Hem Fråga experten Bärbar startar inte

Bärbar startar inte

0

Fråga

För nästan två år sedan köpte jag och en vän var sin bärbar dator med beteckning och specifikation: Acer Aspire V17 Nitro VN7-791G-54MT, Intel Core i5-4210H 2.9 GHz, Nvidia Geforce 940M, 8 GB DDR3, 8 GB SSD+ 1000 GB Hybrid HDD och de har fungerat bra, även om jag upplevt att prestanda inte varit de förväntade med tanke på specen.

I somras började min krångla vid start. Skärmen tänds inte och den låter svagt som när man försöker läsa en dålig DVD-skiva. Den surrar någon sekund, tystnar, väntar och surrar någon sekund igen, gång på gång, men inget händer.

Märkligt med en hybriddisk tycker jag. (Och det finns ingen DVD-skiva i spelaren.) Om jag i det läget stängde locket, väntade tio minuter och sedan öppnade locket igen så fortsatte starten som vanligt.

Den är inte använd som en bärbar dator, det vill säga att den har hela tiden stått still på mitt skrivbord utan att flyttas och har därmed inte varit utsatt för slag eller stötar. Datorn är uppdaterad med alla Windows 10-uppdateringar till och med augusti. Jag har kört Advanced System Care ett antal gånger.

Det hörs inga pip eller annat då den startat. Den har varit inlämnad hos en liten PC-firma i byn där jag bor men reparatören har inte kunnat identifiera eller åtgärda problemet och bedömde att det skulle kosta för mycket att lämna in det för eventuell åtgärd där den är köpt. Den aktuella modellen har bara ett års garanti.

Nu två månader senare går den inte alls att starta. Jag har naturligtvis säkerhetskopierat alla bilder och filer. Min väns likadana dator fungerar fortfarande som när den var ny trots att den flyttas mellan olika lokaler och orter.

Har Datorexperten någon idé om vad felet kan bero på och om det kan vara lönt att försöka få det åtgärdat? Eller är det bättre att satsa på en ny eftersom jag ändå inte varit riktigt nöjd med prestanda.

Christer Löfgren

Svar

Det är lite märkligt att du upplever att en så pass kraftfull bärbar dator har dåliga prestanda. Använder du den till de senaste spelen? Program som Advanced System Care är för övrigt tämligen värdelösa, gör ofta mer skada än nytta och kan faktiskt vara en av orsakerna till att du tycker att datorn är trög.

Men det är ju en helt annan sak. Ditt problem skulle kunna vara batterirelaterat. Beter datorn sig likadant om du drar ur strömkabeln? Prova med att återställa batteriet. Dra ur sladden, stäng locket och vänd på datorn.

Återställning av batteri i bärbar dator

Leta reda på återställningshålet, ett litet hål av samma typ som brukar finnas på till exempel routrar. Jag vet inte om det är märkt på något sätt. Använd ett uträtat gem eller något liknande för att trycka in återställningsknappen i fem sekunder.

Vänta fem minuter, återanslut strömmen och kolla om datorn startar. Hjälper inte detta kan du ju alltid ge dig på att byta batteriet. Datorn är inte gjord för att vara enkel att byta batteri på, men det går om du lyckas öppna den. Ersättningsbatterier kan du hitta på nätet.

En annan variant är om du lyckas hävda gentemot säljaren att felet var ursprungligt och det är ju ganska troligt med tanke på hur varsamt du har behandlat datorn. Då gäller nämligen konsumentköplagen, som säger att du har rätt att reklamera ett ursprungligt fel i tre år.

Bevisbördan är din, men enligt förarbeten till lagen är den ganska snäll.

Prop 2001/02:134 s 59 f:

Rent allmänt måste dock sägas att tillämpningen av denna bevisbörderegel är förhållandevis generös gentemot köparen. Så anses det vanligen att bevisfrågan inte bör kopplas direkt till frågan om varan varit felaktig vid avlämnandet. Ofta är det ju nämligen omöjligt för en enskild konsument att i efterhand bevisa att varan redan vid den tidpunkten haft det fel som först senare och efter en tids användning ger sig till känna. I stället brukar det anses att bevisfrågan bör avse huruvida felet har sin grund i köparens vanvård eller onormala användning av varan eller om felet beror på att varan varit utsatt för någon olyckshändelse. Om köparen kan uppfylla ett relativt lågt ställt beviskrav för att felet inte berott på någon sådan omständighet, anses han normalt ha fullgjort sin bevisskyldighet.

 

 

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version