Marshalls uppdaterade Bluetooth-högtalare, Kilburn II, ska bjuda på rejält med volym, massor av batteritid och flerriktat stereoljud. Visst låter det bra? Ja, det gör det!

Nog andas den rock alltid, Marshalls senaste högtalare. Vare sig formen, metallfronten eller den ikoniska loggan går att ta miste på.

Till skillnad från många konkurrenter klarar Kilburn II av att leverera samma trevliga ljudbild oavsett om volymratten är inställd på ett eller tio. Men så är det här en ganska rejäl pjäs, åtminstone om vi ska placera den i kategorin ”bärbar högtalare”. Kilburn II mäter 243 x 162 x 140 millimeter och väger cirka 2,5 kilo, så personligen flyttar jag den mellan vardagsrum och balkong, eller hem och stuga, snarare än att ta med den på en utflykt i parken.

Slår Pioneer och Yamaha på fingrarna

Vi har bland annat jämfört högtalaren med Pioneers förhållandevis gamla men funktionsspäckade A1 XW-SMA1-högtalare och Yamahas Musiccast-modell WX-30. Den förstnämnda är precis som Kilburn II en relativt stor bärbar högtalare med inbyggt batteri. Pioneermodellen stoltserar dock med både USB-anslutning, Spotify Connect, Wi-Fi Direct och Airplay. Ljudmässigt är dock Marshall-högtalaren långt mer balanserad jämfört med Pioneers överdrivna bas.

Yamaha-högtalaren liknar Kilburn II storleksmässigt, men är en multirumshögtalare där vi jämför ljudkvaliteten snarare än funktionerna. Yamaha-modellen matchar Marshall-högtalaren bra när det gäller att leverera en trevlig, relativt varm ljudbild med en hyfsat distinkt bas och klara toner i det övre registret. WX-30 är dock inte lika bra när det gäller högre volymer och ljudet upplevs mer instängt överlag. Kilburn II är alltså trevligast att lyssna till av trion, men att Marshall endast bjuder på en 3,5-millimetersingång och att både Airplay 2 och Spotify Connect saknas är ganska trist.

Kilburn II - batteri
Batteri-indikatorn är diskret men tydlig.

Ljudbilden förändras med placeringen

Batteritiden uppges ligga på över 20 timmar, vilket verkar stämma ganska bra med verkligheten. En diskret men tydlig indikator på ovansidan visar den aktuella batterinivån. Intill den hittar vi gummiklädda rattar för bas, diskant och volym.

Att de två förstnämnda går att justera enkelt är riktigt trevligt eftersom ljudbilden förändras ganska rejält beroende på var och hur du placerar högtalaren. Det beror primärt på att högtalaren även skjuter ljud bakåt som reflekteras olika beroende på om du ställer den mot en vägg eller fritt i rummet. Lite snabbt rattande gör att du hittar rätt ljudbild på ett kick.

den går att beskriva som stänksäker,
men inte så mycket mer

En liten platt Bluetoothknapp längst till vänster på ovansidan låter dig para Kilburn II med externa enheter enkelt. Du kan para den med två stycken samtidigt.

Kilburn II - IPX2
Kilburn II är IPX2-klassad och lär klara ett och annat stänk.

Högtalaren är IPX2-klassad vilket innebär att den går att beskriva som stänksäker, men inte så mycket mer. Inte mycket att hurra över alltså, men i ärlighetens namn är den lite för fin för att blötas ner så man kommer knappast att vilja använda den utomhus om det är risk för regn

Vi gillar Kilburn II – men vill få ännu mer för pengarna

Prislappen ligger på strax under 3000 kronor. En rejäl slant. För pengarna får du en välljudande högtalare över hela registret som andas kvalitet och dessutom är snygg. Vad vi saknar? Airplay2-stöd, Spotify Connect och en USB-port för att ladda externa enheter. En ”serviceport” på baksidan skvallrar om att högtalaren går att uppdatera, men vi vågar inte hoppas allt för mycket på att nya funktioner införs.

Kilburn II
4 / 6 Betyg
För
Gediget bygge med bra batteritid. Trevlig ljudbild som lätt fyller ditt vardagsrum.
Emot
Dyr. Saknar funktioner som Spotify Connect och Airplay. Kan inte agera USB-laddare.
Rekommenderas till
Välljudande, trevlig bärbar högtalare för dig som nöjer dig med Bluetooth.

Specifikationer
Tillverkare: Marshall, www.marshallheadphones.com
Pris: 3000 kr inkl. moms, 2400 kr exkl. moms
Annons: Se aktuellt pris hos Netonnet
Annons: Se aktuellt pris hos Kjell & Company
Mått:
243 x 162 x 140 mm
Vikt: 2,5 kg
Förstärkare: 1 x 25 W + 2 x 15 W
Bluetooth: 5.0 aptX
Max SPL: 100 dB på 1 m
Frekvensomfång: 52–20 000 Hz

Kolla även in:

Du som är intresserad av Kilburn II ska även kolla in föregångaren, Marshall Kilburn. Dessutom kan svenska Audio Pros Addon T3 vara intressant att titta närmare på. Båda är billigare, men har endast stöd för Bluetooth 4.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här