Test: Asus Zenbook UX31

Test: Asus Zenbook UX31

Publicerad

Nu kommer de bärbara Windowsdatorerna som konkurrerar på allvar med Macbook Air. Först ut i Ultrabooksegmentet är Asus Zenbook UX31. En fullkomligt strålande maskin.

Av samtliga Ultrabookdatorer vi förhandstittat på, inklusive Acer Aspire S3 och Toshiba Z830, blev vi mest imponerade över Asus Zenbook UX21 och UX31.

Zenbook UX31 är otroligt kompakt. Vår testmaskin väger endast 1,3 kilo och är 17 millimeter tjock - som mest. Vid den tunnaste delen är datorn endast 3 millimeter tjock. Det borstade aluminiumchassit är läckert och raffinerat, men också oerhört starkt. Locket vägrar böja sig under tryck och vi märker inte av något "flex" i det fullstora tangentbordet. Det är för övrigt strålande, mycket tack vare de separerade tangenterna. Trots den oerhört korta slaglängden ger varje bokstav bra respons och fjädring. Vi kunde med andra ord skriva med full hastighet från dag ett.

Asus har lyckats pressa in en stor pekplatta i borstad aluminium, med integrerade knappar. Musen flyttar sig inte en millimeter när vi trycker ned någon av knapparna, så lösningen dras inte med problemen från vissa andra allt-i-ett-pekplattor.

Utrymmet runt datorn är begränsat, så Asus har satsat på en micro-HDMI- och en mini-VGA-utgång, plus en kortläsare för flera format. De har även fått plats med två USB-portar och en ljudanslutning för både hörlurar och mikrofon. Vi är något besvikna över att endast en av de två USB-ingångarna har USB 3-stöd.

En kraftfull tunnis
Trots sin ringa storlek har Zenbook UX31 utrustats med högpresterande komponenter, bland annat en strömsnål version av Intels strålande Core i7-processor. Den dubbelkärniga i7-2677M körs normalt i 1,8 gigahertz men gasar på till 2,9 gigahertz med hjälp av Turbo Boost när det behövs extra kraft. Tillsammans med fyra gigabyte internminne och en supersnabb Sata III SSD på 128 gigabyte flyger den genom våra prestandatester. Datorn mäter sig inte med en traditionell stationär dator, men frekventa resenärer kommer att ha mer än tillräckligt med kraft för nästan alla uppgifter. UX31 är till exempel snabbare än Apples nuvarande version av Macbook Air.Bild 409204
Asus UX31 är en superb ultraportabel dator och ett bra alternativ till Macbook Air. 

Med tanke på de tunna yttermåtten är det föga förvånande att Asus inte kunnat lägga till ett dedikerat grafikkort. Istället förlitar sig UX31 på den integrerade grafiklösningen i Intels processor. Den har inga som helst problem med högupplöst film. Vi kan titta på 720p- och 1080p-filer utan problem. Modellen lyckas inte lika bra när det gäller moderna spel. Vi får endast 14,5 bilder per sekund i Dirt 3, vilket innebär att du får sänka grafikinställningarna ordentligt om du vill kunna spela nyare titlar. Äldre spel kommer att fungera bra mycket bättre.

Skärmen är fantastisk
Allt som visas i 13,3-tumsskärmen ser fantastiskt ut, mycket tack vare upplösningen på 1 600 x 900 pixel. Ingen av de kommande Ultrabook-konkurrenterna kan mäta sig med den, vilket är en klar fördel för UX31. Skärmen i Macbook Air har för övrigt en upplösning på 1 440 x 900 pixel.

Text återges med god skärpa utan att vara för liten och bilder innehåller massor av detaljer med naturtrogna färger, även vid full ljusstyrka. Även kontrasten är strålande och till och med i de mörkaste områdena i våra testbilder kan vi se detaljer. Betraktningsvinkeln är medelbra och den högblanka skärmen ger ofta reflektioner från externa ljuskällor. Den går dock att vinkla långt bakåt, för att undvika det i möjligaste mån.

Med tanke på att Asus slagit sig samman med Bang & Olufsen hade vi höga förväntningar på ljudkvaliteten. De inbyggda högtalarna imponerar både när det gäller frekvensomfång och volym, men kan givetvis inte mäta sig med ett dedikerat system. De klarar inte att återge riktigt höga toner på ett bra sätt och basen är minimal, men merparten av ljudet är ändå klart och varmt.

Sju timmar på en laddning
Trots de kraftfulla komponenterna klarar UX31 hela sju timmar i vårt batteritest som simulerar lättare användning. Så länge du håller dig till enklare uppgifter som ordbehandling och använda webbläsaren kommer du att klara merparten av arbetsdagen utan att behöva tänka på laddaren. Datorn startar från viloläge på mindre än två sekunder vilket gör att den fungerar riktigt bra för "start-stop-arbete" på fältet. Asus uppger att Zenbook har en passningstid på upp till två veckor, vilket inte når upp till Macbook Air som ska klara upp till en månad, enligt Apple.

Innan fler Ultrabookdatorer letar sig ut på marknaden har Asus Zenbook UX31 endast en konkurrent - Macbook Air. UX31 har en snabbare processor och en skärm med högre upplösning. Dessutom kostar den inte lika mycket. Asusdatorn saknar bakgrundsbelyst tangentbord, men i övrigt mäter den sig med Air både när det gäller portabilitet, stil och batteritid.

Med tanke på att UX31 är den första Ultrabookdatorn vi testar är det omöjligt att säga hur Asus Zenbook står sig mot konkurrenterna som är på väg ut på marknaden. Men de får det inte lätt. Designen är fantastisk, datorn är stabil och har riktigt bra prestanda. Zenbook UX31 är en åtråvärd maskin och du som längtat efter en Macbook Air-motsvarighet i Windowsvärlden kan sluta leta.

Bildgalleri - Asus Zenbook UX31


Visa album
Asus Zenbook UX31

För: Kraftfull, stabil, tunn och lätt.
Emot: Tangentbordet saknar bakgrundsbelysning.
Rekommenderas till: Alla som behöver en lätt och bra bärbar dator.
Cirkapris: 10 000 kr inkl. moms, 8 000 kr exkl. moms.
Tillverkare: Asus
Kontakt: http://www.asus.se
DMZ rekommenderar

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu
On
Off

12 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015