Fråga

Återkommande fråga om tangentbordsinställningen, med evolutioner av Windows.

1. Hur behåller man tangentbordsinställningen mellan inloggningarna? Min dator återgår till engelskt tangentbord så fort jag loggar in igen.

2. Kan jag låsa tangentbordsinställningen för en dator? När jag loggar in på mina föräldrars dator i Sverige är tangentbordet det som är knutet till mitt konto. Men jag har ju ett svenskt tangentbord framför näsan.

R Möller

Svar

En gång i tiden köpte man Windows på ett visst språk och det var det som gällde. Det gick dock ibland att ändra med hjälp av dyra språkpaket. Microsoft bytte så småningom språkpolicy och numera ingår alla tillgängliga språk, vilket naturligtvis är bra, men kan leda till problem ibland.

Språk- och tangentbordsinställningarna kan, som du säger, ändras utan att användaren valt det. Dessutom finns det tangentbordsgenvägar som oavsiktligt kan leda till växling av inmatningsspråk. Alt + Skift är ju inte det smartaste valet…

Det sistnämnda kan ganska enkelt undvikas genom att ändra eller stänga av tangentbordsgenvägarna. Gå till Inställningar, ”Region och språk”. Klicka på ”Avancerade tangentbordsinställningar” och sedan på Språkfältsalternativ. Använd knappen ”Ändra tangentsekvens” på fliken ”Avancerade inställningar” för att sedan välja ”Inte tilldelad”.

Men detta var en liten parentes. Åter till dina problem.

1. Jag misstänker att du inte har låst tangentbordet till språket. Under ”Region och språk” hittar du de prioriterade språk som finns installerade. Klicka på det aktuella språket och sedan på Alternativ. Se till att det tangentbord du vill använda är kopplat till språket. Använd annars ”Lägg till ett tangentbord”.

2. Det här handlar om att du loggar in med ditt eget konto och då får du med dig ditt eget tangentbordsval via synkroniseringen av ditt Microsoft-konto. Detta hanterar du genom att från Inställningar gå till Konton. Klicka på ”Synkronisera dina inställningar” och sätt reglaget vid Språkinställningar i läge Av.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här