Fråga

Jag har två problem med Onedrive.

1. Jag kan inte söka efter vissa filer i Onedrive. Synkroniseringen fungerar utan problem. Det betyder att alla filer som jag har i min dator finns även på Onedrives webbplats och i min IOS-app. Jag kan hitta alla filer manuellt på min dator, på webbsidan för Onedrive och i min IOS-app. På datorn fungerar det att söka efter alla filer, men det gör det inte i webbversionen eller i IOS/Android-appen.

Det verkar som om Onedrive indexerar filer slumpvis och de filer som inte är indexerade hittas inte.

Jag har inte hittat något mönster som att det inte går att söka efter exempelvis pdf-filer. När man har flera tusen filer är det ytterst opraktiskt att inte kunna söka efter alla filer.

2. I Onedrive-appen finns det en flik som heter Bilder. Bilderna som finns där är bilder från alla mappar i hela Onedrive. Det innebär att jag får en massa bilder i strömmen som kommer från mappar som jag inte vill se i bildströmmen.

Om jag kikar på foto-fliken i webbversionen av Onedrive kan jag välja om bilder från alla mappar eller bara från fotomappen ska synas. Det innebär att bilderna visas snyggt och kronologiskt på webben, men inte i appen.

Jag är tacksam för förslag på hur dessa problem kan lösas.

Mikael Lindström

Svar

1. Jag kan inte reproducera ditt problem, sökning fungerar utmärkt både i min Onedrive på webben och i Androidappen. Det enda jag kan tänka mig är att indexeringen inte är klar ännu för filer som du nyligen laddat upp. Enligt uppgifter på nätet kan indexeringen ta mycket lång tid, särskilt om det handlar om många filer.

2. Jag antar att du menar mobilappen.

Detta är som Microsoft säger ”by design” och går inte att göra något åt – nätet är fullt med folk som klagar på detta. Enligt Microsoft är en ändring på gång, men när det händer är inte klart. Tills vidare är det enda du kan göra att använda funktionen att visa enskilda album.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här