Sub-ingångarna kräver två knapptryckningar i stället för en, eftersom de fem knapparna på framsidan inte är märkta. Ett tryck på någon av dem visar i stället deras funktion på skärmen direkt ovanför dem - mycket bättre än den vanliga märkningen på knapparna, som kan vara omöjlig att se, även i dagsljus. Menyerna erbjuder ett standardsortiment av justeringar, men färginställningarna är bättre än genomsnittet. Det finns kontroll över nivåerna för rött, grönt, blått, cyan, magenta och gult, plus gamma och en förinställning för sRGB. De flesta lär dock inte behöva dessa, tack vare de exakta standardfärgerna.

Fullt justerbar
En annan ovanlig egenskap, med tanke på det låga priset, är ett höj-och sänkbart stativ som också kan lutas och vridas. Vertikalt kan skärmen justeras hela 140 millimeter, vilket gör det mycket lättare att placera den bekvämt än en skärm utan någon justeringsmöjlighet. Det finns också ett par inbyggda högtalare med ett förutsägbart tunt ljud, men ingen hörlursutgång.

Strömförbrukningen är inte så låg som vi hade förväntat oss av en LED-bakgrundsbelyst skärmen av den här storleken, men det är främst på grund av att IPS-paneler drar mer ström än motsvarande TN-versioner. Om du minskar ljusstyrkan till 50 procent minskar dock effektförbrukningen från från 31 watt till 24 watt.

Om du behöver en bildskärm för färgexakt arbete, men vill behålla priset till ett minimum, är IPS231P det perfekta valet. Den kostar inte mer än motsvarande 23-tums TN-baserade skärm med höjdjustering, men bildkvaliteten är av en helt annan kvalitet. Även om bra färgåtergivning inte är din högsta prioritet ger denna bildskärm ett utmärkt värde för pengarna.


LG Flatron IPS231P

För: Utmärkt färg och kontrast. Vettiga kontroller. Justerbart stativ. Bra pris.
Emot: Aningen långsam.
Rekommenderas till: Alla som vill ha bra färger till lågt pris.
Cirkapris: 1 592 kronor exkl. moms, 1 990 kronor inkl. moms.
Tillverkare: LG
Kontakt: http://www.lg.com/se
DMZ rekommenderar

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu
On
Off

3 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015