En snabb dator behöver inte vara stor som ett hus. Vi testar sju kraftpaket som kan ställas på skrivbordet eller monteras bakom skärmen. 

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Intel Nuc Frost Canyon Tall

Intel Nuc Frost Canyon Tall
Efter år av tillverkning av Nucar vet Intel hur en mikro-PC ska konstrueras, men utseenden är inte direkt innovativt.

Vi har så kommit fram till vad som kan ses som originalet för dagens minidatorer – Intel Frost Canyon Tall Nuc. 

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

När vi placerar årets Intel-Nuc intill en modell ur den första generationen kan vi konstatera att de är väldigt lika. 

Den nya enheten mäter 11,7 x 11,2 x 5,1 centimeter och väger 0,7 kilo och tack vare sina lite rundade kanter ser modellen klart nätt ut. 

Det vi fortfarande väntar på och som denna modell i det närmaste vore perfekt för är en integrerad QI-laddning i locket. På detta sätt hade vi kunnat placera mus, tangentbord och andra tillbehör med stöd för trådlös laddning på datorn när de inte används, för att alltid ha full kraft när det är dags att använda dem. 

Grundläggande anslutningar 

Utsidan på Intels Nucar har alltid varit relativt lika med de grundläggande portarna men utan något av det lilla extra. Så är fallet även med Frost Canyon. På fronten finns en svart platta mitt i det mörkt gråsvarta chassit. Här finns en LED-belyst strömknapp, ett kombinerat 3,5 millimeters audiouttag, en USB 3.1 Gen 2 Typ-A-port samt en kombinerad Thunderbolt 3 och USB 3.1. Gen 2 via en Typ-C-anslutning. Denna port stödjer även snabbladdning av externa enheter. Vi hade gärna sett ytterligare någon USB-port vilket det finns gott om plats för.

ANNONS: Handla Intel Nuc på Webhallen

 Vi roterar enheten till vänster sida vilken är täckt av ett finmaskigt nät för luftintag. I den övre högra delen av detta nät sitter en fullstor SD-kortläsare som håller en mycket hög prestanda med hastigheter på över 145 respektive 134 megabyte per sekund vid läs- och skrivning. På baksidan finns uttag för ett Kensingtonlås i nedre högra hörnet, detta kan verka lite larvigt men det är precis här vi vill ha detta lås för att inte vara i vägen för andra anslutningar. Rakt upp hittar vi ytterligare en kombinerad Thunderbolt 3 och USB 3.1. Gen 2 Typ-C-anslutning. Vidare finns två USB 3.1 Gen 2 Typ-A-portar, en gigabit LAN-port och en fullstor HDMI-anslutning. 

Tyvärr har inte heller Intel valt att satsa på en multigigsport vilket varit önskvärt

Tyvärr har inte heller Intel valt att satsa på en multigigsport vilket varit önskvärt. Däremot ger Thunderbolt-portarna oss möjlighet att ansluta upp till tre skärmar samtidigt, eller så kan vi ansluta någon av alla externa dockor eller adaptrar som finns för att på detta sätt bredda möjliga anslutningar. Överst på baksidan finner vi slutligen ett bredare luftgaller för utgående luft vilken håller enheten sval i alla lägen. 

Bra minneshantering i Intel Nuc Frost Canyon Tall

Frost Canyon drivs av Intels tionde generations sexkärniga HT Core i7-10710U-processor som jobbar med ett frekvensspann på mellan 1,1 och 4,7 gigahertz vid en TDP på 15 watt. Att Intel lärt sig göra Nucar under en längre tid märks här klart och tydligt då enheten, tillsammans med Asus motsvarighet, kan hålla toppfrekvensen längst innan den behöver strypas på grund av värmeutvecklingen. Precis som övriga modeller får vi här nöja oss med Intels UHD 630-grafik och vi hade gärna sett denna modell baserad på Iris Pro istället, eller åtminstone som ett alternativ.  

Till processorn får vi dubbla minneskanaler för upp till 64 gigabyte DDR4-minne i frekvenser på upp till 2 666 megahertz. Även här ser vi Intels tekniska kvalitet då enheten är helt opåverkad av vilka minnen vi använder. 

Enheten identifierar frekvens och CAS-värden direkt och helt korrekt. Vi lyckades även, av misstag ska tilläggas, köra två olika tillverkares minnen med olika kapacitet och frekvens helt stabilt. 

Välj en sval disk för att behålla prestandan

Som lagringsalternativ finns en PCIE-baserad M.2-plats och en SATA 3-baserad 2,5 tums plats. Vi hade inga problem med mekaniska diskar men märkte en negativ inverkan på processor när vi använde Samsungs 970 Pro-enhet som minskade tiden vi kunde maxbelasta processorn på grund av värmeutvecklingen. Bäst balans fann vi med 970 Evo Plus och Seagates fem terabytes Barracuda-disk där vi fick både hög lagringskapacitet och snabb prestanda.

På den trådlösa sidan hittar vi Intels AX-baserade lösning (Wi-Fi 6) vilken kombineras med Bluetooth 5. 

Den trådlösa prestandan är klart bra och ligger på maximal genomströmning när vi håller oss inom en åtta meters radie från accesspunkten. Men sedan händer något då vi inte alls får samma räckvidd som alternativa AX-lösningar i detta test. Detta beror troligen på antennerna, men skulle även kunna vara ett firmware-relaterat problem som kan komma att lösas framöver. Just nu är det dock en liten besvikelse.

Kortet har två interna USB 2-anslutningar, så för dig som vill hitta lite egna ”out-of-the-box”-lösningar kan detta vara värt att kika närmare på.

Överlag fortsätter Intel att bygga stabila, högpresterande men inte så utseendemässigt banbrytande smådatorer.Nuc Frost Canyon Tall passar de flesta användare.

Intel Nuc Frost Canyon Tall
5 / 6 Betyg
6 315 krPris
För
Dubbla Thunderbolt 3, flexibel minneshantering, snabb SD-kortläsare, lätt att uppgradera.
Emot
Lite begränsad räckvidd för Wi-Fi, varma M.2-enheter drar ner CPU-prestandan.
Rekommenderas till
Nucarnas moder, Intel, har med denna modell en lösning som passar alla användare och situationer förutom de som kräver extrem grafikprestanda.

  • Tillverkare: Intel, www.intel.com
  • CPU: Intel i7-10710U
  • Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
  • Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st M.2
  • Wi-Fi: AX
  • Anslutningar: 2 st Thunderbolt 3 + 3 st USB 3.1 Gen 1 + 1 st HDMI + ljud
  • Mått: 117 x 112 x 51 mm
  • Vikt: 0,65 kg
Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

3 KOMMENTARER

  1. Länken till Webhallen för testvinnaren Asus visar inte alls samma datorkonfiguration som testades. Har månne Webhallen gjort en fuling?

  2. Inget sägs om möjligheten att köpa till på-platsengaranti, tre till fem år. Viktigt för företag (men även för privatpersoner). Vet att HP och Lenovo har detta som ”tillbehör”, är osäker på de övriga. Därför vinner de två ”mitt test”.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här