Fråga

 

Jag har problem med Windows Update, felkod 80080005. Jag kan inte hämta några uppdateringar och kan inte heller uppgradera till Windows 10. När jag ska stänga av datorn står den bara och snurrar. antingen förbereder den eller också står det att den uppdaterar 1 av 11 och så kan den stå i dagar.

Jag har gjort felsökningar, viruskontroller och andra saker, jag har även försökt med Kommandotolken och sfc scannow, den kan inte köra reparationstjänsten. Vad sjutton ska jag göra? Jag har ingen skiva med återställning.

Jenni Karlsson

 

Svar

 

Windows Update-fel är alltid bland de svåraste att lösa, det kan ibland vara näst intill omöjligt att hitta felkällan. Och då hjälper bara en ominstallation. Det låter som om du är villig att göra en återställning? Det är troligt att orsaken till att du inte har någon återställningsskiva är att du i stället har en återställningspartition på hårddisken.

En sådan åtgärd raderar allting och börjar om med datorn i sitt ursprungsskick. Se därför till att först säkerhetskopiera allt som du vill ha kvar, exempelvis till en extern hårddisk. Leta sedan reda på den tangent som används för att starta återställningen.

Det varierar mellan olika datormärken, men framgår av instruktionsboken. Saknar du en sådan kan du säkert hitta den med en sökning på nätet. En annan metod är att titta noga på den skärm som visas precis när datorn startar. Någonstans där brukar det finnas information om vilka tangenter som används för att gå till BIOS-setupen och för att återställa. Tryck ned denna och följ instruktionerna.

Vill du trots allt hellre försöka reparera problemet föreslå Microsoft följande omständliga arbetsgång:

Kontrollera att du har rätt datum, tid och tidszon. Kontrollera om det finns skadlig kod, exempelvis med Malwarebytes, www.malwarebytes.org/mwb-download. Ta bort allt som hittas.

Ladda ned, installera och genomför fullständiga systemskanningar med något av följande två program, beroende på om du kör Windows i 32 eller 64 bit:

 

Låt programmet fixa allt det hittar och starta sedan om. Prova att uppdatera. Om det fortfarande misslyckas, fortsätt med detta:

Återställ Windows Update-komponenter med denna Fixit: support.microsoft.com/sv-se/kb/971058. Starta om och försök att uppdatera. Om det fortfarande inte fungerar, prova detta:

Starta Kommandotolken med administratörsrättigheter och skriv följande kommandon.

net stop wuauserv
cd% systemroot%
ren Software SoftwareDistribution.old
net start wuauserv

Starta om och prova att uppdatera. Om problemet är löst och du lyckas ladda ned och installera uppdateringar, kan du ta bort SoftwareDistribution.old-mappen för att återvinna lite diskutrymme.

Om det fortfarande är problem, prova med att uppdatera Windows Update Agent till den senaste versionen: support.microsoft.com/sv-se/kb/949104. Starta sedan om och öppna Kommandotolken med administratörsrättigheter. Skriv

regsvr32 Jscript.dll
regsvr32 wuapi.dll
regsvr32 Wuaueng.dll

Starta om igen och prova att uppdatera. Om det fortfarande inte fungerar efter det, upprepa Fixit-körningen ovan (support.microsoft.com/sv-se/kb/971058) en gång till. Det är naturligtvis inte säkert att detta hjälper dig heller, så en systemåterställning är kanske att föredra….


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här