Fråga

Hej! Jag har nyligen köpt mig en Laptop (ASUS 6292) med Windows Vista förinstallerat. Då jag har problem med att köra vissa specifika företagsanpassade program på Vista och dessutom reser mycket och har stora problem med trådlösa nätverk på olika hotell vill jag byta till det mer funktionella Windows XP Professional.

Jag laddade ner samtliga drivrutiner för XP ifrån ASUS hemsida, även Intel Matrix Storage Driver som behövs för att få igång SATA-disken. Jag laddade också ner BIOS som är avsett för XP.

Jag startade från min original-XP-skiva och tryckte F6 för att tala om att jag har drivrutiner för SATA-disk. Lite senare installerade jag även dessa ifrån min USB-floppydisk. Disken hittades och jag fick frågan om jag vill formatera om C- partitionen, vilket jag även gjorde med full formatering.

Efter ungefär ett års väntetid på att formateringen skulle bli klar startade installationen av Windows med att jag fick godkänna avtalet med F8. Windows började läsa in drivrutiner och så vidare och efter ett tag så frågade den igen efter SATA-drivrutinerna från enhet A://. Det var då det blev problem, Windows hittade inte min floppydisk… Det enda jag kunde göra var ”försök igen” eller avsluta installationen med F3!

Jag har pratat med Acer support, som jag numera anser är totalt värdelösa, de säger att man tappar supporten om man byter ut det förinstallerade operativsystemet, och även med Microsofts suport, utan att få någon hjälp.

Dessvärre har jag dessutom inte gjort några startskivor eftersom jag inte ämnade att köra Windows Vista, så nu har jag en laptop som jag endast kan använda som bokstöd eftersom ACER vill ha 300 kronor för en start-CD till datorn.

Jag hoppas nu att du ska ha något förslag till vad man kan göra med denna sorgliga historia. Har du något tips till mig?

Svar

Det var ju en både lång och sorglig historia. För det första måste jag få säga att jag inte tycker att det är ett dugg konstigt att Acer inte vill ge dig någon support om du tagit bort det system som supporten på denna dator avser. Det är både vanligt och fullt förståeligt.

För det andra tycker jag att det var synd att du förstörde ett bättre operativsystem till förmån för ett som är sex år gammalt. Vista är definitivt mer funktionellt än XP och har minst lika bra stöd för trådlösa nätverk. Dessutom brukar det inte vara några större problem att få de flesta program att fungera. I nödfall hade du kunnat installera Microsofts gratisprogram Virtual PC och kört XP i ett fönster.

Men nu är det som det är och då får vi väl försöka att reda ut det. Problemet med USB-minnet känner jag igen. Installationsprogrammet för XP är korkat nog att förutsätta att drivrutinerna ska finnas på en diskett med beteckningen A. Om din minnespinne får en annan bokstav fungerar det inte. Men kika i BIOS om det inte möjligen finns inställningar för att låta USB-minnet emulera en diskett. BIOS i bärbara brukar dock vara ganska bantade, så det är inte alls säkert att det finns.

Då återstår att bränna en ny installationsskiva för XP. Om du ”slipstreamar” en skiva med SP2 integrerat i installationen kommer SATA-drivrutinerna med. Instruktioner för hur detta går till skulle bli för långa att ta med här, men de har publicerats tidigare i Datormagazin. Du hittar också utmärkt hjälp på nätet, till exempel här:
http://www.helpwithwindows.com/WindowsXP/winxp-sp2-bootcd.html

Eller en annan metod på svenska här:
http://www.mankans.com/e107_plugins/content/content.php?content.104

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här