Ett bra val för de som spenderar mycket tid i telefon, dock ej trådlösa.

Sony med MDR-1RNC, en modell som under det senaste halvåret sjunkit rejält i pris till mer hanterbara 2 400 kronor – ett dropp med cirka 40 procent.

Rent utseendemässigt utmärker hörlurarna sig inte nämnvärt, dock är de riktigt bekväma att bära. Speciellt som kåpornas kuddar har en aning mer minnesskum än brukligt. Hjässbygeln kan också anpassas efter olika huvudstorlek.

Då kåporna sluter tätt över öronen får du också passiv brusreducering på godkänd nivå. När du sedan aktiverar den aktiva reduceringen blir det än tystare, dock tvivlar vi på att denna dämpning når upp till de 99,7 procent som Sony utlovar. Detta då vi upplever att en hel del toner, höga såväl som låga, passerar genom skyddsbarriären.

Nästa del som vi har en del synpunkter på är hur brusreduktionen påverkar ljudkvaliteten i sig. För när vi spelar exakt samma låt med och utan aktiv brusreducering förändras ljudbilden ganska radikalt. Och detta är inte enbart av godo, men heller inte enbart av ondo. Du får själv avgöra om det är en för- eller nackdel beroende på användningsområde. Problemet är att i det aktiva läget framträder de höga tonerna på ett positivt sätt, med en klarhet som inte finns i passivt läge. Däremot blir basen delvis konstlad och burkig, mellanregistret får också en märkbart dovare ton jämfört med passivt läge.

Samtalskvaliteten finns dock inget att anmärka på. Den var betydligt bättre och jämnare oavsett om vi agerade uppringare eller mottagare. Kanske är det för detta som hörlurarna passar bäst.

MDR-1RNC kommer med två olika kablar, varav en med integrerad fjärrkontroll anpassad för Apples produkter. Denna är 1,2 meter lång. Sedan finns även en 1,5 meter lång anslutningskabel enbart anpassad för ljud.

Det integrerade batteriet ger cirka 20 timmar aktiv brusreducering innan det behöver laddas. Dessvärre tar det cirka fyra timmar att ladda det fullt. Laddningstiden är alltså väl dryg, det hade kunnat göras effektivare.

Test: Sony MDR-1RNC
4 / 6 Betyg
För
Bra batteritid och samtalsljud. Bekväma med mycket bra passform.
Emot
Den aktiva brusreduceringen påverkar ljudbilden på ett negativt sätt. Lång laddtid. Saknar trådlös anslutning.
Rekommenderas till
Kan vara ett alternativ för de som spenderar mycket tid i telefon.

Tillverkare: Sony, www.sony.com – Cirkapris: 2 390 kr inkl. moms, 1 912 kr exkl. moms – Brusreduktion: Aktiv – Batteritid: 22 timmar – Impedans: 51 ohm – Känslighet: 103 dB – Frekvensomfång: 5Hz -24kHz – Vikt: 330 gram

Sidor:


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här