Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

Publicerad

Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

En ensam 140 millimeters fläkt räcker för att kyla minitornet.

Fortress FT03 Mini är något av en motpol till de fulltower-chassin vi kikar på i det jämförande testet i detta nummer (sidorna 024–033). Här har Silverstone lagt fokus på att krympa ytor men samtidigt göra plats för förhållandevis kraftfulla komponenter genom en sinnrik chassidesign. Det här är ett spännande ITX-chassi som vi dock gärna hade sett växa till sig någon enstaka centimeter för bättre komponentkompatibilitet.

Bygger på höjden
FT03 Mini mäter 397 x 188,9 x 231,5 millimeter och tar som sagt väldigt liten golvyta i anspråk. Chassit är precis lagom stort för att vi ska få plats med en 140-millimetersfläkt i botten som blåser luft upp genom lådan. Fläkten har även ett löstagbart filter som går att rengöra.

Chassit väger 4,7 kilo och pryds av fyra släta sidor av 2,5 millimeter tjockt anodiserat aluminium, vilket ger enheten en härlig kvalitetskänsla och stilren design. Det enda som bryter upp designen på sidorna är en Silverstone-logotyp och en tunn skåra för den "slot-matade" DVD-spelaren, som faktiskt saknar utmatningsknapp. Sidorna kan lyftas av, vilket gör det förhållandevis lätt att komma åt komponenterna på insidan, trots lådans snåla mått.

I taket sitter ett plastgaller med två USB 3.0-anslutningar, högtalarutgång, mikrofoningång samt knappar för start och omstart och två aktivitetslampor. Lyfter vi på gallret hittar vi moderkortets I/O-panel. Den är lätt att komma åt även om det kan bli trassligt med alltför många kablar. Att vända mini-ITX-moderkortet 90 grader främjar inte minst kylningen av grafikkortet i systemet.

Trångt men genomtänkt
Installationen går förhållandevis smärtfritt när vi väl vänder oss till manualen. Ironiskt nog är den 450 watts SFX-nätdel som Silverstone skickar med chassit inte helt kompatibel med buren för den optiska läsaren. Vi tvingas vända nätdelen så att fläkten ligger mot chassisidan istället, och det är inte optimalt, vare sig från kylnings- eller ljudnivåsynpunkt.

Det finns plats för två 3,5-tums hårddiskar, två 2,5-tums enheter samt en slot-matad optisk läsare i slimformat. Chassit har även plats för kraftfullare grafikkort, men är de längre än 250 millimeter blir det svårt att få in dem. Vi lyckades trycka in ett Geforce GTX 670-kort av referensdesign, vilket nog är ett av de kraftfullare kort som går att få plats med. Processorkylaren i sin tur får vara maximalt 78 millimeter hög.

Varmluftens väg
Silverstones tanke med sin Fortress FT03-serie är att utnyttja det faktum att varm luft stiger uppåt. Precis som när en skorsten leder varm luft ut ur ett hus ska den tornformade designen leda värmen från komponenterna upp och ut genom chassit.

Med ett Zotac Z77-ITX Wi-Fi-moderkort och en Intel Core i7-3770K-processor i standardfrekvens samt det installerade GTX 670-kortet mätte vi temperaturerna vid belastning efter en längre tids spelsession i Battlefield 3.

Processortemperaturen steg till 61 grader med vår låga Noctua NH-L9i-kylare medan grafikkortet höll sig på 76 grader. Växlade vi om till ännu tyngre processorbelastning med Prime95 ökade processortemperaturen till 72 grader. Det är trots allt godkända mätvärden i ett så pass slimmat chassi med kraftfulla komponenter.

Ljudnivån är också den klart acceptabel. Air Penetrator-fläkten i botten håller sig tyst och snarare är det ditt grafikkort och nätdelen som främst riskerar att höras. Men med rätt komponenter är FT03 Mini ett förhållandevis tyst chassi. Tyvärr är det svårt att påverka det ytterligare då de tajta måtten troligtvis gör det svårt att få till egen ljuddämpning.

Stilrent för trångbodda
Silverstone FT03 Mini är ett särskilt intressant val för dem som bor lite trångt och vill bygga sig ett förhållandevis kraftfullt system som tar upp liten golvyta. Byggkvaliteten är hög och designen är stilren.

Det finns även plats för kraftfullare grafikkort, men vi hade gärna sett att Silverstone gjort chassit någon centimeter större för att rymma även lite biffigare grafikkort och besparat oss problemen med den optiska buren och nätdelen.

Med chassits aluminiumskrud blir prislappen också ganska väl tilltagen. 990 kronor för den svarta modellen utan nätdel, medan den silvriga är svår att ens få tag på i Sverige. Silverstone FT03 Mini känns annars som ett spännande alternativ för en stilren kontorsdator eller HTPC, men kan även användas för en mindre kraftfull spelmaskin.
Anton Karmehed

Silverstone Fortress FT03 Mini

För: Stilren design, tar upp liten golvyta, god byggkvalitet.
Emot: Ganska hög prislapp, inget utrymme för kabeldragning, grafikkortsbegränsningar.
Rekommenderas till: Dig som vill få ett stilrent ITX-chassi som tar ytterst liten golvyta i anspråk.
Cirkapris: 990 kr inkl. moms, 792 kr exkl. moms
Tillverkare: Silverstone, http://www.silverstonetek.com

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu
On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

 • Test: File Scavenger 4

  Test: File Scavenger 4

  Det är inte ofta ett program för filåterställning imponerar. Men File Scavenger är ett undantag. Programmet återställer inte bara raderade filer, utan även formaterade enheter och borttagna volymer. Till en klart överkomlig prislapp, dessutom.

  Tester Henrik Kalling, 2013-03-16 18:56

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015