Test: LG Scanner Mouse LSM-100 USB

Test: LG Scanner Mouse LSM-100 USB

Publicerad

Mus och bildläsare i ett. En lyckad kombination eller ett möte som aldrig borde ägt rum? Vi testar.

Precis som namnet antyder är det här en sladdförsedd lasermus med inbyggd handskanner. Nog låter det finurligt, och LG:s bildläsarmus är faktiskt förvånansvärt användbar. Traditionella bildläsare av det här slaget brukar kräva oerhört långsamma och jämna rörelser av användaren och ändå prodcera hackiga bilder. Med LG:s handskanner kan du svepa över hela områden med text och grafik i nästan valfritt tempo. Du får se en förhandsgranskning på skärmen allteftersom du skannar.

Teknik från Schweiz
LG använder en teknik som utvecklats av de Schweiziska digitaliseringsspecialisterna Dacuda. Scanner Mouse är laddad med ett CMOS-chip som filmar sidan du läser in. En mjukvara i din dator analyserar och korrigerar de överlappande bilderna i realtid. Programmer har även OCR-stöd vilket innebär att den kan analysera och digitalisera text så att du enkelt kan kopiera och redigera den. Vi imponeras mest över förmågan att läsa tabeller och omvandla det inskannade materialet till individuella celler som går att använda och redigera i ett Exceldokument. OCR-mjukvaran kan hantera över 100 språk, men räkna inte med att den klarar handskriven text. 

Maxupplösningen ligger på 320 DPI. Vid inställningen medel respektive låg är den 200 och 100 DPI. De högsta alternativen är att föredra om du vill få bäst resultat vid OCR-inläsning av små typsnitt, men lägre upplösningar minskar givetvis storleken på den inlästa bilden. En självklarhet som faktiskt är ganska viktig i sammanhanget, eftersom du endast får ett begränsat utrymme för din inlästa bild. Hur mycket du använt visar en indikator intill förhandsgranskningen på skärmen. LSM-100 kan som mest läsa in bilder i A3-format.

Datorprestandan påverkar
Med tanke på att det här faktiskt är en videoenhet är vi inte förvånade över att prestandan begränsas av din dators processorkraft. Det innebär att ett snabbt Core i5-system kommer att fungera bättre än en strömsnål AMD E-350-lösning. Ytterligare en begränsning är mängden internminne som allokerats till själva bildläsaren. Det bestäms automatiskt efter det att skannern analyserat ditt system. Men du kan öka tilldelningen på egen hand om du är villig att riskera datorns stabilitet.

Det kanske största problemet med LSM-100 har inte med bildläsaren att göra. Det handlar om att enheten inte är speciellt trevlig att använda som en mus. Visst, den fungerar utmärkt och du kan vänja dig vid formen, men de platta sidorna och den blanka ytan har inget att hämta när det gäller ergonomi om vi jämför med andra pekdon. Förutom de traditionella musknapparna har den två knappar på sidan. Den ena aktiverar skannerläget och den andra fungerar bland annat som bakåtknapp i webbläsaren. Det känns inte speciellt logiskt och går inte att ändra. Hjulet kan även kontrollera zoomen i skannerläget vilket dock är en mer intuitiv lösning.

Bort med musen
Paradoxalt nog gör det faktum att LSM-100 även fungerar som en mus att vi drar oss för att använda den. Den sparar USB-portar och kommer väl till pass om du är ute och reser och inte vill packa ned för mycket prylar i din datorväska. Men vi vill inte ha ett nytt pekdon. Vi vill bara skanna. Musfunktionen är faktiskt mest i vägen och det är enkelt att snubbla över musknapparna av misstag när du läser in bilder. Trots det. Och trots det faktum att storleken på den inskannade bilden begränsas av både din dator och skannermusens minne, är det här faktiskt den bästa handskannarn vi någonsin testat. Om du har en hyfsat kraftfull bärbar dator med hyfsat mycket minne är LSM-100 ett perfekt alternativ för bildinläsning på resande fot. På kontoret är dock en traditionell skanner överlägsen. LG ska dock berömmas för sin innovationsförmåga, och vi hoppas få se mer videoskanningsteknik framöver.

LG Scanner Mouse LSM-100 USB

För: Riktigt bra handskanner.
Emot: Vi gillar inte musen. Minnet begränsar.
Rekommenderas till: Dig som måste läsa in bilder på resande fot.
Cirkapris: 1 000 kr inkl. moms, 800 kr exkl. moms.
Tillverkare: LG
Kontakt: http://www.lg.com

On
Off

2 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015