Efter lite drygt ett år med Windows 10 så lanserar Microsoft i dag, den för många efterlängtande, årsuppdateringen även kallad just anniversary update.

Trots att Microsoft under årens lopp ofta lyssnat på sina användare och ibland även använt olika beta-testningar så är denna uppdatering, tack vare medverkan från runt cirka 10 miljoner Windows Insiders, utan tvekan det största samarbete som skett kring ett operativsystem och resultatet är även den mest kompletta plattformen från Microsoft till dags datum.

Som alltid med en uppdatering så finns mängder av nyheter och förbättringar men det är oftast bara en bråkdel av dessa som vi som slutanvändare kommer att se direkt. Andra delar är avsedda för exempelvis utvecklare eller administratörer vilket är fallet med Bash on Windows medan andra delar helt enkelt tillhör operativsystemets underliggande kärnfunktioner och inte märks alls förutom att de skapar en högre säkerhet, bättre stabilitet och lägre strömförbrukning för att nämna några.

Visuella förändringar
För att kort beröra några av de större visuella förändringarna så är en av de första startmenyn som gått från två till tre kolumner där den första innehåller mer primära funktioner som ström, inställningar och vårt konto. Den andra innehåller alla våra appar i en alfabetisk lista och den tredje tillhör de levande brickorna. Samtliga av dessa går till stor del att anpassa efter våra behov och önskemål.

Nästa förändring ser vi i åtgärdscenter som nu har fått en mer primär funktion med kategoriserade meddelanden som dessutom ger en bättre visuell information om vad som hänt. Även dessa funktioner kan vi skräddarsy efter våra önskemål. Detta gäller även snabbåtgärderna vilka är placerade längs ner i åtgärdscenter.

En app som har fått extra mycket omtanke är Microsoft Edge som i och med uppdateringen får stöd för biometrisk validering på webbsidor

Ett svartare Windows
Windows 10 är konstruerat för att fungera optimalt på ett stort antal enheter varav allt fler är batteridrivna. För att optimera batteritiden och även skapa en mer vilsam arbetsmiljö för våra ögon lanserar Microsoft i och med uppdateringen ett så kallat mörkt tema direkt i operativsystemet till skillnad från tidigare programbaserade alternativ. Detta tema kommer att följa oss även genom bland annat webbläsare och Windows Store och gör det avsevärt enklare att arbeta under tider med svagare omgivande ljus.

En app som har fått extra mycket omtanke är Microsoft Edge som i och med uppdateringen får stöd för biometrisk validering på webbsidor, förbättrat stöd för HTML5, CSS3, och ARIA samt möjlighet att använda olika tillägg. Dessutom får vi flera nya inställningsmöjligheter, en markant snabbare och stabilare webbläsare och en generellt säkrare surfupplevelse.

Även Windows Store har fått ett lyft med förbättrad allmän- och kompatibilitetsinformation samt bedömningar, men framför allt så kan vi nu styra var vi vill installera större spel och program. Dessutom har det blivit lättare att följa enhetens program- och app-uppdateringar och information kring dessa. Microsoft har även optimerat själva nedladdningsprocessen för att den ska ha minimal inverkan på enhetens prestanda.

Mer Cortana med inte på svenska
Tyvärr så kommer inte Cortana på svenska, än, men det har blivit enklare att aktivera funktionen på alternativa språk och assistenten har blivit integrerad i allt fler program och är numera åtkomlig även från låsskärmen. Dessutom har Cortana blivit en del av Xbox vars nya funktion Xbox Play Anywhere gör att vi kan påbörja att spel på vår konsol och fortsätta där vi slutade på vår PC eller vice versa.

Slutligen måste vi nämna Windows Ink som för den traditionella papper-penna-funktionen ett stort steg närmare en digital dito. Vi kan numera skriva och rita i flera appar och Windows Store har fått en separat avdelning för enbart Ink samtidigt som Cortana kan snappa upp det vi skriver i fästisar och sedan använda detta för att underlätta vår vardag. Då det grundläggande API:et för Windows Ink är inkluderat direkt i operativsystemet så blir det dessutom lättare för utvecklare att anpassa sina appar för användande av Windows Ink.

Nedladdningen av filerna för uppdateringen av ditt system bör vid denna tidpunkt redan vara påbörjade eller till och med klara tack vare den automatiska hanteringen, och troligen så behöver du bara gå in på Inställningar, uppdateringar och välja att starta om datorn för att uppdateringen ska påbörjas.

Text uppdaterad/redigerad den 3 augusti 2016.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

9 KOMMENTARER

 1. Det jag avskyr med Windows 10 (och numera med Datormagazin) är det ständiga rapandet av ordet ”app”! Vad betyder ordet? Program vet jag lika så länk, men vad betyder ”app”?
  Går det att få bort ”app” ur texterna i Windows? Det kan stå upp till 5st ”app” med varianter i en mening ibland.
  Jag gissar att ordet ”app” är allt som det går att trycka på. Jag har hitta program som helt felaktigt kallas för app och jag har har hittat länkar till hemsidor på nätet som kallas för ”app” i Windows 10.

  Älska att hata ordet ”app”!!!

 2. Så skönt att jag inte är ensam om att reagera på Patrik Wahlqvists taffliga hantering av de svenska språket!
  Han må vara en stjärna med sitt tekniska kunnande… men han bör gå en kurs i att lära sig skriva text på ett korrekt och lättläst sätt, så att man slipper tappa fokus gång på gång.

 3. Hm… Är det bara jag som missat honom tidigare, eller är rösten (text till tal) Microsoft Bengt Mobile ny för AU? ”Förhandsgranskningen” av texten ”Du har valt Microsoft Bengt Mobile som standardröst” är emellertid inte helt imponerande eftersom ”Microsoft” och ”Mobile” måste uttalas på engelska.

  Det här är dock något som man som webbutvecklare kan vara bra på. Själv ser jag alltid till att markera språket i mina texter, även på ord- och frasnivå. T.ex. skrev jag häromdagen följande text på en webbsida:

  ”New York erbjuder en kombination av natur, gammal kultur och modern kultur. Till höger syns Saint Patrick’s Cathedral.”

  (Hoppas HTML-taggarna parsades rätt, som < o.s.v.)

  • Nix, de tolkades som HTML. Så här skrev jag på webbsidan:

   ”New York erbjuder en kombination av natur, gammal kultur och modern kultur. Till höger syns <span lang=”en”>Saint Patrick’s Cathedral</span>.”

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här