Test: Asus Zenbook UX21

Test: Asus Zenbook UX21

Publicerad

Här är Windowsdatorn som konkurrerar med Apples minsta Air-modell. UX21 är både läcker och kompetent, men behöver laddas lite för ofta.

De nya ultrabookdatorerna är Windowsalternativen till Macbook Air. Men fram till nu har vi enbart sett modeller med 13,3-tumsskärmar, vilket lämnat 11,6-tumsmodellen av den tunna Appledatorn mer eller mindre ohotad. Som väl är bryter Asus trenden med nya UX21. En 11,6-tumsversion av Zenbook UX31.

UX21 är i det närmaste identisk med sitt större syskon. Den har samma yta i borstad metall, men är otroligt liten. Asus har lyckas med konstrycket att tillverka en dator som är mellan 3-9 millimeter tjock och väger minimala 1,1 kilo. Det här är en bärbar dator du inte lär ha något emot att alltid ha liggande i datorväskan.

Den är stabil
Dessutom är konstruktionen imponerande stabil, med väldigt få tecken på "flex" i vare sig lock eller undersida. Och aluminiumkonstruktionen borde göra den relativt reptålig.

Den underbara designen fortsätter när du lyfter på locket. Undertill uppenbarar sig högtalargaller inbyggda i gångjärnen, ett fullstort tangentbord och en rejäl pekplatta. Bokstäverna ger bra respons när man skriver, mycket tack vare de väl separerade tangenterna.

Pekplattan är följsam och lättanvänd, men vi är inte lika imponerad över de integrerade knapparna. Om man håller ett finger över en av knapparna och använder ett annat finger på plattan för att röra muspekaren, händer det att pekaren gör ett hopp över skärmen av misstag. Och det blir snabbt irriterande.

Skärmen är riktigt ljusstark och färgerna återges naturtroget när vi tittar på den rakt framifrån. Det förändras snabbt om du tittar från mer extrema vinklar. Skärmen, som har 1 366 x 768-upplösning, går att vinkla rejält bakåt så att det aldrig är några problem att hitta en position som fungerar. Men den högblanka ytan gör text svårläst i riktigt ljusa miljöer.

Vasst ljud
Ljudkvaliteten imponerar, speciellt med tanke på att högtalarna från Altec Lansing tar väldigt lite utrymme i anspråk. Volymen är förvånansvärt hög och både hög- och mellanregister låter bra. Basen saknar vilket givetvis inte är direkt överraskande med tanke på högtalarnas storlek. Dessutom kan riktigt höga toner återges lite väl skarpt.

När det gäller anslutningar är UX21 vare sig bra eller dålig. Enheten har endast två USB-anslutningar, en Micro-HDMI- och en Mini Displayport-utgång. Den har även en 3,5-millimetersanslutning som kan ta hand om både hörlurar och mikrofon. Det finns ingen läsare för minneskort eller någon Ethernetport, men en USB-adapter skickas med på köpet för alla som föredrar "trådat" nätverk framför trådlöst.

Asus har använt något mindre kraftfulla komponenter i vår testmodell av UX21 än i Zenbook UX31. Med det sagt kan vi ändå konstatera att den lilla datorn är en väldigt kraftfull maskin med tanke på storleken. Under tangentbordet sitter nämligen en Intel Core i5-2467M-processor på 1,6 gigahertz, 4 gigabyte interminne och en SSD som rymmer 128 gigabyte. UX21 lär inte ha några problem med att köra dina standardprogram eller klara av alla vardagliga arbetsuppgifter du slänger på den. Detsamma gäller dock inte spel. Datorn levererar till exempel endast 13 bilder per sekund i vårt Dirt 3-test.

Glöm inte laddaren
Oavsett hur du använder UX21 måste du se till att alltid har batteriladdaren och ett eluttag i närheten. Även om vi tar hänsyn till de kraftfulla komponenterna är vi besvikna över batteritiden som vi mäter upp till fyra och en halv timme. Det är rejält mycket sämre än UX31 och knappast tillräckligt för att du ska ta dig igenom en hel arbetsdag på en laddning.

För närvarande är UX21 den minsta ultrabookmodellen på marknaden. Och den enda direkta konkurrenten är Apples minsta Macbook Air. Asus modell säljs för cirka 9 000 kronor i många butiker och är därmed ett par tusenlappar billigare än motsvarande Appledator. UX21 har dock några nackdelar, vilket inte gör den till en måstepryl.

Men är du ute efter en liten, tunn och kompetent bärbar dator finns inget annat 11,6-tumsalternativ till Air i skrivande stund.

Asus Zenbook UX21

För: Liten, stabil, läcker och kompetent.
Emot: Batteriet håller inte i längden.
Rekommenderas till: Dig som är ute efter ett alternativ till den mista versionen av Macbook Air.
Cirkapris: 9 000 kr inkl. moms, 7 200 kr exkl. moms.
Tillverkare: Asus
Kontakt: http://www.asus.se

On
Off

3 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015