Fråga

Det går sällan eller nästan aldrig att sätta datorn i viloläge, den startar omgående igen. Om jag stänger alla applikationer kan det fungera, men inte alltid.

Morgan Carlsson

 

Svar

Problemet med att datorn startar om direkt efter viloläge har oftast att göra med de enheter som har tillstånd att väcka datorn. Gå till Enhetshanteraren och ta fram egenskaperna för mus, tangentbord och nätverkskort. Gå till fliken Energisparfunktioner och avmarkera rutan ”Tillåt att den här enheten tar datorn ur vänteläge” för varje enhet.

Om du vill kunna använda väckning via nätverket (Wake on LAN), välj i stället alternativet ”Tillåt endast att magiska paket tar datorn ur vänteläge” för nätverkskortet.

Loggboken

Om detta inte hjälper, börja med en titt i Loggboken för att försöka lista ut vad det är som väcker datorn. Högerklicka på startknappen och välj Loggboken. Expandera Windows-loggar till vänster och titta i System. Där hittar du massor av händelser, av vilka några med källan Power-Troubleshooter anger exakt när systemet återställdes från viloläge eller vänteläge.

För en enklare visning kan du filtrera sökningen. Högerklicka på System och välj ”Filtrera aktuell logg”. Välj Power-Troubleshooter i rullisten vid Händelsekällor och klicka på OK. Nu visas bara de meddelanden du är ute efter.

Gå igenom dem och se om du kan hitta en uppgift om aktiveringskälla. I det läget är det hela lätt att lösa. Du behöver bara inaktivera eller koppla bort den aktuella källan. Oftast är det dock inte så enkelt, utan aktiveringskällan anges som okänd. Då krävs lite mer omfattande felsökning.

Om det inte fanns något besked om väckningsorsaken är chansen att följande metod ska ge något inte så stor, men det kostar ingenting att försöka. Starta Kommandotolken och skriv
powercfg -lastwake

Hittar du någon uppgift under Wake Source har du en ledtråd till väckningsorsaken. Det kan till exempel stå vilken USB-enhet som låg bakom den senaste väckningssignalen. Hittar du ingen användbar information kan du gå vidare och ta reda på vilka enheter som är kapabla att väcka datorn genom att skriva
powercfg -devicequery wake_armed

Detta visar en lista med enheter, där mus och tangentbord säkerligen ingår. Finns det någon enhet där som du inte inaktiverat väckning för i Enhetshanteraren enligt ovan, gör det.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här