Test: Penclic Mouse D2

Test: Penclic Mouse D2

Publicerad

Den här musen liknar inget annat och har helt klart ergonomiska fördelar. Men den kräver en del hjälp på vägen och det drar ner helhetsintrycket.

Tänk dig en penna, obetydligt tjockare än en vanlig kulspetspenna, som sitter fast i en ledad kula i en flyttbar platta. Så är den här lite speciella datormusen konstruerad. Effekten blir att du håller ett vanligt penngrepp när du styr datorn.

Efter att ha pluggat in USB-kontakten konstaterar jag två saker: För det första blev jag tvungen att byta scrollfinger. Då man håller en penna med pekfingret "låstes" det och jag fick istället använda långfingret. Tog ett tag att vänja sig men satt snart i ryggmärgen. Det andra var att jag slog omkull pennan varje gång jag växlande högerhandens position mellan tangentbord och "mus". Det är fortfarande, efter flera veckor, ett rejält störande moment.

Själva användningen av pennmusen kändes direkt naturlig och bekväm. Det går att ställa in tre olika grader av optisk känslighet och även den fysiska konstruktionen går att vinkla om så att greppet passar dig. Men, och det är ett stort men, konstruktionen kräver ett handlovsstöd för att vinkeln mellan penna och själva plattan inte ska bli för snäv och obekväm.

En annan nackdel är att de små "fötterna" har för skarpa kanter. Detta märks när man har ett underlag som har en yta med någon form av textilstruktur. Det blir som att dra en knivsegg mot ett skrovligt underlag, något överdrivet. Det skapas vibrationer och ljud men framför allt försämras precisionen.

Just precisionen framhålls som den här konstruktionens stora fördel, men jag kan inte köpa det fullt ut. Om du ska peka och klicka på ett litet objekt på skärmen blir det lätt så att musen dras nedåt någon millimeter i samma veva. Effekten blir att du missar objektet eller oavsiktligt flyttar till exempel en mapp.

Det ska betonas att jag inte hade några problem med musarm innan jag började använda Penclic Mouse och jag har inte fått någon känning under testperioden heller. (Vilket faktiskt hänt med andra ergonomiska tillbehör.) 

Med mjukt stöd för handlov och rätt underlag kan det här mycket väl vara ett bra alternativ för dig som har ont i axlar eller nacke på grund av många timmar framför skärmen. Hade precisionen varit bättre även vid riktigt snabb hantering skulle jag ha rekommenderat den varmt, men det var just på det området den föll ner från den absoluta toppnivån.

Penclic Mouse D2 (trådbunden)

För: Skönt grepp, tilltalande design, känns välbyggd.
Emot: Kräver att din övriga "mus-utrustning" anpassas till den och precisionen vid (framför allt) snabbt arbete sviktar något.
Rekommenderas till: Den som inte har för vana att arbeta mycket snabbt med sin datormus och/eller den som behöver ändra musgrepp på grund av problem med musarm eller liknande.
Cirkapris: 499 kr inkl. moms, 399 kr exkl. moms.
Tillverkare: Penclic
Kontakt: http://www.penclic.se

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu
On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015