Hem Fråga experten Klona via USB-minne?

Klona via USB-minne?

1

Fråga

Jag måste flytta två diskar till en nyare dator från en med trasigt spänningsaggregat. Problemet är att systemdisken är en IDE/ATA-disk, medan den nyare datorn endast har SATA-anslutningar, så jag måste klona till en tom SATA-disk och kopian måste kunna starta Windows 10. Kan jag kopiera den gamla disken via ett USB-minne och få allt rätt fungerande?

Larsen

Svar

Teoretiskt borde det kunna fungera. Det krävs dock ett väldigt stort USB-minne, eller snarare en USB-hårddisk. Du måste se till att klona samtliga partitioner på ursprungshårddisken exakt som de ser ut för att vara säker på att Windows ska kunna starta. Se även denna nyligen ställda fråga.

Att göra kloningen i två steg i stället för ett innebär också ytterligare en risk att något går fel. Personligen skulle jag nog föredra att klona direkt från den gamla hårddisken till den nya med hjälp av en adapter. Du kan till exempel hitta en IDE till SATA-adapter för 200 kronor hos Kjell & Company. Liknande säljs också på fler ställen, det är bara att söka.

 

 

Föregående artikelTest: Philips 558M1RY
Nästa artikelProblem vid datorstart
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Är det bara för att spänningsaggregatet är trasigt du vill flytta borde det ju vara enklast att införskaffa ett nytt sådant, de är tämligen billiga.
    Är det för att datorn är gammal; läs noga Anders råd.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version