Test:Asus Padfone 2

Test:Asus Padfone 2

Publicerad

Det verkar vara med stort självförtroende som Asus lanserar sin andra generation av Padfone. Det rör sig om en smart mobiltelefon som kan förvandlas till en datorplatta på tio tum.

Det tog inte mer än ett halvår för Asus att ersätta sin första generationens Padfone på den svenska marknaden. Den smarta mobiltelefonen med Android som operativsystem säljs med en dockningsbar datorplatta. Telefonen mäter nio millimeter i profil och använder sig av en kilformad design – ett väl avvägt designbeslut för det nya dockningslåset.

Den är både större och kraftfullare än sin föregångare. Padfone 2 är en imponerande pjäs på papperet. Den 4,7 tum stora LCD-skärmen har en upplösning på 720 x 1 280 och är en av de ljusstarkaste på marknaden. En kraftfull fyrkärnig systemprocessor från Qualcomm paras med ett förhållandevis stort batteri på 2 140 milliamperetimmar, en kamera på 13 megapixel, 4G-stöd och en byggkvalitet som övertygar.

Dockningsplattan bygger på en 10,1-tums bildskärm med en upplösning på 1 280 x 800 samt ett extra integrerat batteri på 5 000 milliamperetimmar. Det är en kompaktare och mer gedigen lösning än föregångaren.

Tillräckligt med kraft
Snapdragon S4 Pro står för beräkningskraften i nya Padfone. Den har fyra Krait-kärnor på 1,5 gigahertz och en grafikdel (Adreno 320) på 400 megahertz. Detta gör den till en av de kraftfullaste systemprocessorerna på marknaden. Para detta med två gigabyte internminne och du får en plattform kraftfull nog att klara av det mesta.

Vi testar Padfone 2 med det tunga grafiktestet Glbenchmark 2.5 och noterar 31 fps (bilder per sekund) när vi renderar testscenen Egypt i 1 920 x 1 080 pixel. Samma test med Galaxy S III gav 13 fps. Padfone 2 är den klart kraftfullaste mobiltelefonen med Android som vi har testat.

Trots en stor och högupplöst bildskärm har Padfone 2 bra batteritid, vi når 8 timmar och 22 minuter i vårt videouppspelningstest. Med telefonen dockad i sin datorplatta ökar detta till 12 timmar och 14 minuter.

Telefonen levereras med Android 4.1, Jelly Bean, vilket tillsammans med den fyrkärniga processorkretsen ger ett härligt flyt i menyer och applikationer. Asus själva låter Android vara förhållandevis intakt men integrerar mjukvara för att växla smidigt mellan telefon och datorplatta. Vi hittar även några egna enstaka appar från Asus själva, som App Locker för att låsa enskilda appar samt Asus Power Saver för att optimera batteritiden. Tyvärr hittar vi inget läge för att effektivare utnyttja skärmytan vid användning som datorplatta, ett bild-i-bild-läge som det vi erbjuds i Samsungs Note-serie hade varit trevligt.

Dockningsstationen är med sina 459 gram och en profil på maximalt 10,4 millimeter en ganska smidig bekantskap. Kvalitetskänslan är mycket bättre än i den förra generationen och telefonen är både lätt att docka och att plocka bort. Samtidigt lyckas vi inte ens med maniskt skakande få telefonen att lossna av sig själv, vilket känns betryggande. Skärmupplösningen hade gärna fått vara högre, men det hade givetvis betytt ett kännbart kostnadspåslag.

Kameran på 13 megapixel används av både telefon och datorplatta. Den kan bland annat ta sex bilder i sekunden samt filma i 60 fps. När vi testar kameran har vi vissa problem med låsningen av fokus och den optiska bildstabiliseringen som ger lite stötkänslig fotografering. Resultaten, särskilt i dagsljus, är dock fortfarande bra. En kommande uppdatering av mjukvaran ska förbättra bildkvaliteten.

Grädde på moset
Asus levererar sin nya Padfone med stöd för de svenska 4G-näten. Detta kan ge teoretiska 80 megabit per sekund, vilket sannerligen är välkommet. Särskilt då vi kan nyttja samma abonnemang vare sig vi använder Padfone 2 som telefon eller som datorplatta. Extra passande, då telefonens lagringsutrymme (16, 32 eller 64 gigabyte) kompletteras med 50 gigabyte lagringsutrymme i Asus Webstorage. Detta gör det lättare att acceptera avsaknaden av MicroSD-läsare.

En klar förbättring
Asus Padfone 2 är på nästan alla punkter en klart bättre mobiltelefon och datorplatta än sin föregångare. Mobiltelefonen är faktiskt en av de mest kapabla på marknaden och med dess dedikerade dockningsstation får konsumenterna ytterligare en dimension.

Prislappen börjar på 6 990 kronor för modellen med 32 gigabyte samt tillhörande dockningsstation. Det är ett paket som vi kan rekommendera för dem som uppskattar fördelarna med att kombinera en kraftfull och kapabel smartphone med en större datorplatta.
Anton Karmehed

Asus Padfone 2

För: Skarp telefonskärm. Bra batteritid. Hög byggkvalitet. Stöd för 4G. Kan förvandlas till datorplatta.
Emot: Lågupplöst bildskärm på datorplattan. Saknar MicroSD-läsare.
Rekommenderas till: Den som vill ha en kombination av kraftfull mobiltelefon och datorplatta.
Cirkapris: 6 990 kr inkl. moms, 5 592 kr exkl. moms
Tillverkare: Asus, http://www.asus.com

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015