Fråga

En fråga gällande HTML i förhållande till oformaterad text. När frugan e-postar mig från jobbet så är det i oformaterad text, men svarar hon på e-post från mig är det HTML. Hon ska ha det inställt på HTML på sin jobbdator.

Har det med min inställning i Outlook (2010) att göra? Om jag får e-post från till exempel ett nytt företag visas inte bilder utan jag får då välja att hämta bilder eller lägga till i betrodda avsändare.

Jag har provat att lägga till hennes mailadress också, men det verkar inte hjälpa. Jag har även bockat i ”Lita också på e-post från Kontakter”. Under finns en ruta, ”Lägg automatiskt till personer som jag skickar e-post till i listan Säkra avsändare”. Vad menas med listan säkra avsändare?

Roger

Svar

Outlook är inställt på att svara i samma format som meddelandet togs emot i, en inställning som inte går att ändra. Det innebär att även om dina inställningar är att skicka ren text kommer du att svara i HTML på meddelanden skrivna i detta format.

Inställningarna för dina egna skickade meddelanden kommer du åt genom att välja Alternativ i Arkiv-menyn och gå till E-post. Högst upp kan du välja HTML, RTF eller Oformaterad text. Samma sak för din fru om hon också använder Outlook. Eftersom hon skickar oformaterad text måste det alternativet vara valt i hennes program.

Att bilder inte visas i e-post är en säkerhetsinställning. Jag anser att du bör behålla den, men annars är det valet Säkerhetscenter under Alternativ. Klicka på knappen ”Inställningar för Säkerhetscenter” och gör dina val.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Tack för svar, men i hennes Outlook är det oxå inställt på HTML vilket hon har bekräftat i dag med en skärmdump…
  På jobbet har hon visserligen en engelsk variant, men det har väl ingen betydelse. Så frågan kvarstår, varför blir det oformaterad text i nya mail till mig då? Är det ngt som IT-avdelningen spärrat tro?
  Skickar hon t ex en bild så blir det så här: [cid:image001.png@01D46C64.742ECAA0] eller jpg: [cid:image002.jpg@01D3176F.F6A2F600], vilket jag inte kan öppna.
  /Roger

  • Ni verkar båda använda ganska gamla versioner av Outlook, men det borde inte inverka. Jag vågar faktiskt inte riktigt svara på vad problemet beror på, men det kan vara idé att kolla med IT-avdelningen på hustruns arbete. Det kan finnas någon sorts filter eller liknande, eller någon inställning i Exchange-servern. Titta också på egenskaperna för din hustrus meddelanden. Någonstans finns en rad som börjar med Content-Type. Om du ser content-type application/ms-tnef indikerar det att meddelandet är sänt i RTF-format, inte ren text. RTF är/var Outlooks standardformat och är inkompatibelt med de flesta mottagare.

   Be henne också testa två andra metoder att infoga bilder. Antingen att använda valet Infoga i stället för att bara dra och släppa eller att helt enkelt bifoga bilderna som bilagor i stället.

   Kolla också en sak till. I Outlook går det nämligen att övertrumfa de generella inställningarna med individuella sådana för varje kontakt. Öppna aktuell kontakt från kontaktmappen med ett dubbelklick. Håll pekaren över kontaktens e-postadress och ett adressskort dyker upp. På höger sida ser du en menyknappsymbol. Klicka på den för att expandera den och välj Egenskaper för Outlook. I rullgardinslistan Internetformat väljer du det format du vill använda för den specifika kontaktens e-postadress. Detta gäller Outlook 2010, i 2013 och senare är det knepigare att komma åt dessa inställningar.

 2. Hej Roger. För att svara på din fråga om ”säkra avsändare” kan sägas att det är en lista över personer (och domäner) som du alltid vill ta emot e-postmeddelanden från. E-brev från säkra avsändare markeras därför aldrig som skräppost, oavsett innehåll. I vissa versioner av Outlook omnämns säkra användare istället som ”betrodda avsändare”, men betydelsen och funktionen är densamma oavsett benämning.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här