Hem Fråga experten Hyper-V ger flimrande skärm

Hyper-V ger flimrande skärm

0

Fråga

Jag köpte en bärbar dator vid årsskiftet med Windows 10 Home förinstallerat. I somras nappade jag på ert specialerbjudande om att uppgradera till Windows 10 Pro för att bland annat kunna använda Hyper-V. Problemet var att då jag aktiverade Hyper-V började skärmen flimra och kunde även bli svart.

När jag avaktiverade Hyper-V försvann problemet. I helgen kom det en uppdatering till ett av grafikkorten och situationen är avsevärt mycket bättre men tycks inte vara helt löst. En viktig fråga i kontakten med supporten är huruvida man kan förvänta sig att en dator som säljs med Windows 10 Home ska gå att uppgradera till Windows 10 Pro, och att man kan förvänta sig att exempelvis Hyper-V ska fungera?

Supporten hänvisar till att RemoteFX är avaktiverad och att detta skulle kunna vara ett problem. Det vore även intressant att förstå betydelsen av RemoteFX i just det här sammanhanget.

Anders

Svar

Att uppgradera från Home till Pro bör inte vara något problem, oavsett dator. Hyper-V är däremot en annan femma, eftersom det kräver stöd i hårdvaran. Datorn ska ha stöd för Intel VT eller AMD-V, beroende på processor, och det måste aktiveras i BIOS. Om stödet finns ska virtualiseringen fungera.

RemoteFX är något annat och har med grafikkortet att göra. Det handlar om en teknik som ger virtualiserade maskiner full tillgång till grafikkortet. Krav på stöd ställs både på processorn och grafikkortet.

RemoteFX virtuella grafikkort stöds endast av Enterprise-utgåvor av Windows som gästoperativsystem, med start från Windows 7 SP1. Andra utgåvor saknar de drivrutiner som krävs för att använda RemoteFX-grafikkortet och kommer i stället att återgå till ett standardemulerat grafikkort.

Det kan alltså knappast vara orsaken till ditt problem. Vad som egentligen är felet är svårt att säga, men jag skulle börja med att se över grafikinställningarna för den virtuella maskinen, om du använder någon. I annat fall är ju det enklaste att inaktivera Hyper-V.

Om du behöver funktionen är problemet antagligen att söka i grafikkortens drivrutiner. Uppdatera dem manuellt till de senaste du kan hitta.

 

 

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version