Fråga

Hejsan. Att dela en hårddisk i flera partitioner går ju bra, men går det att göra tvärtom? Det vill säga slå ihop flera hårddiskar till en partition? Jag har flera hårddiskar liggande som jag skulle vilja ha som en partition för att lagra bilder på. Jag kör Windows XP Professional.

Svar

Ja, det går, men du måste använda dig av något som kallas dynamiska diskar. Högerklicka på ”Den här datorn” och välj Hantera. Öppna Sedan Diskhantering en bit ner i vänstra panelen.

Högerklicka på den grå rutan till vänster om den grafiska hårddiskvisningen (nertill i högra panelen) för respektive disk och välj ”Konvertera till dynamisk disk”. Gör det för alla diskarna.

Ta bort alla befintliga partitioner. Skapa en disklänkande volym genom att högerklicka i ett inte allokerat utrymme på en av de dynamiska diskarna där du vill ha den disklänkande volymen.

Klicka sedan på ”Ny volym”. Följ guiden ”Ny volym” och välj att skapa en disklänkande volym. Markera önskade diskar under ”Tillgängliga dynamiska diskar” och klicka sedan på ”Lägg till”.

Ange önskad storlek för volymen i rutan Storlek. Tilldela en enhetsbeteckning eller enhetssökväg.

Sedan är det bara att ange önskade formateringsalternativ.

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

1 KOMMENTAR

  1. Om jag förstått det rätt är faran med en dynamisk disk (som bygger på flera fysiska diskar) att man lever farligt om en disk börjar ge upp. När det väl händer är man utan all data, dvs i samma sits som om man kör raid 0. Eller har jag förstått det hela fel?

    / B

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här