Test: Dell Vostro 3350

Test: Dell Vostro 3350

Publicerad

Dells tidigare bärbara företagsdatorer av typen Vostro har varit tusenkonstnärer. Tom Morgan tittar på nya Vostro 3350 för att se om den nu är en mästare på allt som kombinerar funktioner och prestanda med batteritid och portabilitet.

Med sin borstade metallfinish och minimalistiska design ser Vostro 3350 otroligt raffinerad ut för en företagsdator. En hel del plast har använts för att forma chassit, men det känns ändå lugnande robust och tuff nog att överleva livet på resande fot. Det väger förvisso en aning över två kilo, men den kompakta maskinen är liten nog för att den inte borde vara svårt att transportera.

Utstickande batteri
Ett undantag är det massiva åttacellsbatteri som sticker ut från botten av chassit. Det gör datorn lite besvärlig att passa in i mindre påsar, men vi anser ändå att den utmärkta batteritiden är värd detta. Med en tid på strax under elva och en halv timme i vårt lättanvändningstest bör du kunna arbeta hela dagen utan att behöva ett 230-uttag för laddning.

Detta resultat blir än mer imponerande när man betänker vilken hårdvara som sitter inuti 3350. Vårt testexemplar var utrustat med en Intel Core i5-2410M processor på 2,3 gigahertz och fyra gigabyte minne. Turbo Boost kan öka klockfrekvensen till hälsosamma 2.9 gigahertz för ökad prestanda, vilket hjälpte datorn att uppnå den mycket respektabla siffran 54 i vårt multimediabenchmarktest. Skrivbordet i Windows kändes alert även under våra benchmarktester, som annars kan få svagare maskiner att sega ihop och stanna. Endast omfattande flertrådade program visade sig vara en utmaning för denna bärbara dator.

Bild 366173
                 Vostro 3350 med batteri.

Behaglig skärm
Vid arbete med vardagliga uppgifter höll sig datorn sval vid beröring, med minimalt fläktljud. Pressades den med mer intensiva program ökade fläktvarvet, men inte till en nivå där det blev störande. Den 250 gigabytes hårddisk som är standard till detta pris är väl inte riktigt tillräcklig, men det går att uppgradera.

Grafikprestanda är inte fullt så imponerande, föga förvånande med Intels integrerade grafikkort. Detta är inte idealiskt för något mer ansträngande än HD-video - 720p-klipp spelades smidigt och HD-innehåll var lika tydligt som på en extern bildskärm. Alla som behöver mer grafikmuskler kan betala extra för tillval av ett AMD-kort.

Vi hade inga problem att se 13.3-tumsskärmen i kontorsbelysning tack vare den matta skärmytan. Den dämpar färgerna något, men gör ett utmärkt jobb med att ta bort ljusreflektioner. Ljusstyrkan är inte särskilt hög, inte ens vid maximal inställning, så vi hade vissa svårigheter att titta på skärmen i direkt solljus. Med 1366 x 768 punkter är upplösningen bara precis tillräckligt hög för arbete med två dokument sida vid sida, men för låg för Full HD-video. Trots detta var bilderna väldigt skarpa och kontrasten rimlig. Betraktningsvinklarna var dock mindre än imponerande, vilket kan göra datorn svår att använda i trånga utrymmen som på ett flygplan.

Bekvämt tangentbord
Vid ett skrivbord fungerade den dock utmärkt och det fullstora tangentbordet kändes mycket bekvämt tack vare vinkeln som skapas av det utskjutande batteriet och tydliga tangentsvar. Det finns inget separat numeriskt tangentbord, men i valet mellan ett rejält tangentbord och ett mindre med ett numeriskt tangentbord råder ingen tvekan. Dessutom finns fortfarande plats för tre funktionsknappar, varav en programmerbar.

Den anständigt stora pekplattan kändes också bra att använda, den mjuka plastytan gav bra glid och lyhördhet. Multitouchrullning var aktiverad som standard, men vi var tvungna att manuellt aktivera nypzoomning och rotation, varefter de fungerade snabbt och villigt. Plattans två knappar rörde sig inte mycket, men ett märkbart klick gjorde dem lätta att använda ändå.

Genomtänkt säkerhet
Förutom den inbyggda DVD-brännare finns det två USB3-portar och en enda gemensam ESATA/USB2 port som alla är bra, men utan en Expresscard-plats eller dockningsanslutning finns det lite utrymme för ytterligare expansion. Kortläsaren sitter inom bekvämt räckhåll i den främre kanten och lysdioderna för ström, hårddiskaktivitet och Wifi är synliga även med locket stängt.

Dell känner sina företagskunder väl, så det kommer inte som någon överraskning att Vostro 3350 inkluderar en mängd säkerhetsfunktioner. Fingeravtrycksläsaren under tangentbordet lärde sig känna igen våra avtryck efter bara några dragningar, vilket vittnar om hur mycket tekniken har förbättrats sedan den först dök upp. BIOS ger administratörer möjlighet att inaktivera alla anslutningar plus DVD-brännare om så önskas.

Det finns inte en enorm mängd förinstallerad mjukvara, vilket bara är en fördel, men Dells egen säkerhetskopieringssvit hjälper till med att skapa skivavbilder för snabb systemåterställning. Den grundläggande ett års hämta-/lämna-garanti som ingår i priset är det minsta vi förväntar oss, men den kan uppgraderas till en treårsplan för en ytterligare 1 200 kronor. Om du behöver service på plats kan den också köpas till.

Vi hittade mycket få fel med Vostro 3350, den fungerar bra, skärmen kvalitet ligger över genomsnittet och batteritiden är utmärkt. Som vanligt med Dell går datorn att anpassa efter egna önskemål vid beställning på deras webbplats, så den som vill kan få ännu bättre prestanda.

Dell Vostro 3350

För: Mycket bra batteritid. Utmärkta prestanda. Bra pris.
Emot: Grafiken ingen höjdare, men kan uppgraderas.
Rekommenderas till: Alla som reser mycket i tjänsten och behöver en bra, men ändå bekvämt mobil dator.
Cirkapris: 5 835 kronor exkl. moms, 7 294 kronor inkl. moms
Tillverkare: Dell
Kontakt: http://www.dell.se

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu
On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015