Hem Fråga experten Krånglande internetåtkomst

Krånglande internetåtkomst

0

Fråga

 

Jag har en ganska ny bärbar Lenovo med Windows 8.1 som ansluter till internet via en Wi-Fi-router. De senaste månaderna har jag noterat vissa problem med att ansluta till internet. Jag bedömer att det inte är något fel på routern, eftersom jag inte upplever några problem att ansluta min Ipad och smartphone via routern. De problem som jag noterat är bland annat:

– långsam anslutning till olika sidor. Ofta kommer texten ”väntar på sidan si och så” upp i fliknamnet i Internet Explorer (IE) under ett antal sekunder

– ibland kommer texten ”det går inte att visa den här sidan” upp i stället för den sida jag ville se. När jag då klickat på ”åtgärda anslutningsproblem” händer det att svaret blir ”det går inte att hitta ff”. När jag sedan avslutar felsökningen kommer oftast den sökta sidan upp.

– i andra fall kommer texten ”enheten eller resursen (wpad.bredbandsbolaget.se) har inte konfigurerats för att acceptera anslutningar på port ”WWW-tjänst (HTTP)”. Även när jag här sedan avslutar felsökningen kommer oftast den sökta sidan upp.

– på sistone har jag märkt att ikonen för internetåtkomst nere till höger på bildskärmen ibland visat att ingen internetåtkomst föreligger. När jag sedan inaktiverar och direkt aktiverar Wi-Fi-kortet (i nätverksanslutningar) återfår jag internetåtkomsten.

– jag har även provat att klicka ur ”automatisk identifiering av inställningar” i LAN-inställningar i verktyg/internetalternativ/anslutningar. Det verkar som att problemen blir mindre frekventa då.

– hittade också ett tips när jag sökte på ”wpad.bredbandsbolaget.se” på nätet. Det handlar om att återställa filen ”hosts” till ursprungsversionen. Kollade detta, men aktuell fil verkade inte vara förstörd (och av nyare datum än de som skulle användas vid återställningen).

Vad går det att göra för att återfå en korrekt funktion för internetanslutningen?

Sven-Ove Auno

 

Svar

 

Det låter som om du skulle ha någon form av DNS-problem. Felmeddelandet om wpad.bredbandsbolaget.se är lite mystiskt och tyder på att du använder en proxy (WPAD är förkortning för Web Proxy Autodiscovery Protocol), vilket normalt inte ska behövas.

Öppna Internetalternativ i Kontrollpanelen (eller i Internet Explorer), byt till fliken Anslutningar och klicka på knappen LAN-inställningar – alltså samma ställe där du redan varit. Se till att alternativet ”Använd en proxyserver för nätverket” inte är förprickat.

Om ingenting finns där, titta också i den hosts-fil du talar om. Den finns i mappen C:WindowsSystem32driversetc och kan öppnas med Anteckningar (högerklicka och välj ”Öppna med”). Om det finns någon rad som innehåller wpad.bredbandsbolaget.se, ta bort den. Du kan behöva ta bort eventuellt skrivskydd på filen för att sedan kunna spara den.

Prova också gärna någon annan webbläsare än Internet Explorer för att se om du upplever någon skillnad. Kontrollera också om du får bättre funktion genom att byta DNS-server i egenskaperna för ditt nätverk. Gå till ”Nätverks- och delningscenter”, klicka på din nätverksanslutning och välj Egenskaper. Dubbelklicka på ”Internet Protocol Version 4”.

Pricka för ”Använd följande DNS-serveradresser” och skriv in IP-adressen till din router. 

Föregående artikelProgramtips: Spideroak 5.2.0
Nästa artikelDatormagazin nr 6, 2015
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version