Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Bildkvaliteten är helt enkelt enastående. LG 65 inch OLED TV – B8 är en premium-TV som är som klippt och skuren för alla former av HDR-material. En utmärkelse är på sin plats.

Likt mer eller mindre alla tillverkare presenterar även LG uppdateringar av sina TV-modeller en gång per år. Inget konstigt med detta, men vad som är intressant är att utvecklingen på TV-sidan verkligen har accelererat på senare år. De modeller som i år lanseras som ingångsmodeller i det övre segmentet har samma eller bättre prestanda än föregående års flaggskepp. Kortfattat innebär utvecklingen att vi får mycket TV per investerad krona.

Ny processor

Hjärnan i nya LG 65 inch OLED TV-B8 är den nya Alpha 7-processorn. Den har markant förbättrad och snabbare bildbehandlingsteknik jämfört med föregående modeller, vilket ger en ny dimension när det gäller vårt TV-tittande. Förutom allmänt högre prestanda för realtidskorrigeringar av olika slag, så ger den nya processorn oss en ny typ av tvåstegs brusreduktion som ska ge en generellt jämnare bild. Detta märks framför allt vid bilder där liknande nyanser möts. Ett exempel är vid en klar himmel med mindre, ljusa moln, där molnen och omgivande himmel framträder tydligare var för sig. Vi kan även se samma effekt på folksamlingar, där detaljer framhävs bättre.

Annons: Se aktuellt pris hos Netonnet

Processorn har också fått bättre möjlighet att fånga upp objekt som ligger i förgrunden och skilja dessa från delar av bakgrunden, vilket ger ett bättre djup. Funktionen märks framför allt när det finns en tydlig kontrast mellan olika objekt. Denna del är faktiskt vad som märks tydligast. Speciellt när vi jämförde med en två år gammal TV, då kändes det som en helt ny värld. En annan del vi vill framhålla är att Alpha 7 ger oss ett färgspektrum som är betydligt fylligare och har livfullare färger än någon tidigare modell i samma prisklass.

Samtliga lösningar gav en otrolig bild när vi använde någon form av HDR-källa

Bildkvalitet utan like

Kontrast och svärta är två områden som också är i topp. Färgerna framträder tydligare och detaljerna blir klarare, samtidigt som de svarta partierna förblir djupt svarta oavsett ljusstyrka eller omgivande färger. Enbart hur detta hanteras gör det nästan värt att köpa LG 65 inch OLED TV- B8. Fortsätter vi med bildspecifikationerna erbjuder denna TV med 65 tums bildyta såväl 4K Cinema HDR som HDR10 Pro. Den har även LG:s egen bildförbättringsteknik i form av HLG Pro som ska ge en än bättre dynamisk toningskarta. Samtliga lösningar gav en otrolig bild när vi använde någon form av HDR-källa, oavsett om det var en spelkonsol eller TV-sändningar.

Skärmen har även utrustats med en adaptiv färgförbättring och en riktigt bra uppskalningsmotor. Den sistnämnda lyfte 2k till 4k utan att vi såg någon direkt skillnad jämfört med när materialet presenterades i äkta 4k. Däremot fungerade lösningen betydligt sämre när det gällde att lyfta upp material av än lägre upplösning.

Minimalistisk design

Går vi för en stund över till det yttre har årets modell samma extremt slimmade design som tidigare. Den nästan obefintliga ramen runt bildytan är ett utmärkande drag. På baksidans nederkant hittar vi anslutningsdelen med fyra stycken HDMI-anslutningar, tre stycken USB-portar, en RJ45-port, ett CF-fack samt ett flertal ljudanslutningar (optiska och analoga). Dessa kompletteras sedan med Wi-Fi (AC) och Bluetooth version 4.2.

Baksidan hyser även det integrerade ljudsystemet, som består av en 2.2-kanalslösning på totalt 40 watt. Den har stöd för Dolby Atmos och kan även enkelt byggas ut via LG:s Sound Sync-teknik. Nu vet vi inte om ljudet har uppgraderats från tidigare årsmodeller, men känslan är att det har uppgraderats. Detta då vi för första gången faktiskt upplevde en snudd på komplett ljudbild enbart med hjälp av en TV.

Senaste versionen av LG:s Web OS

Operativsystemet som används är den senaste versionen av LG:s Web OS, vilket vi anser är ett av de mest kompletta och användarvänliga operativsystemen för sådana här enheter. Det gick snabbt att bläddra bland senast anslutna enheter, program och diverse digitala tjänster. Det går även att navigera och öppna appar via röstkommandon, men i skrivande stund finns inte stöd för Google Assistant.

Fler möjligheter finns, som den trevliga fjärrkontroll vi har vant oss vid från LG. Den kombinerar knappar med en smart markör. Dessutom kan vi använda LG:s mobilapp för att styra vår TV eller för att på enklast möjliga sätt visa material från mobilen.

Till sist måste vi även nämna funktionen som gör att enheten kan användas som ett konstverk när vi inte ser på TV genom att strömma olika högupplösta konstverk till skärmen. LG 65 inch OLED TV-B8 är en TV att tycka om, av många anledningar.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

LG 65 inch OLED TV - B8
5 / 6 Betyg
För
Otrolig svärta, bra kontrast, knivskarp bild, bra skalning från 2k till 4k, imponerande ljud för en TV, mycket bra operativsystem och fjärrkontroll.
Emot
Ej stöd för Google Assistant, inte stöd för DTS Virtual:X.
Rekommenderas till
En premium-TV som är som klippt och skuren för alla former av HDR-material och som genom sina funktioner är så mycket mer än en TV.
  • Tillverkare: LG, www.lg.com
  • Cirkapris: 32 000 kr inkl. moms, 25 600 kr exkl. moms
  • Annons: Se aktuellt pris hos Netonnet
  • Storlek: 65 tum, 4k-upplösning
  • HDR: 4K Cinema, HDR10 Pro, HLG
  • Dolby Atmos: Ja
  • Ljud-codec: AC4, AC3 (Dolby Digital), EAC3, HE-AAC, AAC, MP2, MP3, PCM, DTS, DTS-HD, DTS Express, WMA, apt-X
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här