Enastående brusreducering, underbar passform och en komplett ljudbild. WH-1000XM2 är Sonys bästa konsumentlurar till dags dato, men det finns smolk i glädjebägaren.

Precis som designen på Sonys mobiltelefoner har även deras trådlösa ANC-lurar sett mer eller mindre likadana ut över tiden, och så är även fallet med det senaste tillskottet WH-1000XM2. Det betyder dock inte att utvecklingen har stått still, utan de till synes ganska spartanska kåporna innehåller flera tekniska innovationer. Samtidigt, mitt i all glädje och upprymdhet över detta, finner vi även lite smolk i bägaren.

Missa inte vårt test av uppföljaren:
Sony WH-100XM3

Diskret elegans

WH-1000XM2 är ett par förhållandevis dyra hörlurar, då de kostar närmare 3 500 kronor. Det första vi ser när vi öppnar förpackningen är en tilltalande bärväska med ett mjukt inre, som även har avdelare för att låta kåporna luftas. Där finns också en smart hållare till både flygadapter och medföljande kabel, vilken däremot inte håller samma höga materialkänsla som övrigt. De guldfärgade lurarna kan vikas vid skalmarna och kåporna kan roteras åt båda hållen.

En snabb titt visar att WH-1000XM2 har en laddanslutning för en medföljande Micro-USB. Samtidigt noterar vi här den första bristen, då denna anslutning är extremt känslig. Det gick bara att ladda när den låg i ett visst läge, och fem av sex testade laddkablar fungerade inte alls.

Förutom laddanslutningen finns en anslutning för ljudkabeln (3,5 millimeter) samt två tryckknappar. Den ena används för att starta och stänga av, medan den andra hanterar brusreduceringen och kalibreringen av densamma. Vänster kåpa har en inbyggd NFC-sensor som gör parning med mobila enheter till en barnlek. Och tur är detta, för den manuella parningen är näst intill lika bökig som att ladda hörlurarna.

Var ska man trycka egentligen?

Reglagen sitter på höger kåpa, där vi genom att trycka eller svepa på kåpan hanterar allt från musik till samtal. Dessvärre finns inga indikationer på exakt var vi ska trycka för att exempelvis svara eller stänga av musiken, vilket kan bli ett störande moment. Dessutom är kåpan känslig för extern beröring, till exempel från en jacka eller mössa.

I övrigt finns mycket behaglig vaddering, både runt öronen och över huvudet, vilket gör att vi kan använda lurarna hela dagen. Kåpornas formskum fungerar även som en bra passiv ljuddämpning.

Efter vår kritik kommer vi till den del som kanske har gjort Sony till just Sony – ljudet. Produkten parades med den ena telefonen efter den andra för att jämföra ljudbilden. Snabbt kunde vi konstatera att WH-1000XM2 tillhör de bästa i denna prisklass när det gäller ljudet. Kåporna har drivelement som mäter 40 millimeter, vilka kompletterats med LCP, och de återger alla nivåer på ett bra sätt, från konversation, som blir knivskarp, till klara och höga toner. De ger också ett brett mellanregister som fyller ut mellan de högre och lägre tonerna, vilket bildar en fulländad ljudpalett som sträcker sig över hela spektrumet. Basnivån är också riktigt bra, den skapar ett djup till både musik, filmer och spel.

Nu har vi provat hörlurarna i allt från tysta rum till fullsatta tågkupéer, och i alla lägen är brusreduceringen grymt imponerande.

Hörlurarna är dessutom utrustade med vad som kallas för Digital Sound Enhancement Engine HX. Det innebär att komprimerat digitalt ljud ska återställas till sin ursprungliga glans och nivå. Dessutom finns stöd för LDAC, vilket ger en maximal överföring på 990 kilobit per sekund. Det sistnämnda innebär fullt Hi-res-ljud (förutsatt att källan har samma stöd). För dig som inte har upplevt skillnaden kan detta jämföras med att uppleva HDR-TV.

Adaptiv brusreducering

Sedan kommer vi till nästa guldkorn, och detta i form av den aktiva brusreduceringen. När vi aktiverade funktionen var första tanken att lurarna var trasiga, för under någon sekund hördes ett ganska kraftigt brus. Det visade sig dock att detta var den adaptiva lösningen som analyserade omgivningen och passformen för att skapa den bästa brusreduceringen för varje miljö. Detta fungerar verkligen. Nu har vi provat hörlurarna i allt från tysta rum till fullsatta tågkupéer, och i alla lägen är brusreduceringen grymt imponerande. Och bättre ändå, då den inte verkar ha någon som helst inverkan på ljudkvaliteten eller ljudbilden.

Ros och ris – lite mer ris får även delas ut för mobilappen. Den hade vi konstanta problem med. Därför blir det ett högt betyg, men ingen rekommendation.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Sony WH-1000XM2
5 / 6 Betyg
För
Underbar passform, grymt ljud, superb brusreducering, mycket bra batteritid och att ljudbilden inte påverkas av brusreduceringen.
Emot
Extremt känslig laddkontakt, touchlösningen är inte optimal och mobilappen kopplade hela tiden bort headsetet.
Rekommenderas till
Till dem som vill njuta av sin favoritmusik och som är lite försiktiga vid laddning, om de håller sig till standardinställningarna.
  • Tillverkare: Sony, www.sony.com
  • Cirkapris: 3 457 kr inkl. moms, 2 766 kr exkl. moms
  • Vikt: 275 gram
  • Drivenhet: 40 mm, dome-typ
  • Frekvensomfång: 4-40 kHz
  • Batteritid: 32 timmar
  • Bluetooth: V4.1
  • Ljudformat: SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC
  • Sladdlängd: 1,5 meter

Missa inte!

anc lurar

Jämförande test: Bästa hörlurarna med brusreducering

Hörlurar med aktiv brusreducering låter dig fokusera på det du gör eller den du pratar med. Fast produkterna skiljer sig åt, så det är inte enkelt att sålla fram guldkornen. Men vi har gjort jobbet åt dig.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här