Test: Dell PowerEdge T110 II

Test: Dell PowerEdge T110 II

Publicerad

Bra byggkvalitet, ett rättvist pris och massor av funktioner gör detta till en favorit som en småföretagsserverserver.

Poweredge T110 II är Dells första server med stöd för Intels nya Xeon E3-processorer och är riktad direkt till små företag som söker sin första specialbyggda server. Priserna börjar på endast 3 500 kronor exklusive moms för den allra billigaste modellen.

Systemet Dell skickade oss till detta test kostar mycket mer än så, men det finns gott om extra godsaker. Till att börja med har datorn en quad-core 3,4 gigahertz Xeon E3-1270-processor. Av de tolv medlemmarna i Xeon E3-familjen erbjuder Dell fyra att välja på till T110 II, så det finns möjlighet att spara pengar genom att använda den något långsammare 3,1 gigahertz Xeon E3-1220.

Windows Server 2008 R2 Foundation
Du kan sänka kostnaderna ytterligare genom att utnyttja möjligheten att få Windows Server 2008 R2 Foundation förinstallerat inkluderat i priset. Foundation-versionen har vissa begränsningar som det gäller att vara medveten om, men som inte spelar någon roll för de flesta mindre företag. Det är en 64-bitserver, den stöder en enda processorsockel och maximala åtta gigabyte minne. Den kan hantera upp till 30 samtidiga inkommande anslutningar och stöder maximalt 15 Windows-användarkonton. Ändå är det en mycket bra affär.

T110 II är välbyggd och liten nog att rymmas under ett skrivbord, men enligt vår erfarenhet är det bättre att hålla den från golvet för att slippa suga in en massa smuts och damm. Den är tyst också, med en stora bakmonterad kylfläkt som gör mycket lite väsen av sig. Sidopanelen tas bort genom att trycka tillbaka en låsspak på den övre panelen, en spak som kan låsas med hänglås. Hålet på låsfliken är dessutom tillräckligt stort för att acceptera en låskabel som hindrar hela servern att bli stulen.

Prydligt bygge
Innanmätet är prydligt, med bekväm åtkomst till alla viktiga komponenter. Servern har plats för upp till fyra hårddiskar monterade i en bur på framsidan. Varje enhet är monterad i en plasthållare som är lätt att ta bort, och det finns kombinerade ström/gränssnittskablar intill varje fack.

Bild 380631
Det finns en inbyggd Perc S100-hårddiskkontrollenhet, som kräver att hårddiskarna ansluts direkt till moderkortets SATA-kontakter. Stöd finns för olika RAID-uppsättningar och funktionen är fullt tillräcklig för små företag som inte vill ha dyra SAS-hårddiskar. Vårt system inkluderade ett Perc S300 PCI Express-kort, som kostar någon tusenlapp extra och stöder SAS och SATA-hårddiskar i tre gigabit per sekund. För ytterligare pengar finns ett H200 PCI Express-kort, som är av begränsat värde i en nybörjarserver, eftersom det stöder högpresterande SAS-enheter i sex gigabit per sekund, men inte RAID5.

Processorn sitter i mitten av moderkortet, med en stor passiv kylfläns på toppen. Den och de fyra minnesplatserna ovanför är täckta av ett plastlock mot den stora fläkten på baksidan och luftflödet kyler även hårddiskarna.

Bra expansionsmöjligheter
En enda gigabitnätverksport finns, och dessutom en ESATA-port för att lägga till extern lagring. Sex externa USB-portar och tre lediga PCI Express-kortplatser på moderkortet ger bra expansionsmöjligheter.

Hanteringsalternativen är mer grundläggande än Dells mer avancerade Poweredge-servrar, eftersom moderkortet bara har en inbäddad BMC (Baseboard Management Controller). Den kan nås på distans via nätverket med hjälp av Dells kommandoradsverktyg IPMISH, men ger bara kontroll över strömförsörjningen.

Du får också en Windows-baserad Openmanage Server Administrator, som ger fjärråtkomst lokalt och via webbläsare. Den har inte funktioner som KVM-over-IP-fjärrstyrning eller strömförbrukningsövervakning, men kan visa temperaturer, spänningar och fläkthastigheter och kan utfärda varningar när problem upptäcks.

Med en lågeffekts Xeon E3 drar T110 II inte mycket ström. Vi mätte 38 watt på tomgång, vilket steg till 110 watt när systemet pressades lite.

Dell PowerEdge T110 II

För: Välbyggd. Goda expansionsmöjligheter. Många möjligheter att jonglera med priset.
Emot: Endast grundläggande fjärrstyrningsmöjligheter.
Rekommenderas till: Det mindre företaget som behöver sin första server.
Cirkapris: 18 359 kronor exkl. moms, 22 949 kronor inkl. moms (för detta system, startpris 3 510 kronor exkl. moms)
Tillverkare: Dell
Kontakt: http://www.dell.se

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Köp vingar för pengarna

1 kommentar

Andreas Rejbrand: Marginellt mer troligt är att tangentbordet *avskräcker* andra användargrupper med sitt "spännande" utseende... De senaste åren har jag tyckt det har varit tråkigt att det inte längre...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015