Fråga

Jag har en liten fråga angående operativsystem. Det är nämligen så att jag har en mediedator, som jag precis byggt ihop, med Vista installerat.

Det jag vill göra är att kunna köra både Vista och Linux samtidigt. Jag vill inte köra med något virtualiseringsprogram utan jag vill kunna ”tabba” mellan Windows och Linux, utan att starta om.

Är det möjligt? Jag har för mig att jag hört talas och läst om en sådan applikation, men jag kan inte hitta den eller dem hur mycket jag än söker och letar. Alltså, jag vill inte köra VMware eller Parallells, utan ett program som gör det möjligt att ”tabba” mellan de båda, eller flera operativsystem samtidigt.

De operativsystem som jag tänkt köra är:

Windows Vista Ultimate

Mythbuntu, en hopslagning av Ubuntu och MythTV

Plus att jag vill testa köra Solaris 10.

Jag hoppas att du finner något svar, men i vilket fall är jag tacksam för din tid.

Svar

Varför är virtualisering inte något alternativ för dig? Det fungerar utmärkt och med rätt inställningar kan varje system få full tillgång till datorns hårdvara.

Det du önskar låter inte omöjligt, men det går knappast att lösa med mjukvara. Det borde bara gå att göra med en specialiserad hårdvarulösning, som jag inte ens vågar mig på att spekulera i hur den skulle se ut. Jag vill minnas att jag läst om sådana experiment, men tror inte att någon kommersiell produkt finns. Jag har också mycket svårt att inse behovet av den, åtminstone inget behov som är värt kostnaden.

Men för säkerhets skull skickar jag denna fråga vidare till våra läsare. Finns det någon produkt liknande den Esbjörn efterfrågar?

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här