Test: Ducky Shine 2 

Test: Ducky Shine 2 

Publicerad

Mekaniska tangentbord kan stöpas i många olika former. Ducky väljer att fokusera på byggkvalitet och känsla framför häftiga funktioner. Och det gör de rätt i.

Shine 2 är uppföljaren till ett av de första tan-gentbord som den taiwanesiska tillverkaren Ducky lanserade i Sverige. Det är en fullstor standardmodell med mekaniska brytare från välkända företaget Cherry. Testexemplaret var utrustat med Cherry Red-brytare samt avancerad bakgrundsbelysning och en utbytbar USB-kabel. Trots att vi saknar handlovsstöd och vissa användarvänliga funktioner, som fler dedikerade snabbknappar, kan vi bara ösa lovord över tangentbordets känsla och byggkvalitet.

Röda brytare för alla
Mekaniska brytare är återigen på uppgång på PC-marknaden. Till skillnad mot dagens billiga och masstillverkade membrantangentbord har ett mekaniskt tangentbord en dedikerad elektrisk komponent för varje tangent. Detta betyder bättre hållbarhet och precision, men också en betydligt högre tillverkningskostnad. Mekaniska brytare har fått genomslag på spelmarknaden, där just precision och stryktålighet är eftertraktade egenskaper. Cherry Red är en mekanisk brytare med mellanhårt motstånd, vilket tilltalar spelare, men samtidigt gör det att brytaren även fungerar väl under längre skrivsessioner.

Cherry Red har ett linjärt tryckmotstånd och till skillnad mot exempelvis Cherry Blue har det heller inget distinkt klickljud vid knapptryckningar. Det som hörs är bara det vanliga ljudet när tangenten möter tangentbordet. Ducky Shine 2 är trevligt att både spela och skriva på, även om tangenterna gärna hade fått ha en gummerad yta för lite mer friktion.

Tangentbelysning av rang
Ducky har inte direkt överöst sitt tangentbord med funktioner och finesser som vi annars ofta ser på tangentbord som bland annat riktar sig till datorspelare. Här får vi nöja oss med två programmeringsbara knappar samt delade medie- och funktionsknappar. Det finns inte heller någon form av USB-hubb eller andra kontakter på tangentbordet.

Däremot har de slängt på fyra snabbknappar ovanför siffertangenterna. Dessa ger genvägar till Miniräknaren, Den här datorn, E-post och Webbläsare. Samtidigt har de utrustat tangentbordet med fyra orangefärgade och gummerade WASD-tangenter samt ett medföljande verktyg för att byta ut tangenterna.

Shine 2 glänser bokstavligen när vi kikar på tangentbelysningen, vilken de har gjort till en vetenskap i sig. Här kan du inte bara ändra ljusstyrkan på knapparna, du kan även få bakbelysning endast på bokstavstangenterna eller för den delen en pulserande ljuseffekt där belysningen vandrar mellan F-knapparna. Sist men inte minst vår favorit, om än kanske inte den mest praktiska, där endast den knapp du trycker ner lyser upp. För den riktigt krävande användaren finns det även möjlighet att programmera två egna användarprofiler. Du kan exempelvis få belysning endast under WASD-knapparna eller vilken annan kombination du kan tänka dig.

Med brytarna på undersidan kan du stänga av Windowstangenten, byta plats mellan Windowstangenten och Alt-tangenten, byta plats på Ctrl och Caps lock eller aktivera respektive stänga av full N-key rollover. Det senare tillåter operativsystemet att känna av alla tangenter när du trycker ned flera samtidigt.

Kvalitet kostar
Ducky Shine 2 är ett tangentbord som i första hand riktar sig till spelare men gör det på ett något oortodoxt sätt. För dem som är på jakt efter massvis med makrotangenter eller integrerade LCD-skärmar har Shine 2 inte mycket att erbjuda. Söker du däremot ett genuint, väl fungerande mekaniskt tangentbord är Ducky svårt att toppa.

Bakom det spartanska utseendet döljer Shine 2 en imponerande byggkvalitet. Röda Cherry-brytare och en avancerad bakgrundsbelysning lämnar inte någon tangent åt sitt mörka öde. Detta är en kombination som tyvärr inte kommer utan sitt pris, eller snarare sin prislapp. Detta tangentbord kostar 1 450 kronor.

Då Duckys handlovsstöd inte följer med på köpet, utan får köpas separat för 275 kronor, blir detta en riktigt påkostad historia. För den som uppskattar tangentbordets kvaliteter är det dock värt en rekommendation.
Anton Karmehed

Ducky Shine 2

För: Mycket god byggkvalitet. Avancerad och anpassningspar tangentbelysning. Utbytbar USB-kabel.
Emot: Något glatta tangenter. Hög prislapp. Handlovsstöd får köpas till.
Rekommenderas till: Dig som vill ha ett mekaniskt tangentbord av hög kvalitet.
Cirkapris: 1 450 kr inkl. moms, 1 160 kr exkl. moms
Tillverkare: Ducky, http://www.duckychannel.com.tw
DMZ rekommenderar

On
Off

7 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015