Fråga

Sedan uppdateringen till Windows 10 har jag ingen dator som har fungerande Bluetooth längre, förutom min Surface Pro platta. Microsoft skyller på tillverkarna och tillverkarna skyller på Microsoft. Skönt att man är kund och får komma i kläm.

Datorerna (HP, Dell och en Packard Bell) är allt från två till sex år gamla (alla hade fungerande Bluetooth i Windows 8.1). Det finns inga uppdateringar att ladda ned från tillverkarna och Windows säger envist att den senaste (och rätta) drivrutinen redan nyttjas.

Vad kan man göra!? Några förslag på åtgärder? Ingenting jag provat hittills har fungerat (jag har testat en hel del av de förslag som finns på nätet).

Microsofts förslag är att köpa en USB Bluetooth dongle! Det känns lite som om man gick ihop och valde att ”dissa” alla datorer äldre än två år.

Pelle

Svar

Normalt fungerar drivrutiner för Windows 8 utmärkt i Windows 10. Om detta skiljer sig just för Bluetooth kan jag inte svara på, eftersom jag inte har tillgång till någon dator med inbyggt Bluetooth att testa med. Jag har däremot provat med en urgammal Bluetooth-sticka av märket Canyon och den fungerar alldeles förträffligt.

Jag förutsätter att Bluetooth är påslaget i Windows inställningar? Prova då med att i Enhetshanteraren avinstallera befintlig drivrutin. Starta om datorn och låt Windows installera drivrutiner på nytt.

Om detta inte hjälper, gör om proceduren, men tillåt inte installationen. Ladda i stället ned den senaste drivrutin du kan hitta hos datortillverkaren och prova med den. Går inte det, försök hitta uppgifter om vilken Bluetooth-krets som sitter i datorn. Väldigt ofta är de av Broadcoms tillverkning och då kan det löna sig att hämta drivrutinen direkt från dem: www.broadcom.com/support/bluetooth.

Enligt tips på nätet kan det också fungera att använda drivrutiner från Lenovo, eftersom de också använder standardkomponenter från Broadcom eller Realtek, och tillhandahåller drivrutiner som passar till Windows 10.

experten 09-16_02

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Det är samma sak med IrDa, å inga svar ”What so ever” från MS. Jag, och flera med mej har Polare pulsklocka och den behöver IrDa för att kommunicera. Å Polar har heller inte för avsikt att ordna några drivrutiner. Så jag har sparat en hdd med Windows 7 för att kunna använda min klocka.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här