Texten nedan är en annons från och av goplay.se


Att legitimera sig elektroniskt blir allt mer populärt och för somliga av oss har det blivit en naturlig del av vardagen. Men, för andra känns det hela mer knepigt. Står du i valet och kvalet för att utvärdera olika e-legitimationer? Då kan denna artikel vara något för dig.  

Visste du att det finns tre stycken etablerade e-legitimationer på den svenska marknaden i dagsläget? För det gör det. Det finns det så kallade BankId:t, Freja eID+ och en e-legitimation från AB Svenska Pass. Nu är bara frågan vilket av de tre valen som är bäst för just dig. För att agera som en hjälpande hand här har vi samlat ihop information om de olika legitimeringsalternativen.

BankID

BankID och Mobilt BankID är nog det legitimeringsalternativet som vuxit sig störst snabbast. Det är en e-legitimation som du beställer på din internetbank. När du beställt BankID:t laddar du ner appen till din smartphone och följer instruktionerna. I beställningen du gjorde från din internetbank har du fått en kod som du sedan kommer in i appen med. Väl i appen väljer du en ny 6-siffrig kod som blir din personliga. Den koden är knuten till ditt personnummer och den ska du aldrig dela ut till någon.

BankID:t har börjat accepteras som legitimation nästan överallt. Du kan sköta alla dina ärenden, shoppa, boka resor och till och med spela på casino med BankID.

Freja eID+

Freja eID+ är också en populär aktör på marknaden. Det är en legitimation som till viss del liknar ett vanligt BankID. Men, du får det inte från din bank utan du laddar ner deras app och laddar där upp en giltig legitimation. Appen ger dig sedan en qr-kod som du kan legitimera dig med. Många skulle till och med hävda att Freja eID+ är överlägsen på marknaden. Mycket bättre än ett vanligt BankID.

E-legitimation från AB Svenska Pass

En e-legitimation från Svenska pass tillhör skatteverkets ID-kort. Det betyder att om du ansöker om ett ID-kort från skatteverket så får du på en gång en e-legitimation. Den legitimationen kan du sedan använda för att logga in hos olika myndigheter digitalt. Denna e-legitimation är till för dig som bara vill ha en digital legitimation för att hantera olika myndighetsärenden. Detta för att myndighetsärenden tycks ta så lång tid i den fysiska världen.

Vilket alternativ är då bäst för dig? Ja, enkelt sagt kommer någon av de första alternativen vara bäst för dig som letar efter en digital legitimation som kan användas på fler ställen än bara hos myndigheter. I dagsläget så är BankID:t det som accepteras hos flest aktörer. Så är du ute efter smidigheten kan nog det vara rätt val. Om vi däremot skiftar perspektiv till användarvänligheten så verkar Freja eID+ helt klart vara överlägset.


Texten ovan är en annons från och av goplay.se

Föregående artikelFem headset du inte får missa
Nästa artikelProgramtips: Driveletterview 1.50
Kontakta annons@datormagazin.se för mer information kring annonsering på Datormagazin.se respektive i tidningen.