Hem Fråga experten Felsäkert läge enda läget

Felsäkert läge enda läget

1

Fråga

På den tiden när användning av Windows 7 Pro var vanlig, hände det att min dator – utan att jag medvetet ville det – startade i felsäkert läge. Jag försökte använda Microsofts alla förslag för att få tillbaka normal start, men lyckades inte.

Till sist gav jag upp, köpte en annan HP-dator och sedan uppdaterade den nya till Windows 10 Pro. Nu skulle jag gärna ta den gamla datorn i bruk igen. Finns det någon möjlighet att få tillbaka normal start?

Jag har kvar original Windows 7 pro DVD med Service Pack 1. Jag försökte också göra så kallad reparationsuppdatering med DVD, men fick svaret att i felsäkert läge går det inte. Tacksam för ett enkelt svar, jag är inte någon dataexpert.

Ladislaus

Svar

Det är normalt för Windows att starta i felsäkert läge om någonting är fel och det inte går att starta normalt. Eftersom du har din installationsskiva borde det gå att åtgärda problemet. Några varianter finns.

Du kan inte starta reparation med skivan inifrån Windows. Starta i stället datorn från skivan (använd BIOS inställningar för att välja DVD-enheten som första startenhet). Sedan får du en möjlighet att försöka reparera.

Om jag förstår dig rätt har datorn varit oanvänd en längre tid och jag antar därför att det inte finns något i den som du vill spara? I så fall är ett alternativ, om föregående variant inte fungerar, att göra en ominstallation av Windows 7. Starta på samma sätt från skivan, men välj att installera Windows på nytt.

Betänk dock att Windows 7 är gammalt och inte får mycket stöd från Microsoft. En tredje möjlighet är att installera någon Linuxvariant i stället. Det kan låta avskräckande, men Linux i dag skiljer sig inte så mycket från Windows, så länge du håller dig till det grafiska gränssnittet. Och du får ett modernt operativsystem helt gratis.

Jag kan rekommendera Linux Mint Cinnamon, som passar utmärkt för nybörjare. Du laddar ned en skivavbild som du sedan placerar på ett USB-minne eller bränner på en skiva. Starta sedan datorn från skivan eller minnet enligt ovan och genomför installationen.

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Eller köp ett externt skal med USB anslutning för en dryg hundring till hårddisken i din windows7 dator, anslut den till din nya win10 och leta reda på sakerna du vill spara, flytta dem till din nya dator. Sedan kan du ju bråka hur mycket du vill med hårddisken återinsatt i den gamla datorn

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version