Test: Toshiba Tecra R840

Test: Toshiba Tecra R840

Publicerad

Bortsett från den något större skärmen är det inte mycket som skiljer denna Tecra från 13-tumskonkurrenterna. Men prestanda och batteritid är bra.

Toshibas nya Tecra R840-12F är udda - en tunn och lätt bärbar dator med en skärm som är större än vanligt. Trots ett mycket kompakt chassi, har en 14-tumsskärm fått plats. Men Toshiba har inte utnyttjat det större utrymmet för högre upplösning - Tecra R840-12F använder samma 1366 x 768 som man hittar på 13-tummare. Bildkvaliteten var genomsnittlig, med en rimlig kontrast och oftast korrekta, om än lite dämpade, färger. Den vertikala betraktningsvinkeln var inte den bästa, men skärmen kan vinklas långt. Den matta skärmen stod bra emot reflexer, så vi hade inga problem i kontorsbelysning.

Grafiken överraskar inte
Grafikkortet är Intels integrerade, vilket gör datorn lämplig för lättare uppgifter som videouppspelning, men inte för mer intensiva uppdrag som videoredigering eller CAD. Trots detta går det att skicka en Full HD-signal till en extern skärm via Displayport-utgången. Det finns ingen HDMI-port, men äldre skärmar och projektorer stöds av VGA-kontakten.

Förutom den lite större skärmen är Tecra R840 på många sätt mycket lik mindre 13-tums ultrabärbara. Den har plats för en optisk enhet samt gott om anslutningsmöjligheter, en USB3-port för extra snabb filöverföring, en kombinerat USB2/ESATA-port, en vanlig USB2-kontakt, en ExpressCard/34-kortplats och en multikortläsare..En smartkortläsare har klämts in över den optiska enheten och det finns också en portreplikatorkontakt för dockning.

Trots sin minimala storlek och vikten på mindre än två kilo finns det kraftfulla interna komponenter. Intel Core i7-2620m-processorn kanske bara har två fysiska kärnor, men kör ändå i pigga 2,7 gigahertz. I kombination med Intels Turboboost och hypertrådning visar Windows fyra kärnor som körs i imponerande 3,4 gigahertz när systemet knuffas till gränsen. Med sex gigabyte minne uppnåddes en respektabel totalsiffra på 64 i våra multimediatest. Om de inte är starkt flertrådade bör nästan alla skrivbordsprogram flyta smidigt på denna hårdvara.

Batteriet klarar en arbetsdag
Överraskande nog lider inte batteritiden av den högpresterande hårdvaran. R840 lyckades hålla ut åtta och en halv timme i vårt lätta batteritest, så den bör kunna klara en hel arbetsdag utan laddning.

V hade inga problem att skriva på det rymliga tangentbordet, dess breda, platta knappar kändes otroligt lyhörda trots att fjädrade en aning för mycket. Knapparna har blank yta och kan kännas lite hala, men vi anpassade oss snabbt. Förståeligt nog finns det inget utrymme för ett separat numeriskt tangentbord i ett 14-tumschassi, men detta är inte någon stor förlust.

Vi uppskattade den stora pekplattan, den texturerade plastiga ytan skapade väldigt lite friktion, vilket gav smidiga fingerrörelser snabb respons. De två knapparna under plattan kändes lite stela, men fjädrade bra. Den finns också en andra uppsättning musknappar, att användas med den blå pekpinnen mitt i tangentbordet. För dem som störs av detta går de dock att stänga av. En fingeravtrycksläsare har också tryckts in mellan de två nedre knapparna.

Bra säkerhetsprogram
R840 levereras förinstallerad med en rad användbara program för att öka produktiviteten och skydda dina data. Även om liknande också finns på bärbara datorer från andra tillverkare, är HDD Protection Monitor utan tvekan den mest användbara. Den känner hela tiden av rörelse med hjälp av en accelerometer och om en hastig förändring upptäcks, vilket kan tyda på ett fall, parkeras hårddiskens huvuden omedelbart för att förebygga skador eller förlust av data. Vi fann grundinställningen lite för känslig i, eftersom en lätt knackning på chassit räckte, men det är säkert bra för frekventa resenärer.

BIOS har en ganska omfattande lista över portar och tjänster som kan inaktiveras av systemadministratören, men märkligt nog inte USB-portarna eller minneskortläsaren. Om ditt företag inte är särskilt noga med datasäkerheten bör detta dock inte vara ett stort problem.

Bortsett från den något större skärmen verkar inte Toshiba ha gjort så mycket mer med Tecra R840 än de normalt skulle gjort med en 13-tumsdator. Eftersom skärmens upplösning också är densamma, finns det väldigt få skäl att välja den över en 13-tumskonkurrent. Men som helhet är den ändå värd att överväga för den som letar efter en ultraportabel bärbar som inte offrar prestanda för rörlighet. Anslutningsmöjligheterna är utmärkta och batteritiden är bra. Den är betydligt dyrare än den tidigare testade Dell Vostro 3350, men kan ändå vara värd att överväga.

Bild 366381

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu
Toshiba Tecra R840

För: Utmärkta prestanda. Hyfsad batteritid.
Emot: Låg upplösning. Dyr.
Rekommenderas till: Alla som behöver en ultraportabel med bra prestanda.
Cirkapris: 9 996 kronor exkl. moms, 12 495 kronor inkl. moms
Tillverkare: Toshiba
Kontakt: http://www.toshiba.se

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015