Fråga

Jag skrotade en dator och tog ur fyra hårddiskar, samt satte in dem i ett kabinett. Jag får sedan beskedet att dynamisk disk inte är läsbar. Har alla data gått till spillo?

Hans Källvik

 

Svar

 

Har du satt fyra diskar i ett och samma kabinett, någon sorts NAS? Eller har du satt dem en och en i ett kabinett?

Dynamiska diskar är lite speciella och om de var konfigurerade som sådana i den gamla datorn kan det definitivt leda till problem. Särskilt om det handlade om disklänkade eller speglade volymer. Du råkar inte veta hur det låg till med detta i den gamla datorn?

Om du fortfarande har tillgång till den, återmontera dem och använd Diskhantering för att kontrollera hur det ligger till. Ta om möjligt bort eventuell disklänkning.

Dynamiska diskar är inte heller avsedda att flyttas mellan datorer och officiellt stöder inte Windows dynamiska diskar på externa enheter, som i USB-kabinett, även om det ibland går att ta sig runt detta.

Utan den gamla datorn kan du eventuellt läsa dina hårddiskar genom att i stället montera dem internt i en annan dator. Använd Diskhantering för att försöka aktivera dem för användning på den datorn. Lyckas detta, kopiera alla viktiga data innan du formaterar om dem till standarddiskar. Sedan kan du flytta tillbaka dem till kabinettet.

Du kan också försöka dig på att använda Minitool Partition Wizard (www.minitool.com/partition-manager/partition-wizard-home.html) för att konvertera de dynamiska diskarna till standarddiskar.

En sista utväg för att rädda dina data om allt annat misslyckas är att prova med något filräddningsprogram, exempelvis Recuva (www.piriform.com), för att se om det går att få dina filer i säkert förvar. Sedan kan ju diskarna formateras om.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här