Japanska Toshiba har en Ipad-konkurrent på gång. Företagets nya datorplatta släpps på marknaden i vår och är både laddad med Nvidia Tegra 2 och Android 3.0.

Toshibaplattan, som kallas Toshiba Tablet, är en stilren historia med 16:10-skärm på 10,1 tum och greppvänlig baksida i så kallad Easygrip-material. Det är utbytbart och går att beställa i fem olika färger.

Dubbelkärnigt från Nvidia
Upplösningen i pekskärmen ligger på 1 280 x 800 pixel. Enheten har Flash-stöd och ska säljas med Android 3.0, även kallat Honeycomb, som är specialdesignat för surfplattor. Under skärmen hittar vi Nvidias dubbelkärniga Tegra 2-processor som både innehåller CPU och GPU. Den ska klara både full-HD-film (skärmupplösningen klarar endast 720p) och 3D-spel. Ljudet spelas upp från de inbyggda högtalarna som är placerade i ytterkanterna på ena långsidan. Mellan dem har Toshiba valt att stoppa in anslutningen till en dockningsstation.

Till skillnad från Apples Ipad, den största konkurrenten på plattmarknaden, verkar det alltså som om Toshibas platta är tänkt att användas med skärmen i horisontellt läge snarare än Ipad-stående. Enheten kan justera ljusstyrkan på skärmen med hjälp av en sensor som till exempel känner om du använder plattan i dagsljus eller i en nedsläckt tågkupé.

Hur stort lagringsutrymme du får med på köpet avslöjar inte tillverkaren i skrivande stund, men Toshibaplattan har en fullstor SD-kortplats, så det är enkelt att lägga till mer lagringsutrymme på egen hand.

Toshiba har placerat en tvåmegapixelkamera ovanför skärmen för videosamtal. På baksidan hittar vi en mer kompetent historia som fångar verkligheten med en upplösning av fem megapixel.

Enkelt batteribyte
De tär oklart hur lång batteritid vi kan vänta oss av Toshibas datorplatta, men företaget uppger att alla som kan hantera en skruvmejsel kan byta ut det på egen hand. ”Ett gammalt batteri ska inte behöva tvinga dig att slänga ut din favoritplatta”, skriver företaget.

Om vi fortsätter vandringen längs enhetens kanter stöter vi även på en traditionell USB 2-port och en mini-USB-anslutning som bland annat kan användas för att ansluta och synkronisera telefoner och kameror. Plattan har även HDMI-utgång, inbyggt trådlöst nätverk och Bluetooth. Om den även går att köpa med 3G-anslutning och GPS återstår att se. Liksom vad den kommer att kosta.

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här