Efter flera månaders förseningar tågar Corsair in på SFX-marknaden med sina kompakta nätaggregat i SF serien – vi har testat toppmodellen SF600.

Corsair presenterade SF-serien av nätaggregat i samband med lanseringen av sin TV-bänksdator Bulldog. Då med löften om en separat lansering för dem som vill bygga sina egna kompakta system. Dock har detta låtit vänta på sig, till nu. Lagom till våren är SF600 och lillebror SF450 på väg ut i butik.

Corsairs första SFX-modell

Här granskas toppmodellen på 600 watt, SF600, vars största konkurrent är tyska Silverstones motsvarande aggregat SX600-G. Den maximala effekten är densamma och båda aggregaten är helmodulära samt certifierade med 80 Plus Gold.

En av de mest påtagliga skillnaderna mellan de båda är att Corsairs nätaggregat har strukturerats annorlunda så att det har plats för en större fläkt än Silverstones motsvarighet. Fläkten, som är egentillverkad, har en diameter på 92 millimeter istället för de 80 millimeter som används i Silverstone SX600-G (och många andra SFX-aggregat). Detta trots att yttermåtten på 100 x 125 x 63,5 millimeter är identiska. Något som bådar för både bättre luftflöde och en effektivare fläktkurva med lägre ljudnivå.

Imponerande prestanda

Nätaggregatet testades med vår dedikerade testapparat som kan fördela specifika belastningar på alla aggregatets spänningslinor. Mer specifikt ska SF600 klara av att leverera 50 ampere på den positiva 12-voltslinan, 20 ampere på 5-voltslinan, lika mycket på 3,3-voltslinan, 2,5 ampere på 5VSB-linan samt 0,3 ampere på den negativa 12-voltslinan.

Först testar vi energieffektiviteten genom att lägga på en belastning på 50 procent av den totala kapaciteten och jämföra med effekten som krävs från vägguttaget. Här uppmäter vi en effektivitet på 92,3 procent (i linje med 80 Plus Platinum) för SF600 och 91,7 procent för Silverstone SX600-G.
Därefter ökar vi belastningen till full kapacitet, det vill säga att 600 watt levereras till testapparaten. Då dras 657 watt från vägguttaget, vilket innebär en effektivitet på 91,3 procent. Detta är fortfarande över förväntan för ett Gold-certifierat nätaggregat och något högre än SX600-G, som levererar 90,5 procents effektivitet.

Ett digitalt oscilloskop användes för att mäta rippelnivåerna, det vill säga hur mycket spänningen varierar på en given lina vid en belastning. På 12-voltslinan mäter vi 16 millivolt vid 50 procent av maxbelastningen, mycket bra för ett aggregat i den här storleksklassen. Det är mindre än hälften så mycket som Silverstone SX600 G och dess 35 millivolt.

Under full belastning ökar rippelvärdet marginellt till 22 millivolt, fortfarande ett minst sagt imponerande resultat. Här springer till exempel SX600-G iväg till hela 50 millivolt. Corsair SF600 rent av utpresterar flera mer påkostade ATX-aggregat som Corsair AX1200, Cooler Master V1200 och Be Quiet Dark Power Pro 11.

Nätaggregatet är semipassivt, vilket innebär att fläkten inte börjar snurra förrän komponenterna når en viss temperatur. I vårt fall höll sig fläkten helt stilla uppåt nästan 50 procents belastning med en rumstemperatur på 21 grader. Därefter är tyvärr fläktkurvan något aggressiv. Fläkten roterar i strax över 2 000 varv per minut när vi passerar 75 procents belastning. Det är dock fortfarande tystare än konkurrenten Silverstone SX600-G under samma omständigheter. Något spoltjut noterades inte vid någon belastning.

Vassast i kategorin

Resultaten är överlag imponerande. Dels för ett nätaggregat i den här storleksklassen, dels med tanke på prislappen i allmänhet. Effektiviteten är i toppklass, så till den grad att modellen i princip kvalar in i en högre effektivitetsgrupp än vad den är specificerad för. Rippelnivåerna piskar också mer eller mindre allt motstånd i samma formfaktor.

Corsair SF600 finns i skrivande stund listad i butik för cirka 1 200 kronor. En hundralapp billigare än Silverstones konkurrerande modell. När allt detta vägs in är det svårt att rekommendera något annat nätaggregat i SFX-klassen. Speciellt om du vill driva lite kraftfullare grafikkort och processorer i ett kompakt system.

Av Carl Holmberg
Test: Corsair SF600
6 / 6 Betyg
För
Mycket bra rippelvärden. Klassledande effektivitet. Semipassivt och helt modulärt. Konkurrenskraftig prissättning.
Emot
Något högljutt vid 75% belastning och uppåt.
Rekommenderas till
Ett nätaggregat för dem som vill bygga ett kompakt system med kraftfulla komponenter.

Tillverkare: Corsair, www.corsair.com – Cirkapris: 1 200 kr inkl. moms, 800 kr exkl. moms – Kapacitet: 600 W – Mått: 125 x 63,5 x 100 mm – Modulärt: Ja – 80 Plus-certifiering: Gold


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Mannen som gör bra texter ännu bättre har jobbat med Datormagazin under merparten av tidningens historia. Han skriver även vissa tester och ansvarar för tidningens fullversion.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här