Test: Canon Imageformula P-215

Test: Canon Imageformula P-215

Publicerad

Bildläsare med duplex brukar vara stora skrivbordsmodeller. Canon Imageformula P-215 får plats i din datorväska.

Många företag strävar efter det papperslösa kontoret. Det ska minska kostnader av både förbrukningsvaror och återvinning. Men det dröjer innan merparten av skrivborden på landets arbetsplatser är helt fria från hopfiltade fibrer.

Det finns dock bättre sätt att hantera papper än att lägga dem på hög. Ett av de mer effektiva är att läsa in dem digitalt till säkert förvar, innan du sänder originalet till återvinningen. Det är givetvis här Canon Imageformula P-215 kommer in i bilden. Enheten är en kompakt toppmatad skanner designad för mobilt bruk. Den väger dock cirka ett kilo, vilket är i mesta laget för användning på resande fot. Formfaktorn gör den även lämplig för användning på skrivbordet. Alla vill ju inte ta en promenad över hela kontoret och använda en nätverksansluten multifunktionsenhet.

När man inte använder Imageformula P-215 är den en liten, nätt låda som tar väldigt lite utrymme i anspråk. Det tar dock några sekunder innan den är redo att utföra några arbetsuppgifter. Locket har dubbla gångjärn och går att öppna, för att sedan luta bakåt till en arkmatare. Man kan även vika ut två armar som ger pappret extra stadga. Och på sidorna hittar vi två justerbara stöd för papper av olika storlek. Arkmataren rymmer upp till 20 ark och pappersbanan är relativt rak. Det finns dock ingen plats för inlästa sidor, vilket innebär att de hamnar direkt på skrivbordet, eller varför inte i pappersinsamlingen nedanför. Enheten har även en fack på framsidan där man kan läsa in visitkort. Korten matas in och ut i samma fack.

Mobil utan batteri
Det är möjligt att Imageformula P-215 är gjord med den mobila användaren i åtanke, ändå har den inget batteri. Och du som vill ha en strömadapter får köpa det som tillbehör. Hur det kommer sig? Enheten klarar sig med en enkel USB-anslutning. Den har visserligen inte stöd för USB 3, men kan ändå utnyttja den extra kraften (900 milliampere) som standarden erbjuder till ett snabbare "high-speed"-läge. För att kunna aktivera funktionen via USB 2 krävs dubbla anslutningar.

Skannern är laddad med tillverkarens Captureontouch Lite-applikation för Windows och Mac OS. Programmet lagras i bildläsaren och kan köras utan någon speciell installation. Det är riktigt synd att Canon inte inkluderade Twain-drivrutinen i skannerns inbyggda minne. De skickas dock med på CD-skivan som följer med i paketet, tillsammans med den fullständiga versionen av Captureontouch.

Var god dröj
Med ett ark, eller ett visitkort, laddat i enheten kan inläsningen initieras genom ett tryck på den stora knappen på själva skrivaren, eller på motsvarande knapp som vi hittar på skärmen i mjukvaran. Den enda nackdelen här är att det tar hela tio sekunder innan inläsningen börjar. Och under tiden finns det ingenting som berättar för användaren att skannern faktiskt arbetar. Knappen borde verkligen indikera att något händer via blinkande ljus eller ett ljud som talar om att inläsningen faktiskt är på gång.

Imageformula P-215 kan läsa in båda sidorna av ett ark i ett svep. Det eliminerar behovet av en komplicerad duplexmekanism och inläsningar i två steg. Vi hittar den vanliga uppsättningen valmöjligheter i den lättanvända mjukvaran, men det helautomatiska läget fungerar för det mesta. Enda gången vi behövde ingripa var när skannern läste in baksidan av ett ark, eftersom den misstog några smutsiga märken för text eller bild. Det resulterade alltså i en dubbelsidig inläsning istället för en ensidig. Men eftersom man inte tappar någon tid duplexinläsningar och de skannade sidorna går att radera i mjukvaran innan dokumentet sparas är det inte mycket att bråka om.

Skickar sidor till molnet
Programmet staplar inlästa sidor på varandra och låter dig förhandsgranska upp till 40 sidor från 20 ark i takt med att de blir klara, och spara dem som ett flersidigt PDF-dokument. För att det ska gå så snabbt som möjligt att spara in flera enskilda dokument kan mjukvaran skapa unika filnamn automatiskt. Man kan även läsa in sidor direkt som E-postbilagor, skicka dem till en applikation, eller ladda upp dem som dokument i Google Docs eller som en Microsoft Sharepoint-fil.

Skannern är väldigt tyst i drift, men inte speciellt snabb om man jämför den med en dedikerad skrivbordsmodell (som släktingen Imageformula DR-C125). Men hastigheten är mer än tillräcklig för de små högar av papper som den troligtvis kommer att matas med från dag till dag. I våra tester tar en duplexinläsning av 10 ark 1 minut och 53 sekunder (5,3 ark per minut). Det så kallade "high-speed"-läget kapar 20 sekunder, vilket ger en snitthastighet på 6,2 ark per minut. Det tyder på att skannern klarar sig med en enkel, batterisparande, USB 2-anslutning riktigt bra. Canon Imageformula P-215 är kompakt, kapabel och fungerar bra ute på fältet. Samtidigt är den laddad med tillräckligt med funktioner för enstaka kontorsarbeten.
Julian Prokaza

Canon Imageformula P-215

För: Liten och kompetent skanner med duplex-stöd.
Emot: Något tung.
Rekommenderas till: Dig som behöver en bildläsare på resande fot och/eller på skrivbordet.
Cirkapris: 3 750 kr inkl. moms, 3 000 kr exkl. moms.
Tillverkare: Canon
Kontakt: http://www.canon.se
DMZ rekommenderar

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015