Hem Tester Jämförande test Vi utser den bästa multiskrivaren

Vi utser den bästa multiskrivaren

– jämförande test av 7 modeller

0
jamforande test - den bästa multiskrivaren
Vi utser den bästa multiskrivaren.

1 Intro – Den bästa multiskrivaren

Vi utser den bästa multiskrivaren.

I en värld där allt fler jobbar hemifrån har behovet av multifunktionella skrivare återigen ökat. Vi testar sju modeller som gör ditt hemmakontor komplett och utser den bästa multiskrivaren just nu.

Med i testet
Brother DCP-J1100DW
Canon Pixma TS8351 WHITE
Epson EcoTank ET-4700
HP Color LaserJet Pro M183FW A4
HP Smart Tank Plus 651 Wireless
Lexmark MC3224dwe
Xerox VersaLink C405V/N

I covid-19-pandemins spår har en stor del av oss varit tvungna att ställa om arbetsrutinerna. Detta har i sin tur lett till att kraven på att en viss teknisk utrustning finns tillgänglig hemma. En av dessa enheter är skrivaren, eller än hellre den multifunktionella skrivaren som gör det möjligt att både skriva ut dokument, skanna och kopiera.

Nygamla behov

Under en tid strävade vi alla efter ett papperslöst samhälle, vilket i sin tur ledde till att antalet som skaffade en printer hemma minskade. 

När vi nu ställs inför en ny tid ser vi i allt fler fall att vi backar lite i detta hänseende och att en skrivare eller MFP-enhet (multi-funktions-enhet) i hemmet blivit en nödvändig produkt. Detta behöver så klar inte bara handla om att skriva ut dokument utan kan lika gärna bero på andra primära funktioner som att signera avtal eller olika dokument.

Nu ska vi inte säga att miljön kommit i andra hand. Dagens skrivare och MFP-
modeller har kommit en lång väg och blivit mer miljöanpassade med smartare bläckhantering, mindre strömförbrukning, mindre delar som slits och längre service-intervall med mera. Dessutom har utvecklingen av skrivare även följt vår generella livsstil och utbudet och möjligheten att skriva ut direkt från mobiler, plattor eller även smarta tv-apparater har aldrig varit enklare. Ofta kan vi även interagera med en skrivare hemma eller på kontoret oavsett om vi fysiskt är på plats eller ej.

Till detta skulle vi säga att marknaden har nått en nivå där vi överlag får väldigt mycket skrivare per investerad krona både sett till kvaliteten på produkten och kostnaden för hantering och drift, vilket så klart är klart positivt. 

Grundläggande krav

Vad är det då för utmärkande drag vi söker i en modern MFP-enhet? Baserat på att de skrivare vi tittar på denna gång lika mycket ska vara en förlängning av kontoret som ett mer allmänt hjälpmedel hemma har vi valt att lyft fram några viktiga områden. 

Två av dem är format och ljudnivå. De flesta av oss har troligen begränsat med plats för en skrivare vilket gör att vi söker en mer kompakt lösning. Då enheten många gånger placeras där vi sitter och jobbar bör den vara tyst både under drift och i viloläge. 

Anslutningarna är viktiga

Nästa del gäller anslutningar. För oavsett om skrivaren används hemma eller på ett kontor är det normalt flera enheter som kommer att behöva skriva ut. Detta gör att vi gärna ser både Wi-Fi och trådad nätverksanslutning. Dessutom ser vi gärna att skrivare har frontplacerad USB och/eller kortläsare för att ge oss möjlighet att både skriva ut dokument direkt från dessa utan behov av dator eller för att kunna skanna in material direkt till ett minne.

LÄS OCKSÅ
Jämförande test: Vi utser vårens bästa chromebook

Till detta föredrar vi även enheter med någon form av molnintegration. Den gör att vi kan ansluta en eller flera molntjänster och genom dessa både skriva ut från och spara data direkt till en central plats för allas åtkomst, men det kan även öppna upp för möjligheter för företag att delvis fjärradministrera och på distans hjälpa till med eventuell felsökning och konfiguration. 

Samma tanke finns även när det kommer till användningen av enheten i sig. 

När ovana användare ska skaffa en MFP-enhet måste den vara enkel att använda i alla led, från installation och konfiguration till driften och hanteringen av tjänster som erbjuds.

Utifrån detta har vi tittar närmare på sju modeller som både passar hem och det tillfälliga eller permanenta hemmakontoret.

2 Brother DCP-J1100DW

Brother har verkligen lyft sig och presenterar en överlag mycket bra MFP-enhet med godkänd prestanda.

Först ut i detta jämförande test är en enhet från ofta underskattade Brother vid namn DCP-J1100DW.

Detta är en multifunktionsenhet som inriktar sig mot det produktiva hemmakontoret eller ett mindre SMB-kontor. Enheten har ett ganska klassiskt, men lite trist utseende med sin klossbaserade, gråa design som är indelad i tre delar; en nedre pappersdel, en teknikdel och ett övre lock med skannerdel. 

Modellen tar, trots en relativt låg höjd, upp en stor yta på skrivbordet med mått på 435 x 341 x 195 millimeter och en vikt på hela åtta kilo. 

Vi börjar från botten där vi alltså hittar enhetens primära pappersmagasin. 

Detta är placerat kant i kant med skrivaren och dras ut för att fylla på papper. Kassetten är stabil och lättarbetad och rymmer 150 ark. Matningen är däremot, som vi även påpekat med tidigare modeller aningen känslig för lite kraftigare papper och vi skulle säga att den optimala gränsen ligger på papper under 100 gram. Vill du använda kraftigare papper, eller även högblanka papper så märkte vi att det enklaste sättet var att bara mata in ett par ark per omgång. 

Minimal skärm

Vi gör här ett kort hopp till enhetens topp där vi finner en automatisk arkmatare, men denna gång till enhetens skanner och kopiatordel. 

Genom en smidig placering som rymmer upp till 20 ark som vi vill skanna eller kopiera kan vi enkelt effektivisera vårt arbete. Mataren stöder olika format och är både enkel att använda och har en stabil inmatning. Tyvärr stöder vare sig arkmataren eller skannerdelen dubbelsidig hantering vilket hade varit önskvärt.

Vi fortsätter så till själva fronten där vi ovanför pappersmagasinet hittar utmatningen och hållaren för alla papper. Även denna ligger dikt an med själva kassetten så för att hantera utskrifterna behöver vi dra ut ett par mindre plastskenor från mitten på denna matning. 

Papper på golvet

Dessa är däremot inte så breda vilket gör att utskrivna papper dels tyngs ner på sidorna och dels har en tendens att åka ner på golvet om större mängder skrivs ut, en problematik som vi även sett på tidigare modeller. 

Ser vi till höger om kassetten finns här ett fack med en lucka som viks framåt. Bakom denna har Brother placerat bläckpatronerna vilket är en klart smidig lösning där vi slipper lyfta upp hela skannerdelen som oftast är brukligt. 

DCP-J1100DW använder fyra patroner; cyan, magenta, gul och en dubbelt så stor svart patron vilka ska räcka till 5 000 sidor i färg eller 6 000 i svart, vilket motsvarar ett snitt på tre års förbrukning. 

Patronerna är mycket enkla att byta och ger inget spill eller kladd under installationen. 

På vänster sida finns en USB-anslutning för enkel utskrift av material utan bilder och som även ger möjlighet att skanna direkt till minnet. 

Tydlig liten skärm

Går vi ytterligare ett steg upp kommer vi till en vinklingsbar panel som totalt rymmer fyra fysika knappar samt touchknappar för ”hem” och ”åter”. Bredvid dessa finner vi en tydlig men lite för liten pekskärm på 6,8 centimeter. Denna döljer dock flera godbitar där vi hittar ett av skrivarens stora plus. Förutom att hantera alla former av inställningar och hantera alla delar som lokal kopiering eller skanning kommer modellen med klart bra molnbaserad appintegration. Detta gör att vi både kan skanna till och skriva ut direkt från flera molntjänster som bland annat Box, Onenote, Google Drive, Facebook, Flickr med flera. 

På samma enkla sätt kan vi även skriva ut från och skanna till både IOS- och Androidbaserade plattor och telefoner av alla slag.

Sämre grafikhantering

När vi kommer till utskrifter och kopiering är Brothers enhet fullt godkänd med en hastighet på tolv sidor per minut i svartvitt och tio sidor per minut i färg. Självklart sjunker denna hastighet om vi väljer en högre upplösning och enheten har stöd för upp till 6 000 x 1 200 DPI med en högsta skannerupplösning på 1 200 x 2 400 punkter eller upp till 19 200 dpi interpolerat. 

Ser vi till resultatet blir text klart bra, men när vi kombinerar denna med grafer eller andra mer presentationsbaserat material som Powerpoint-filer ligger resultatet något sämre än förväntat.

Detta gäller även utskrifter av fotografier där bilderna tenderar att bli aningen dova i tonerna samtidigt som det går att se en klar skillnad mot originalet. Däremot är skrivaren mindre känslig med papper och resultaten blir i det närmaste desamma oavsett val av papper. När vi kommer till anslutningar stöder modellen både USB 2 och Wi-Fi 4, tyvärr har enheten inte någon ethernetport. Vi hade även gärna sett en nyare trådlös standard.

Brother DCP-J1100DW
4 / 6 Betyg
4 490 krPris
För
Enkel bläckhantering, bra bakre matning för tjockt papper, enkel arkmatare för kopior/skanner, högkapacitets-patroner, smart app-integration.
Emot
Under förväntat resultat för bilder och blandade utskrifter, inte den snabbaste utskriften, vi saknar duplex.
Rekommenderas till
Detta är en intressant lösning om du jobbar mycket med material som ska delas med flera via molnintegration, eller om du ofta skriver ut från molnbaserad lagring.

i samarbete med PriceRunner

 

Brother
Modell DCP-J1100DW
Webb www.brother.se
Pris 4 490 kr
Maximal upplösning 6 000 x 1 200 DPI
Hastighet SV 12 sidor / minut
Hastighet färg 10 sidor / minut
Duplex Nej
Scannertyp Optisk flatbädd
Skannerupplösning 1 200 x 2 400 DPI
Skanningshastighet 4 sidor / minut
Koperingshastighet SV 4 sidor / minut
Koperingshastighet Färg 3 sidor / minut
Anslutningar USB, Wi-Fi
Mobilutskrift Ja
Mått 435 x 341 x 195 mm
Vikt 8,0 kg
Ljudnivå 50 dB
Betyg textutskrift 5
Betyg fotoutskrift 3
Betyg skanner 4
Betyg kopiator 3
Betyg handhavande 5
Betyg 4

3 Canon Pixma TS8351 white

Canon använder sig av sex bläckpatroner för att skapa perfekta fotoutskrifter, men tappar lite på en högre driftskostnad.

Nästa modell kommer från Canon och heter Pixma TS8351 white. En riktigt snygg och slimmad MFP-enhet

Canonskrivaren mäter bara 373 x 319 x 141 millimeter, men trots det väger den 6,6 kilo – en bra indikation på enhetens konstruktionskvalitet som för en skrivare i denna prisklass på knappa 1 700 kronor måste klassas som mycket hög. För den som inte tycker om vitt finns den även i svart eller rött utförande.

Till skillnad mot de flesta MFP-enheter i detta test ligger Canons fokus med denna modell på fotoentusiaster eller även semiprofessionella fotografer som vill kunna skriva ut, skanna och kopiera bilder och fotografier av lite högre kvalitet jämfört med modeller som har fokus på text och presentationsbaserat material. 

Sex patroner

Vi börjar med en av de mest intressanta delarna med denna skrivare och det i form av bläcklösningen. Skrivaren kommer nämligen med sex patroner: en svart, en pigmenterad svart, en cyan, en magenta, en gul och en fotoblå. Värt att notera är att skrivaren kommer med en enklare sorts patroner vilka räcker till cirka 200 sidor, men vi kan även köpa både XL- och XXL-patroner där den sistnämnda ger upp mot knappa 4 600 svartvita textsidor. 

Vi vill även poängtera att vi upplever en relativt hög bläckförbrukning som blir ännu högre med standardpapper jämfört med de lägen vi använder Canons papper. Detta ger oss en förhållandevis hög utskriftskostnad och gör så klart även att skrivaren inte är direkt lämplig för allt för stora utskriftsvolymer. 

Enkelt att byta

Själva bytet av patronerna är i sig enkel och sker genom att vi lyfter upp skannerlocket. Vi får under användning en riktigt bra uppskattad bläckförbrukning i både app och via enhetens panel. 

TS8351 kommer med två mycket bra inmatningsfack som vardera stöder olika pappersformat. Underst finns en klassisk kassett som rymmer upp till 100 ark. Denna agerar även stomme för utmatningen som kommer direkt ovanför. 

Kassetten har en riktigt bra matning oavsett papperstyp men om vi vill gå över till lite kraftigare varianter rekommenderas att det bakre facket används. 

Även detta klarar upp till 100 ark men är mest lämpat för just tjockare fotopapper.

Skriv ut på direkt på DVD

En rolig funktion som Canon erbjudit under många generationer nu är möjligheten att skriva ut direkt på optiska skivor. Detta är kanske inte lika vanligt idag men en klart smart lösning för att skapa unika skivor. 

En annan funktion som borde locka fram den kreativa sidan hos barn är möjligheten att via medföljande mjukvara designa och skriva ut klisterlappar i form av lösnaglar vilka sedan kan fästas direkt på nageln. 

Skrivaren kommer även med en integrerad SD-kortläsare vilket gör att vi kan skriva ut bilder direkt från minneskort och tack vare att kortläsaren håller hög överföringshastighet går det snabbt att bläddra igenom större mängder av bilder. Tyvärr finns inte motsvarande lösning för USB-enheter. 

Suveräna hjälpprogram

Canons skrivare är utrustad med en stor och tydlig pekskärm som låter oss utföra många funktioner som inställningar och utskrifter, kopiering eller skanning och detta är faktiskt en av de bästa panelerna i testet. Men trots detta är det utan tvekan enklast att hantera mer avancerade delar från en dator och här är Canon ett föredöme med en bred portfölj av tillhörande program för både optimering av bilder och enklare korrigering av utskrifter. Dessa program, som även omfattar enklare zoomfunktioner av utskrifter, är helt klar testets bästa och flera av de små apparna underlättar verkligen vårt arbete. 

Vi kan skriva ut på enheten via USB eller Wi-Fi samt Bluetooth. Vi kan även skriva ut, kopiera och skanna till molnet med appen Canon Print, eller skriva ut direkt från mobila enheter med Airprint (IOS) och Mopria (Android). Utskriftskvaliteten är överlag riktigt, riktigt bra där framför allt foton och presentationer får ett markant lyft jämfört med övriga enheter i testet. Skrivaren håller även godkänd prestanda med upp till 15 sidor text i svartvitt per minut. Däremot sjunker hastigheten markant när vi går över till högupplösta bildutskrifter. 

På enhetens ovansidan finns en skannerdel som även den har en hög högstanivå med en upplösning på 2 400 x 4 800 DPI och en mycket bra färghantering. Tyvärr finns ingen automatisk matning utan vi måste ta ett ark i taget. Skannern har även en kort startsträcka vilket gör att vi når upp i cirka tio sidor per minut vid kopiering. 

Ett avslutande tips är att enheten, tack vare sin färghantering, är perfekt för att skriva ut egna bilder, texter och logotyper som sedan trycks direkt på kläder för att skapa prisvärda profilprodukter.

Canon Pixma TS8351
5 / 6 Betyg
1 689 krPris
För
Mycket hög utskrifts-kvalitet, stabil matning, enkel hantering, mycket bra program, enkel molnintegration, snabb SD-kortläsare.
Emot
Saknar USB-läsare, lite dyr sett till bläckkostnad och förbrukning, inte optimal lösning för stora utskriftskvantiteter.
Rekommenderas till
Canons modell är en perfekt MFP för hem och småföretag som söker högsta utskriftskvalitet med en låg initial kostnad.

i samarbete med PriceRunner

 

Rekommenderar
Tillverkare Canon
Modell PIXMA TS8351 WHITE
Webb www.canon.se
Pris 1 689 kr
Maximal upplösning 4 800 x 1 200 DPI
Hastighet SV 15 sidor / minut
Hastighet färg 10 sidor / minut
Duplex Ja
Scannertyp CIS
Skannerupplösning 2 400 x 4 800 DPI
Skanningshastighet 8 sidor / minut
Koperingshastighet SV 11 sidor / minut
Koperingshastighet Färg 9 sidor / minut
Anslutningar USB, Wi-Fi, Bluetooth
Mobilutskrift Ja
Mått 373 x 319 x 141 mm
Vikt 6,6 kg
Ljudnivå 44,5 dB
Betyg textutskrift 5
Betyg fotoutskrift 6
Betyg skanner 5
Betyg kopiator 3
Betyg handhavande 5
Betyg 5

 

4 Epson Ecotank ET-4700

Epsons Ecotank modeller fortsätter att imponera med jämn hög prestanda och en låg total driftskostnad.

Under senare år har Epson satsat mycket på miljötänk och låga driftskostnader. Det gillar vi. Faktum är att det här är den bästa multiskrivaren i testet.

En stor del av detta har resulterat i företagets Ecotank-modeller vilka kommer med fast monterade bläcktankar vilka sedan fylls med större flaskor av bläck vilket ger en väldigt låg utskriftskostnad och som även minimerar inverkan på miljön sett till frakter och onödiga förbrukningsdelar. Denna gång har vi tittar närmare på ET-4700, en modell som kan ses som en mellanvariant i ET-serien där de flesta funktioner och fördelar anpassade för de mindre företagen eller arbetsgrupperna finns, men där även vissa delar skalats bort för att hålla ner priset.

Klassiskt utseende

Börjar vi med att titta till det yttre ser enheten ut ungefär som Epsons modeller gjort under en längre tid. Vi får relativt mjuka, rundade former vilket är klart positivt och trots att modellen mäter 375 x 347 x 237 millimeter väger den bara fem kilo. Men trots detta upplevs den inte som billig utan den ger ett solitt intryck.

ANNONS: Se aktuellt pris på Netonnet

Nere till höger på fronten hittar vi enhetens bläcksystem som vi kommer åt genom att vika ner en lucka från ovan-
sidan. Varje behållare kommer med en enkel påfyllnadspip som vi fäster de externa bläckflaskorna över och som sedan fyller sig själva helt utan spill. När vi sedan stänger igen locket över respektive behållare täcker och isolerar en gummipackning ovandelen så att bläcket inte torkar. 

Okej pappersmatning

I skrivarens mitt finner vi en papperskassett med plats för 100 ark som har anpassning för olika format. Pappersmatningen är normalt okej, men den är lite känslig för minsta veck på pappret som då fastnar i inmatningen och måste dras loss från undersidan. Ovanför kassetten hittar vi utmatningsfacket vilket vi drar ut vid användning och sedan kan trycka in när skrivaren inte ska användas, för att minska platsen. Tyvärr finns ingen automatisk hantering för detta. Totalt ryms dryga 30 ark vid utskriften. 

Som komplement till den nedre kassetten finns även ett bakre fack som vi med fördel använder för tjockare specialpapper. Detta fack kan även användas för matning av längre papper. Även detta fack fungerar normalt mycket bra, men vi upplevde vissa matningsproblem med högblanka papper när multipla ark stoppats i samtidigt. 

I mitten av skrivaren finns enhetens kontrollpanel. Denna består av en mindre LCD i färg som omges av pek-knappar från vilka vi hanterar grundläggande inställningar och hantering som kopiering och skanning. Här finns även nummerknappar vilka är kopplade till enhetens fax för de som fortfarande använder denna typ av kommunikationslösning. 

Panelen i sig kan även vinklas för att passa skrivarens placering. 

Snabb administration

Kliver vi upp till toppen av enheten finns här en lättanvänd och snabb automatisk dokumentmatare för upp till 30 ark. Denna fungerar med ett stort utbud av papper och är tillsammans med kopieringsfunktionen riktigt bra och en lösning som passar perfekt till kontoret. 

Tyvärr har skannern inte dubbelsidig hantering utan vi måste i dessa lägen vända papper manuellt. 

ET-4700 använder sig av både ethernet och trådlös kommunikation samt USB-
anslutning för maximal flexibilitet. En sak vi upptäckte, var däremot att om enheten ansluts till samma router via både trådlöst och kabel så kommer datorer, som även de använder båda gränssnitten att tvingas vara ansluta till samma Wi-Fi-band. Det vill säga, den kommer inte att gå via kabel, fast det alternativet finns. Det känns underligt. 

Utskrifterna blir överlag riktigt bra med ett fokus på text och presentationer där texterna blir riktigt skarpa och tydliga. Skrivaren tappar något när det kommer till fotografier som inte får samma liv som med Canons enhet, men som trots detta håller en klart bra kvalitet. 

Låga utskriftskostnader

Det bästa av allt är, som nämnts ovan, den låga utskriftskostnaden där vi redan från start får med bläck motsvarande 9 000 sidor i svartvitt eller 15 000 i färg. Dessutom är vidare inköp av bläck riktigt prisvärt. 

Till detta erbjuder skrivaren en bra moln-integration med funktioner som Epson Connect (Iprint, Email Print, Remote Print Driver), Apple Airprint och Google Cloud Print vilket gör det möjligt att skriva ut från alla enheter oavsett fysisk lokalitet. 

Vi hade vissa problem med e-post-integrationen som inte är anpassad för alla system och som kan vara lite krånglig att få igång första gången. 

Ett extra plus för att enheten dessutom har en låg energiförbrukning som ligger på tolv watt vid full drift.

Epson Ecotank ET-4700
5 / 6 Betyg
3 490 krPris
För
Snabb utskrift, bra kopiering och skanning, enkel arkmatning, multipla gränssnitt, mycket låg utskriftskostnad, lätt hantering.
Emot
Vi saknar SD och USB för direktutskrift, färgbilder når inte samma höga kvalitet som text och presentationer.
Rekommenderas till
Epson ET-4700 är en mycket bra allround-lösning för produktiva hem eller mindre kontor.
Bäst i test
Tillverkare Epson
Modell EcoTank ET-4700
Webb www.epson.se
Pris 3 490 kr
Maximal upplösning 5 760 x 1 440 DPI
Hastighet SV 33 sidor / minut
Hastighet färg 15 sidor / minut
Duplex Nej
Scannertyp CIS
Skannerupplösning 1 200 x 2 400 DPI
Skanningshastighet 5 sidor/ minut
Koperingshastighet SV 24 sidor / minut
Koperingshastighet Färg 10 sidor / minut
Anslutningar USB, Ethernet, Wi-Fi
Mobilutskrift Ja
Mått 375 x 347 x 237 mm
Vikt 5,0 kg
Ljudnivå 42 dB
Betyg textutskrift 5
Betyg fotoutskrift 4
Betyg skanner 5
Betyg kopiator 5
Betyg handhavande 5
Betyg 5

5 HP Color Laserjet Pro M183FW A4

HP:s färglaserbaserade MFP-enhet håller en godkänd prestanda med riktig bra textutskrifter.

Vi har så kommit till testets första laserbaserade MFP. Color Laserjet Pro M183FW A4 kommer från HP och är en del i tillverkarens relativt nya satsning på lite billigare färglaser-modeller för hem eller mindre kontor och arbetsgrupper. 

Modellen är relativt kompakt med ett yttre mått på 435 x 435 x 343 millimeter men väger ändå hela 16,3 kilo, vilket ger en indikation på ett mer krävande innandöme med valsar och värmeelement med mera. Värt att notera är att skrivaren kommer att vara förhållandevis dyr sett till total drift, trots det billiga inköpspriset. 

Trots att utvecklingen på laserenheter gått fortsatt framåt ser skrivaren mer eller mindre ut som de alltid har gjort, vilket är lite trist. Enheten har en grå-vit ton med ett bottenplacerat pappersmagasin, en stor lucka för toner och en mycket trist kontrolldisplay som nästan ser ut att komma från 90-talet. 

Lösning för arbetsgrupper

Som vanligt när det kommer till skrivare och då framför allt laservarianter från HP ligger säkerhetsaspekten långt framme. För denna enhet innebär det bland annat att bara HP:s egna toners kan användas. Eller om vi ska vara noga, bara toners som använder HP:s chip. Det förekommer nämligen tredjeparts-lösningar som samlar upp gamla toners för att komma åt dessa chip. Skrivaren är annars utrustad med både ethernetanslutning, Wi-Fi 4 och USB och passar perfekt som gruppskrivare på kontor eller även i hem där flera användare vill/behöver skriva ut. 

Ser vi till enheten från framsidan finner vi i botten en stor kassett med plats för upp till 150 ark med en total maxhöjd i magasinet på 1,5 centimeter. Kassetten rymmer flera olika format och har en mycket bra matning oavsett papperstyp och tjocklek vilket ger ett jämnt utskriftstempo. Värt att notera är att skrivaren passar bäst med papper på upp till 200 gram men klarar även papper på upp till 220 gram så länge vi justerar inställningarna manuellt i drivrutinen. 

Funkar även som fax

Värt att tänka på är även att utmatningsfacket, som är placerat ovanpå trumman, bara rymmer 100 ark, men det börjar relativt tidigt att mata ner papper på golvet om vi inte passar skrivaren, så det hade ibland varit trevligt med någon form av stopp i skrivarens framkant. Till vänster om detta fack finner vi enhetens kontrollpanel som består av en liten LCD som ger information om kvarvarande toner eller används för att hantera grundläggande inställningar samt kommunicera direkt via enhetens faxfunktion. 

Själva funktionen är relativt rättfram och enkel men gränssnitt och själva panelen i sig är långt ifrån tilltalande och här kunde HP hittat en klart bättre lösning. Mitt på själva skrivaren finner vi ett större lock som döljer de innanför placerade tonerkassetterna. Dessa är alltså fyra till antalet och mycket lätta att byta. Tonern kostar dock mellan 8–900 kronor per kassett och vardera kassett räcker sedan till dryga 800 sidor, med undantag för den svarta som klarar upp mot 1 350 sidor. Detta gör dock att vi får en klart dyr utskriftskostnad som med tanke på bläckskrivarnas kvalitet är svår att motivera. 

Bra applikation

Vi fortsätter med skrivarens ovansida som består av en automatisk dokumentmatare som klarar 35 ark. Denna hanterar däremot bara papper på upp till 90 gram, vilket är lite trist. Mataren är annars både snabb och precis och hade varit perfekt med stöd för dubbelsidig skanning. Annars är det just på detta område vi hittar styrkan med en laser. Hastigheten är i det närmaste densamma oavsett om vi skriver ut i färg eller svartvitt och det går lika fort att kopiera, printa eller skanna. Vi får en hög precision och identiska resultat sida efter sida och helt utan den blödning vi kan få från vissa bläckenheter när ”fel” papper används.

En annan bieffekt av att använda laser finner vi när vi kommer till upplösningen. Denna är maximalt 600 x 600 DPI vilket räcker mer än väl för text och presentationer, men så fort vi går över till fotografier ser vi direkt en stor skillnad jämfört med bläckmodellerna som erbjuder en mer levande utskrift där färgerna avbildas på rätt sätt. På denna modell blir det mer en ganska slät och tråkig utskrift helt enkelt. 

Vi avslutar med den del vi uppskattar mest och det är enhetens mobila appar kallade HP Smart. 

I grunden är detta en mycket enkel lösning för att från våra mobila enheter printa oavsett var vi befinner oss. Men för att göra det hela än bättre lär sig appen vårt användarmönster och underlättar de mer vardagliga uppgifterna. 

Vi kan dessutom använda appen för att skanna till både molntjänster eller e-postmottagare och via Smart Tasks får vi även en AI-motor som hjälper oss att organisera våra inskannade dokument på ett smidigt vis.

HP Color Laserjet Pro M183FW A4
3 / 6 Betyg
3 740 krPris
För
Jämn stabil hastighet oavsett utskrift, skanning eller kopiering, bra mobil hantering, bra anslutningar.
Emot
Färgfotoutskrifter saknar lite i färger och ”liv”, mycket hög utskriftskostnad, saknad SD- och USB-utskrift
Rekommenderas till
HP:s modell är en bra lösning för grupper som inte skriver ut så mycket men som vill ha en hög prestanda när utskrifterna väl behövs.

i samarbete med PriceRunner

 

Tillverkare HP
Modell Color LaserJet Pro M183FW A4
Webb www.hp.se
Pris 3 740 kr
Maximal upplösning 600 x 600 DPI
Hastighet SV 16 sidor / minut
Hastighet färg 16 sidor / minut
Duplex Nej
Scannertyp CIS
Skannerupplösning 600 x 600 DPI
Skanningshastighet 16 sidor / minut
Koperingshastighet SV 16 sidor / minut
Koperingshastighet Färg 16 sidor / minut
Anslutningar USB, Ethernet, Wi-Fi
Mobilutskrift Ja
Mått 435 x 435 x 343 mm
Vikt 16,3 kg
Ljudnivå 49 dB
Betyg textutskrift 5
Betyg fotoutskrift 3
Betyg skanner 4
Betyg kopiator 4
Betyg handhavande 4
Betyg 3

6 HP Smart tank Plus 651 Wireless

Även HP har tankbaserade skrivare för låg driftskostnad. Tyvärr tappar denna både vid fotoutskrifter och skanning.

Även nästa enhet kommer från HP,  men denna gång handlar det om en bläckstrålebaserad lösning. Modellen har samma grundtanke som Epsons Ecotank.

HP:s Smart tank-skrivare har integrerade bläcktankar istället för att använda bytbara bläckpatroner. Detta ger både mindre miljöpåverkan och en betydligt lägre driftkostnad. Vi får här även med två års normal bläckförbrukningsmängd från start. 

Skrivaren är i övrigt relativt intetsägande till utseendet med en gråvit bas och ett svart lock. Vi ser gärna lite nytänkande på designfronten till kommande modeller. 

I övrigt rör det sig om en relativt lång modell som mäter 450 x 373 x 198 millimeter men trots detta bara väger 4,7 kilo. Den låga vikten har en direkt koppling till den plastiga konstruktionen. Detta är inget som syns men som känns när vi jobbar med enheten. 

Separerade bläcktankar

En av de första delar som vi observerar när vi packar upp skrivaren är att bläcksystemet är uppdelat. På vänster sida finner vi färgtankarna och till höger finns tanken för svart bläck. Den senare är nästan dubbelt så stor som färgtankarna då den rymmer 135 milliliter vilket ska räcka till cirka 6 000 sidor, medan färgen bara är på 70 milliliter, men som tack vare att den blandas vid utskrift har en utskriftsvolym på 8 000 sidor. Bläcket är dessutom riktigt bra prissatt vilket ger oss en skrivare med mycket låg driftkostnad. 

Proceduren att fylla på bläck är enkel och utförs genom att skrivarens front viks fram. Sedan lyfts ett färgat lock upp på respektive tank. Detta lock har en gummibaserad insida för att förhindra att bläcket torkar. Dess färg matchar den färg som vi ska fylla på med, det är tur då själva påfyllnadspipen är densamma för alla färger, så vi skulle i princip kunna fylla med fel färg och här har Epson en klart smartare lösning med unikt matchande tankar och påfyllnadspipar. 

Bäst med HP:s eget papper

Mellan bläcktankarna finns pappersmagasinet som rymmer 100 ark och som hanterar allt från vanliga A4 till kuvert och fotopapper med mera. Magasinet har en godkänd matning som är aningen känslig för tjockare, glansiga, fotopapper och skrivaren gör sig helt klart överlag bättre med HP:s eget papper. 

Precis över magasinet finner vi enhetens utmatning. Denna sker på en tunn plastskiva som dras ut och fördelen med denna är att den dels har en A4-bredd dels har ett mindre stopp i framkant vilket gör att pappren ligger kvar. 

På baksidan finns en USB-port för anslutning till dator samt ingång för att ansluta en telefonlina till enhetens fax. Trots att det är gott om plats finns däremot ingen ethernetport. Däremot kommer skrivaren med integrerad Wi-Fi och modellen stöder även utskrift baserad på Bluetooth. Vi ser även att enhetens baksida är helt platt vilket oftast är en indikation på avsaknad av duplexenhet.

Åter till framsidan där vi i mitten hittar en liten monokrom touchpanel. Denna gör det möjligt att genomföra grundläggande inställningar eller aktivera skanning eller kopiering, men vi måste säga att lösningen känns klart föråldrad och vi hade här förväntat oss en större färgskärm, framför allt på en enhet i denna prisklass. 

Skanner på tomgång

I toppen av enheten hittar vi skannerdelen som består av en flatbäddsskanner och en automatisk dokumentmatare. Den senare har en stabil matning oavsett papper men detta är inte så konstigt då vi här får testets i särklass långsammaste skanner/kopieringslösning. Vid svart-vitt fungerar kopieringen hjälpsamt bra med upp mot sju sidor per minut, men när vi går över till färg handlar det om knappa 1,5 sidor per minut vilket är under all kritik. Grunden till den långsamma kopieringen är en extremt slö skanner vilket vi inte kan förstå. 

Kvaliteten på inskannat material är annars fullt godkänt med hög precision av både text och bilder. När det kommer till utskrifterna håller HP:s modell en godkänd hastighet med upp mot elva sidor per minut och riktigt bra textutskrifter. När vi däremot växlar över till bilder lämnas en hel del i övrigt att önska med matta och livlösa färger. Tittar vi sedan på presentationsmaterial fyller skrivaren en helt annan funktion och här kommer de mer dova färgerna mer till sin rätt. 

Bra mjukvara

En av de bättre delarna med HP:s skrivare är den medföljande mjukvaran och dess funktioner. 

Vi kan dels enkelt skanna direkt till PDF-format för att direkt e-posta de inlästa dokumenten vidare. Via HP Photo Creations kan vi skapa olika användbara saker som anpassade kalendrar eller böcker med mera. Vi får även med HP:s Smart App för fjärrutskrifter samt att enheten stöder både Airprint och är fullt Mopria-certifierad.

HP Smart tank Plus 651 Wireless
3 / 6 Betyg
4 190 krPris
För
Mycket låg utskriftskostnad, enkel bläckhantering, nästan helt tyst, enkel mobilutskrift, bra program.
Emot
Saknar USB/minneskort, mycket långsam skanner/kopiering framför allt i färg, vi saknar nätverksport.
Rekommenderas till
HP:s skrivare lämpar sig framför allt för dig som söker en låg driftkostnad och ofta skriver ut från mobila enheter.
Tillverkare HP
Modell Smart Tank Plus 651 Wireless
Webb www.hp.se
Pris 4 190 kr
Maximal upplösning 4 800 x 1 200 DPI
Hastighet SV ca 11 sidor / minut
Hastighet färg ca 5 sidor / minut
Duplex Nej
Scannertyp Flatbädd
Skannerupplösning 1 200 x 1 200 DPI
Skanningshastighet 3 sidor / minut
Koperingshastighet SV 7 sidor / minut
Koperingshastighet Färg 1,5 sidor / minut
Anslutningar USB, WiFi, Bluetooth
Mobilutskrift Ja
Mått 449,6 x 373,4 x 198 mm
Vikt 4,7 kg
Ljudnivå 42 dB
Betyg textutskrift 5
Betyg fotoutskrift 3
Betyg skanner 3
Betyg kopiator 3
Betyg handhavande 4
Betyg 3

 

Lexmark MC3224DWE

Lexmarks färglaser är snabb och presterar aningen över medel i de flesta tester.

Vi är så framme vid testets andra laserenhet och precis som med HP:s modell rör det sig om en kompakt, tung enhet som är billig att köpa in men som kostar på tok för mycket i drift. 

Lexmarks enhet mäter bara 307 x 411 x 394 millimeter men väger trots detta mastiga 18,2 kilo vilket vittnar om en välkonstruerad pjäs. Enheten är relativt stilren och påminner lite om en lite äldre fullformats kontorsenhet som har tryckts ihop. 

Lite grovt kan vi säga att modellen består av tre delar där de undre två är vita och den övre är svart och gråsvart där toppen delvis för tankarna till en kvarglömd laptop som placerats ovanpå skrivaren. På enhetens baksida hittar vi både en USB- och en ethernet-
port vilka kompletteras med integrerad trådlös utskrift. Enheten uppfyller GDPR:s standarder för säkerhet vilket kan vara intressant för dig som jobbar med känslig information, och som en del i detta kan vi konfigurera enheten med upp till tio PIN-koder där utskriften lagras i minnet och skrivs ut först när den som verkligen printat validerat sig vid den fysiska skrivaren. Tyvärr går det inte att länka denna validering till exempelvis en NFC-lösning. En annan intressant funktion är att vi kan välja att spara en kopia av allt som skrivs ut på skrivaren. 

Rejält magasin

Vi börjar nedifrån där vi hittar enhetens pappersmagasin som rymmer upp till 250 ark med en maximal vikt på 176 gram per kvadratmeter, vilket gör att vi inte kan välja kraftiga fotopapper. 

Enheten har annars en felfri matning som dessutom är riktigt snabb vilket behövs för att matcha utskriftstempot på upp mot 22 sidor per minut för både svartvitt och färg. Använder vi enhetens automatiska duplex sjunker hastigehten till 12 sidor per minut vilket ändå är riktigt bra. 

Minifack för enstaka dokument

Skrivaren har även ett extra minifack för matning av enstaka dokument. Detta rymmer bara ett ark i taget och tanken är att vi inte ska behöva ta ut pappren från magasinet för att skriva ut denna speciallösning. En smart lösning, men vi hade gärna sett en typ plus tio ark eller likande. 

Ett steg upp hittar vi skrivarens tonerdel. Denna är dold bakom en lucka som när den öppnas har fyra toners placerade på en utdragbar släde vilket gör bytet till en barnlek. Men, och här kommer ett stort men, trots att skrivaren är förhållandevis billig kommer tonern att vara desto dyrare. En toner för upp till cirka 1 500 sidor kostar från 1 200 kronor eller alltså cirka 4 800 kronor om alla behöver bytas samtidigt. Dessutom är det så att skrivaren inte kommer med fulla toners från start utan Lexmark har valt att bara använda 500 sidors toners, så beroende på hur mycket du kommer att skriva ut kan det ganska snabbt vara dags för ett byte.

Vi fortsätter uppåt och kommer i vänster sida av mitten till enhetens kontrollpanel som består av en 7,2 centimeters touchpanel. Från denna kan vi utföra grundläggande konfiguration samt hantera flera smarta delar direkt från skrivaren. 

Exempel på detta är skanna till en e-postmottagare eller till en molntjänst. Dessutom är panelen integrerad i Lexmarks webbportal vilken vi även kommer åt via smarta mobilappar. För att underlätta utskrift från mobila enheter erbjuder skrivaren utskrift via Lexmark Mobile Print-appen, samt Mopria- och Airprint-tekniken.

Enastående kopiering

Vi har så kommit till ovansidan och den ”kvarglömda laptopen” som visar sig vara enhetens skanner. Denna har en upplösning på maximala 600 x 600 DPI, men saknar helt matning så vi måste ta ett papper i taget. Men till det positiva, detta papper kan sedan kopieras med upp till 22 sidor i minuten vilket är imponerade för en enhet i denna prisklass. 

Utskrifterna på MC3224 blir klart bra där text är i det närmast perfekt men även bilder ligger klart över medel vilket är lite ovanligt för en laser. Framför allt blir vi imponerade över hur väl naturfärger återges där vi får levande bilder med tydliga färgskiftningar på höstlövsbeklädda lövträd. Samma sak upplever vi när vi printar presentationer eller olika typer av marknadsmaterial som kombinerar grafik med text i olika teckensnitt och färger. 

Stöd för PCL och Postscript

Enheten kommer förutom Lexmarks skrivarspråk även med stöd för både PCL5 och 6 samt Adobes Postscript 3 vilket ger en hög flexibilitet. En del vi inte reflekterat över med andra enheter men som vi upplevde med Lexmarks modell var att den under intensiv utskrift blev varm. Vi hade enheten placerad bredvid oss på skrivbordet och under skrivartesterna var det till och med så att vi kunde uppleva denna värmeökning en bit ifrån. Detta är knappast något problem, men kan vara värt att tänka på om du använder den i en varm lokal.

Lexmark MC3224DWE
4 / 6 Betyg
2 390 krPris
För
Bra utskrifter överlag, snabb kopiering, enkel hantering, extra säkerhet, duplex.
Emot
Dyr utskriftskostnad, saknar både USB-ingång och SD-läsare för direktutskrift, manuell skanner.
Rekommenderas till
Lexmarks enhet passar dig som vill ha snabba färgutskrifter i duplex i hög kvalitet och som inte direkt funderar på priset per utskrift.

i samarbete med PriceRunner

 

Tillverkare Lexmark
Modell MC3224dwe
Webb www.lexmark.se
Pris 2 390 kr
Maximal upplösning 2 400 x 600 DPI
Hastighet SV ca 22 sidor / minut
Hastighet färg ca 22 sidor / minut
Duplex Ja
Scannertyp Flatbädd
Skannerupplösning 600 x 600 DPI
Skanningshastighet manuell matning
Koperingshastighet SV 22 sidor / minut
Koperingshastighet Färg 22 sidor / minut
Anslutningar USB, Ethernet, Wi-Fi
Mobilutskrift Ja
Mått 306,9 x 411,2 x 394,1 mm
Vikt 18,2 kg
Ljudnivå 49 dB
Betyg textutskrift 5
Betyg fotoutskrift 4
Betyg skanner 3
Betyg kopiator 5
Betyg handhavande 4
Betyg 4

7 Xerox Versalink C405

Testets snabbaste och app-mässigt bästa MFP-enhet är tyvärr lite dyr i drift. Xerox levererar inte den bästa multiskrivaren för alla, men enheten är helt klart värd en rekommendation.

Vi avslutar med ytterligare en laser-baserad enhet. Denna modell är dock inte något för alla hem, såvida ni inte är många som arbetar och studerar hemifrån och behöver skriva ut stora mängder papper på en regelbunden basis. 

Xerox modell fungerar perfekt för ett lokalkontor eller som avdelningsskrivare. Den kombinerar hög kapacitet, snabb hastighet, utmärkt nätverksintegration och hög säkerhet.

Modellen heter Versalink C405 och trots att den funnits ett par år på marknaden ligger den väldigt långt fram sett till bland annat mobil integration.

Enheten är testets i särklass största modell med ett mått på 432 x 540 x 599 millimeter och en vikt på hela 33 kilo. Vi måste dock säga att C405 faktiskt ser nättare ut än den är tack vare sina rundade former och färgvalet med en vit stomme och svarta delar kring utmatning och kontrollpanel.

Gott om papper

Vi börjar från den nedre delen av skrivaren där vi finner två pappersfack. Ett primärt på hela 550 ark och sedan ytterligare ett på 150 ark. Det senare är tänkt som ett mer flexibelt fack för olika typer av format och papperstyper medan det primära är tänkt som standardlösning för A4-papper. Matningen från båda facken är felfri med hög hastighet för att kunna matcha skrivardelens tempo på upp till 35 sidor per minut för både svartvitt och färg. Skulle du med tiden märka att du behöver än mer papper går skrivaren även att expandera med ytterligare en 550-arkskassett. Tyvärr erbjuder denna modell ingen integrerad duplex. 

Vi finner samma tanke när det kommer till anslutningar. Från start kommer enheten med integrerad ethernetport och faktiskt en USB 3-anslutning samt en NFC-lösning vilken kan användas både för mobilutskrift och för att validera användare med ett smartcard för säkrare utskrift. Modellen saknar däremot Wi-Fi, men det går att lägga till i efterhand. Går vi vidare uppåt kommer vi till enhetens utmatningsfack som rymmer 250 ark vilket behövs för att matcha kassetterna. 

Pekskärmen ger total kontroll

Strax ovanför finner vi enhetens kontrollpanel som baseras på en tryckkänslig färgskärm på fem tum, som utan tvekan är testets mest kompletta. Skärmen låter oss hantera samtliga grundläggande inställningar och har ett appbaserat gränssnitt. Dessa appar kommer från Xerox eget app-galleri och det som gör detta riktigt bra är att varje användare kan ha sin egen uppsättning applikationer och unika konfiguration. 

Detta gör att vi exempelvis kan länka våra appar med vår specifika Google drive, Onedrive eller Dropbox för att direkt skanna in material till en av molntjänsterna eller printa och kopiera material direkt från vald källa. Detta gäller även faxdelen där vi kan sätta upp regler för omdirigering av inkommande material till vald källa. Till detta kan vi även använda enhetens frontmonterade USB-port för att läsa in eller spara data direkt på en sticka. Denna funktion kan dessutom låsas av en nätverksadministratör för ökad säkerhet. 

Just säkerheten är en av skrivarens stora plus med 256-bitars kryptering, användande av certifikat, flera olika nivåer av filtrering och användande av olika typer av smartcards samt ett brett utbud av IP-baserat skydd som kan förhindra utskrifter från olika lokaliteter. 

Smidig arkmatare

Högst upp hittar vi själva skannerdelen som är försedd med en mycket bra automatisk dokumentmatare vilken rymmer upp till 50 ark. 

Denna lösning är dels klart snabb men har framför allt stöd för automatisk dubbelsidig skanning. Detta kan dock inte nyttjas när vi printar, men är en grymt smidig lösning när vi ska skanna in större mängder dokument för vidare digital förvaring. 

Skannerkvaliteten är klart bra och samtliga av de dokument vi läser in, både text, bilder och med blandat innehåll blir snudd på perfekta. Även skrivardelen blir förvånansvärt bra med tanke på hastigheten. Texten blir klart bäst i testet men även fotografier ligger över medel vilket ger ett lyft på alla former av presentationsmaterial. Som vanligt kommer sedan användande av laser med en avigsida i form av driften. 

Skrivaren stöder både standard- och XL-toner där den senare ger upp till 10 500 sidors utskrift vid svart-vitt men dessa kostar då dryga 2 000 kronor medan högkapacitets färgtoner för 8 000 sidor kostar cirka 2 900 kronor per färg, vilket är en ansenlig summa. 

Till detta ska sedan adderas att enheten under drift har en energiförbrukning på upp mot 750 watt med ett vänteläge på 82 watt vilket kan jämföras med en bläckstråle-enhet som kanske ligger runt tio watt under drift.

Xerox Versalink C405
4 / 6 Betyg
5 802 krPris
För
Snabb utskrift och skanning, duplex-skanning, enastående kontrollpanel, gott om appar och hög säkerhet, snabb matning och möjlighet till expansion.
Emot
Saknar Wi-Fi från start, saknar duplex på utskrifter, hög utskriftskostnad, tung.
Rekommenderas till
Xerox lösning är klockren för arbetsgrupper som framför allt utnyttjar moln- integrationen och som kräver en hög säkerhetsnivå.
Rekommenderar
Tillverkare Xerox
Modell VersaLink C405V/N
Webb www.office.xerox.com
Pris 5 802 kr
Maximal upplösning 600 x 600 DPI
Hastighet SV ca 35 sidor / minut
Hastighet färg ca 35 sidor / minut
Duplex Nej
Scannertyp Flatbädd
Skannerupplösning 600 x 600 DPI
Skanningshastighet 18 sidor / minut
Koperingshastighet SV 30 sidor / minut
Koperingshastighet Färg 30 sidor / minut
Anslutningar Ethernet, USB 3, NFC
Mobilutskrift Ja
Mått 432 x 540 x 599 mm
Vikt 33 kg
Ljudnivå ingen uppgift
Betyg textutskrift 6
Betyg fotoutskrift 4
Betyg skanner 5
Betyg kopiator 5
Betyg handhavande 5
Betyg 4

8 Tabell och samlat omdöme

Brother DCP-J1100DW
4 / 6 Betyg
4 490 krPris
För
Enkel bläckhantering, bra bakre matning för tjockt papper, enkel arkmatare för kopior/skanner, högkapacitets-patroner, smart app-integration.
Emot
Under förväntat resultat för bilder och blandade utskrifter, inte den snabbaste utskriften, vi saknar duplex.
Rekommenderas till
Detta är en intressant lösning om du jobbar mycket med material som ska delas med flera via molnintegration, eller om du ofta skriver ut från molnbaserad lagring.

Canon Pixma TS8351
5 / 6 Betyg
1 689 krPris
För
Mycket hög utskrifts-kvalitet, stabil matning, enkel hantering, mycket bra program, enkel molnintegration, snabb SD-kortläsare.
Emot
Saknar USB-läsare, lite dyr sett till bläckkostnad och förbrukning, inte optimal lösning för stora utskriftskvantiteter.
Rekommenderas till
Canons modell är en perfekt MFP för hem och småföretag som söker högsta utskriftskvalitet med en låg initial kostnad.

Epson Ecotank ET-4700
5 / 6 Betyg
3 490 krPris
För
Snabb utskrift, bra kopiering och skanning, enkel arkmatning, multipla gränssnitt, mycket låg utskriftskostnad, lätt hantering.
Emot
Vi saknar SD och USB för direktutskrift, färgbilder når inte samma höga kvalitet som text och presentationer.
Rekommenderas till
Epson ET-4700 är en mycket bra allround-lösning för produktiva hem eller mindre kontor.

HP Color Laserjet Pro M183FW A4
3 / 6 Betyg
3 740 krPris
För
Jämn stabil hastighet oavsett utskrift, skanning eller kopiering, bra mobil hantering, bra anslutningar.
Emot
Färgfotoutskrifter saknar lite i färger och ”liv”, mycket hög utskriftskostnad, saknad SD- och USB-utskrift
Rekommenderas till
HP:s modell är en bra lösning för grupper som inte skriver ut så mycket men som vill ha en hög prestanda när utskrifterna väl behövs.

HP Smart tank Plus 651 Wireless
3 / 6 Betyg
4 190 krPris
För
Mycket låg utskriftskostnad, enkel bläckhantering, nästan helt tyst, enkel mobilutskrift, bra program.
Emot
Saknar USB/minneskort, mycket långsam skanner/kopiering framför allt i färg, vi saknar nätverksport.
Rekommenderas till
HP:s skrivare lämpar sig framför allt för dig som söker en låg driftkostnad och ofta skriver ut från mobila enheter.

Lexmark MC3224DWE
4 / 6 Betyg
2 390 krPris
För
Bra utskrifter överlag, snabb kopiering, enkel hantering, extra säkerhet, duplex.
Emot
Dyr utskriftskostnad, saknar både USB-ingång och SD-läsare för direktutskrift, manuell skanner.
Rekommenderas till
Lexmarks enhet passar dig som vill ha snabba färgutskrifter i duplex i hög kvalitet och som inte direkt funderar på priset per utskrift.

Xerox Versalink C405
4 / 6 Betyg
5 802 krPris
För
Snabb utskrift och skanning, duplex-skanning, enastående kontrollpanel, gott om appar och hög säkerhet, snabb matning och möjlighet till expansion.
Emot
Saknar Wi-Fi från start, saknar duplex på utskrifter, hög utskriftskostnad, tung.
Rekommenderas till
Xerox lösning är klockren för arbetsgrupper som framför allt utnyttjar moln- integrationen och som kräver en hög säkerhetsnivå.

9 Sammanfattning – Här är den bästa multiskrivaren

Epsons Ecotank modeller fortsätter att imponera med jämn hög prestanda och en låg total driftskostnad.

Skrivare och framför allt multifunktions-enheter har verkligen fått lite av en renässans i och med ökade krav på att arbeta hemifrån.

Vi har till denna gång inte låst oss vid en modelltyp utan försökt att hitta en bredd av modeller som passar både hem och mindre kontor. När vi sedan har gjort vår bedömning har vi försökt hålla en bred balans och vägt in alla funktioner, förutom faxdelen i de enheter som denna finns, på mer eller mindre lika basis. Det vill säga, vi har vägt resultaten från skanning likvärdigt med utskrifter och användarvänlighet och vi har även sökt modeller som har minimalt med svagheter över hela användarspannet. Vi har även vägt in den totala kostanden. Detta omfattar både inköp och drift sett till både förbrukningsdelar och energianvändning.

Ser vi till resultaten i tabellen finner vi i detta test tre grupper. En med två fempoängare, en med tre fyror och slutligen två som landar på det godkända betyget tre.

Bästa multiskrivaren – Epson Ecotank ET-4700

Bäst i testet blir till slut Epson med Ecotank ET-4700 som är den mest kompletta lösningen sett till en jämn, hög nivå rakt över som dessutom tack vare företages bläck-system får en mycket låg driftkostnad. Det vi delvis saknar med denna modell är möjlighet att printa från och skanna till USB- eller SD-enheter, och vi hade även gärna sett en tryckkänslig display för enklare hantering vid skrivaren.

ANNONS: Se aktuellt pris på Netonnet

Canon kammar hem andraplatsen

Lika klar tvåa blir Canon Pixma TS8351 White som verkligen ger bevis på att en bra skrivare inte behöver kosta en förmögenhet. Vi får här testet överlägset bästa fototutskrifter och även en mycket bra återgivning av inskannat material.

Skrivaren håller även bra prestanda och är extrem lättanvänd och kommer med klart bra mjukvara. Tyvärr saknar även denna modell en USB-port för direktutskrifter och priset för bläck blir aningen för dyrt för att det ska vara ett perfekt val för större utskriftskvantiteter.

i samarbete med PriceRunner

Xerox trea med nöd och näppe

Tredjeplatsen är däremot betydligt jämnare och det har varit mycket svårt att välja en. Till slut föll valet på en lite äldre och även testets dyraste enhet i form av Xerox C405V/N. Denna modell har överlägset bäst prestanda sett till både utskrifter och skanning/kopiering. Vi får även knivskarp textutskrift och bra fotoutskrifter sett till att det handlar om en laser. Men viktigast av allt, enheten har en grymt bra lösning för att anpassa modellens funktioner mot olika användare genom att ansluta olika molntjänster och andra funktioner. Tyvärr blir driftkostnaden för modellen för hög för att passa alla och enheten är dessutom aningen stor för att vara en skrivbordslösning i ett hemmakontor.

10 Så testade vi

För att få en bra bredd på våra tester har vi till denna gång börjat med att ta fotografier i olika miljöer utom- och inomhus samt i både svart-vitt och i färg. För detta ändamål har vi använt en Canon 7D Mark II med en EF 70-200, 2.8-lins. Dessa bilder har sedan skrivits ut i ett professionellt labb för att användas under våra skannertester men sedan har vi även skrivit ut samma bilder på respektive skrivare både via dator och via panel när dessa alternativ har getts.

Vi har skrivit ut samtliga bilder på olika media vilket omfattar; vanligt papper, fotopapper av olika tjocklek och glans samt både original och så kallade no-name-
papper. Utskrifterna har i nästa läge jämförts med originalbilderna. 

I nästa läge har vi skrivit olika typer av dokument som har sträckt sig från ren text till presentationer och grafer med blandat innehåll mellan text och bild. Alla utskrifter har skett från varje inmatningsalternativ som respektive skrivare erbjuder. Vi har även testat eventuella skillnader i hur många ark som respektive kassett är förmatad med samt hur de hanterar duplex-utskrifter. 

Vid skanning har vi provat duplex och automatisk matning. Vi har tittat på skanning av olika original samt med olika upplösning samt olika nivåer av zoomning. Vi har skannat till externt ansluten lagring och till molntjänster. Vi har även testat samtliga molnintegrationslösningar och olika appar som respektive skrivare erbjöd. 

Vi har inför varje test kontrollerat att skrivarna har senaste firmware samt använt oss av senaste drivrutiner och program baserad på Windows 10 64-bitars version. Utskrifter och jämförelse av inskannade bilder har gjorts i Adobes program. Vi har inte mätt ljudnivåer utan utgått från angivna värden, men sedan gjort en subjektiv bedömning av enheternas ljudnivå under arbete och i vila. Samtliga fynd har redovisats löpande i texten. 

INGA KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version