Samsung har lagt ner all mobiltelefontillverkning i Kina efter att konkurrensen från inhemska varumärken som Xiaomi och Huawei blivit för tuff. Även Sony har flyttat tillverkning från landet.

Redan förra året började Samsung stänga ner tillverkning av mobiltelefoner i Kina och processen har alltså fortsatt även i år. Anledningarna är flera men konkurrens från inhemska varumärken, högre kostnader för arbetskraft och att den globala ekonomin inte är lika god som förr anges som anledningar till Samsungs beslut. Samsungs marknadsandel i Kina har sjunkit stadigt de senaste åren, från drygt 15 procent år 2013 till drygt en procent i år tack vare stenhård konkurrens från kinesiska tillverkare som Huawei och Xiaomi.

Drygt 6000 anställda har under de senaste åren tillverkat mellan 300 och 400 miljoner mobiltelefoner i Kina per år åt Samsung, produktion som nu flyttats till länder som Indien och Vietnam där kostnaden för arbetskraft är lägre.

Sony står inför att flytta sin tillverkning av mobiltelefoner från Kina till Thailand, medan Apple fortsätter att använda kinesiska företag för tillverkning av i princip alla företagets hårdvaruprodukter.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här