Jämförande test: De bästa datorplattorna 2018

Vi testar 7 datorplattor laddade med IOS, Android och Windows

0
Jmf-test-datormagazin-10-2018_testdeltagare
Vi testar sju datorplattor i Datormagazin nr 10, 2018.

En datorplatta kan både höja din produktivitet i arbetet och bjuda på massor av underhållning under lediga stunder. Om du väljer rätt produkt, vill säga. Till din hjälp har du givetvis vårt jämförande test.

Testade produkter:

Apple Asus HP Huawei Lenovo Microsoft Samsung
Ipad Pro 10,5 Zenpad 10 Z301MFL X2 210 G2 2TS65EA Mediapad M5 Tablet 10 Surface Go 128 Galaxy Tab S4

Så testade vi

Att testa och jämföra datorplattor är inte en lika strukturerad och
given process som att testa exempelvis moderkort eller bärbara datorer. Detta beror dels på att det här finns olika operativsystem som ger olika förutsättningar, dels på att de kan ha olika fokus när det gäller tänkt användning. Vissa delar är dock lika oavsett produkt, och det är dessa vi till största delen har fokuserat på.

Till att börja med har samtliga produkter uppdaterats med senaste version av både operativsystem och firmware. För detta test valde vi att inte använda några extra appar utan bara testa med de från start medföljande programmen och möjligheterna.

Hur bra är skärmarna?

Bildskärmarnas prestanda har utvärderats under olika förhållanden. Vi valde fem fokusområden: textbehandling, fotoredigering, webbsurfande, filmtittande och spelande. Respektive område har utvärderats inomhus, utomhus och under kvällstid. Det senare med mycket lågt omgivande ljus. Förutom detta fokuserade vi mycket på skärmarnas precision vid arbete med penna och fingrar samt hur väl eventuella tillbehör fungerade. Samtidigt med denna testfas belastade vi även enheterna maximalt för att se hur de hanterade multitasking och hur snabbt de kunde växla mellan uppgifter.

Vi har sedan testat interna högtalare, mikrofoner och kameror. Detta har gjorts via spel och film, men även via Skypesamtal och genom att fotografera och filma samma objekt vid samma tidpunkt och i samma miljö för att sedan jämföra resultaten.

Enheternas interna lagring och möjligheter till extern lagring har vi testat genom att både spela upp lagrat material på dessa enheter och genom att jobba direkt mot den externa lagringen.

Utvärdering av batteritiden

Batteritiden har testats på så sätt att varje enhet laddades till fullo, sedan kördes en kombination av filmtittande, musikströmmande via Wi-Fi och arbete till dess att enheten helt dog.

Slutligen har vi även tittat på hur enheterna är att hålla och bära med sig. Då bedömde vi även placeringen av knappar med mera och enheternas konstruktion.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här