Test: Apple Macbook Pro 13” Retina

Test: Apple Macbook Pro 13” Retina

Publicerad

Apples lilla 13-tummare är marknadsledare, men den kostar för mycket med tanke på prestandan. 15-tummaren är ett bättre köp.

När Apple lanserade Retina-versionen av Macbook Pro 15-tum under våren 2012 förde de in det mobila datorsegmentet i en högupplöst framtid. PC-leverantörer som Asus hade dessförinnan lanserat modeller med 1080p-skärmar, men Apples Retina-upplösning på 2 880 x 1 600 pixel var ett par nivåer bättre och kombinerades med företagets redan etablerade unibody-chassin av högsta kvalitet.

En dator på 15 tum passar dock inte alla och när modellen på 13 tum utrustas med en Retina-klassad skärm blir Apples högupplösta framtid relevant för en större målgrupp. Nytt skärmalternativ och mer kraftfull hårdvara är så klart ett vinnande grepp, men är det tillräckligt för att motivera prislappen?

Magnifik utan konkurrenter
Retina-skärmen på 13 tum har av naturliga skäl lägre upplösning än sin motsvarighet på 15 tum, men en upplösning på 2 560 x 1 600 pixel är inget att fnysa åt. OS X ger dig möjlighet att hantera denna yta på flera sätt. Som standard använder den fyra pixlar för varje pixel för att skapa en betydligt skarpare bild i upplösningen 1 280 x 800 pixel. Du kan dock välja att utnyttja hela upplösningen, men på den lilla skärmen blir innehållet för litet.

Men Apples lösning är riktigt lyckad och ger en betydligt trevligare upplevelse är konkurrerande 1080p-skärmar på Windows-datorer, där systemet inte skalas för att passa upplösningen.

Applikationer behöver anpassas för att dra nytta av denna skalning, och mycket av det mest väsentliga har redan konverterats. Apples egna applikationer är redan anpassade, däribland webbläsaren Safari, och konkurrerande webbläsare är konverterade eller är på väg. Tredjepartsleverantörer som Adobe har ännu inte lanserat Retina-kompatibla mjukvaror men har meddelat att det är på gång. Windows via Bootcamp saknar skalningsförmågan hos OS X och blir därför inte en lika trevlig upp­levelse med den höga upplösningen. Vi upplevde även en del strul med att ansluta till Wi-Fi-nätverk under vårt testande.

Lättviktare på flera håll
Med den nya skärmen kom även en förfinad konstruktion och intern hårdvara. Det nya chassit är lika välbyggt som tidigare och offrar optisk läsare för att kunna banta ner storlek och vikt. Underligt nog är 13-tummaren tjockare än sitt större syskon, men något lättare. Processorn är en Core i5 på 2,5 gigahertz och den fungerar alldeles utmärkt vid vardaglig användning. Den integrerade grafikkretsen har dock svårt att hänga med när datorn utsätts för tung belastning. Spel är inte att tänka på, men även uppspelning av HD-video medan andra applikationer befinner sig i bakgrunden kan få datorn att dra benen efter sig något. Detta blir än värre om du ansluter en extern skärm.

Det är inte bara grafiktunga applikationer som kan få datorn att svettas, även webbsurfning i Safari eller Chrome kan hacka en del när vi bläddrar upp och ner på webbsidan. Anledningen till detta lär vara att grafikkretsen Intel HD 4000 inte orkar med att rita upp den höga upplösningen tillräckligt snabbt. Bättre grafikalternativ saknas i 13-tumsversionen och med en prislapp på nära 20 000 kronor förväntar vi oss bättre prestanda. Batteritiden är dock riktigt bra och vi kunde i regel jobba över sex timmar på en laddning med blandade användarscenarion och skärmens ljusstyrka inställd på femtio procent.

För den inbitne
Om Retina-versionen av Macbook Pro 13-tum passar dig eller inte beror på dina behov. Det höga priset i kombination med något undermålig prestanda vid tyngre belastningar innebär att detta inte är en prisvärd produkt. Bildskärmen må vara klassledande, men när du kan få en 15-tumsversion av Macbook Pro med dedikerat grafikkort och högre upplösning för knappt två tusen kronor extra blir argumenten få för denna 13-tummare.

Och en bärbar PC med 1080p-skärm kan du få för nästan halva priset, dock inte med ett operativsystem som skalar upplösningen lika bra. Med standardversionen av Macbook Air på 13 tum får du förvisso inte Retina-upplösning, men en betydligt mer portabel dator med bra prestanda och en vettigare prislapp. Om du har siktat in dig på formatet och plånboken tillåter är det dock inget tvivel om att Retina-skärmen gör underverk för det innehåll som visas upp och utklassar allt vad bärbara Windowsmaskiner har att erbjuda.

Test ur Datormagazin nr 2, 2013, som kom ut i butik den 15 januari.

Apple Macbook Pro 13” Retina

För: God byggkvalitet, klassledande bildkvalitet, mycket prestanda för vikten.
Emot: Prestanda vid tung belastning, prislappen, stundtals struligt Wi-Fi.
Rekommenderas: Till Existerande eller blivande Mac-ägare för vilka 15 tum är för stort.
Pris: 19 495 kr inkl. moms, 15596 kr exkl. moms
Tillverkare: Apple, http://www.apple.se

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015