Fråga

Jag blev till en början mycket nöjd med Axcrypt som skydd för kataloger och filer på datorn. Nu visar det sig, vilket jag vid flera tillfällen meddelat supporten, att programmet av olika skäl (fil/databas öppen i program eller fil som inte ”gillas”) avstannar sin kryptering just där och att alla filer och kataloger därefter ligger öppna och oskyddade, även om datorn startas om eller att till exempel strömmen gått.

Detta är helt oacceptabelt enligt min mening. Jag får inga vettiga svar från ”Prabhu” som verkar vara den enda som svarar på supportfrågor,

MataMats

Svar

Jag kan inte hjälpa dig med support för programmet Axcrypt. Om programmakarna inte vill ge dig någon skulle jag byta program.

Ett alldeles utmärkt krypteringsprogram är Veracrypt, som är helt fritt och dessutom skrivet i öppen källkod: www.veracrypt.fr/en.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

 1. Anders Reuterswärd.
  Veracrypt…
  Funkar det som Axcrypt, att man kan högerklicka på filer/mappar och kryptera just dom ?
  Verkar inte stå nåt om det på hemsidan.

  • Nej, inte riktigt. Det finns flera sätt att använda Veracrypt. Ett är att kryptera en hel disk (det fungerar även med systemdisken). Efter inloggning är det helt transparent, men när du loggat ut kan ingen (utom möjligen NSA…) komma åt någonting på din disk. En annan möjlighet är att skapa krypterade behållare. De måste då öppnas före användning, men fungerar då som separata diskenheter och allt du sparar där är oåtkomligt efter stängning.

 2. Lite sent svar här, men sättet AxCrypt fungerar på är att om du öppnar en krypterad fil genom AxCrypt så dekrypteras filen temporärt (originalfilen ligger kvar och en temporär dekrypterad fil skapas). När programmet som öppnades sen stängs, krypteras den temporära filen och ersätter originalfilen (så att ändringar kommer med).

  Om strömmen går kommer den temporära filen tas bort så fort AxCrypt öppnas igen.

  Det stämmer inte att ”filer och kataloger” ligger oskyddade. Det är helt enkelt inte så AxCrypt fungerar, utan i värsta fall ligger det en temporär oskyddad fil tills AxCrypt öppnas igen och kan städa bort den (det går såklart inte att undvika vid t.ex. strömavbrott).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här