Här är skärmen för dig som jobbar snarare än spelar. Dell Ultrasharp U4320Q andas produktivitet in i minsta detalj och är en perfekt uppgradering för hemmakontoret.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

I en annorlunda vardag där allt fler jobbar från alternativa platser ställs helt nya krav på vår produktivitet.

Vi har under flera år kunna följa en trend där skärmar vuxit på bredden, vilket helt klart har sina fördelar, men med Ultrasharp U4320Q har Dell valt att gå en annan väg. Här får vi en klassisk bildvisare i 16:9-format – på steroider. Det handlar nämligen om en 42,5-tummare med en grundupplösning på 3 840 x 2 160 pixel.

En skärm för framtiden

Skärmen mäter 96,72 x 24,9 x 59,52 centimeter och väger hela 17,6 kilo, vilket är en bra fingervisning om enhetens konstruktionskvalitet som utan tvekan är ”top of the line”. Skärmfoten är ”slimmad” men riktigt stabil och har vinklat ben som i sin tur fäster i själva skärmen som kan höjas, sänkas, tiltas, roteras och vridas med full kontroll.

Enheten har tunna kanter och upptar dryga 20 centimeter mindre utrymme på skrivbordet jämfört med de flesta 49 tums UW-skärmar som finns, och skulle vi vilka uppnå en bredare lösning går det att komplettera Ultrasharp U4320Q med ytterligare två skärmar vilka placeras i 90 graders vinkel för en gigantisk upplevelse.

Inbyggd QI-laddning hade varit suveränt

Det är lite synd att Dell inte lagt till en integrerad QI-laddning i fotstället, då vi på detta sätt enkelt kunnat ladda såväl mobiler som tangentbord och mus utan separata laddare.

Merparten av skärmens baksida är silverfärgat med en mittplacerad fästpunkt för stället som enkelt snäpps på plats. Här kan vi även placera den medföljande VESA-monteringssatsen. Under detta finns en rampformad urfasning där merparten av enhetens anslutningar är placerade. Börjar vi från vänster sida  finns här en normal strömport som följs av dubbla HDMI- och dubbla DP-anslutningar. Härefter får vi en mycket intressant lösning i form av en USB Typ-C/Display-port vilken erbjuder upp till 90 watt strömförsörjning. Detta är något vi gärna sett från fler tillverkare. Tyvärr saknas Thunderbolt 3-stöd.

Undersidan av Ultrasharp U4320Q avslutas med en 3,5 millimeters audioanslutning och dubbla USB-A-portar. På vänster sida finns ytterligare en USB-A- och en USB-C-utgång för enkel anslutning av tillfälliga enheter.

Fyra i en

Tillbaka till framsidan och skärmens bildyta. 42,5-tummaren använder sig av en LED-bakgrundsbelyst LCD-skärm med IPS-panel och en högsta upplösning på 3 840 x 2 160 pixel vid 60 hertz samt en ljusstyrka på 350 cd/m². Detta ger oss dryga 103 pixel per tum och ett kontrastförhållande på 1 000:1. Skärmen uppfyller 96 procent av sRGB-färgskalan och har utrustats med Dells Comfortview-funktion som minskar mängden skadligt blått ljus med upp till 60 procent. Ultrasharp U4320Q når upp till ett snitt DeltaE-värde på 1,37 och har en gamma på 2.2. Sammantaget ger detta oss en skärm med en mycket jämn färghantering och hög precision med äkta färger från kant till kant. Tyvärr får vi inte någon form av adaptiv sync, men detta spelar inte så stor roll när det handlar om en ”jobbskärm” av den här typen. Men visst fungerar skärmen för lite mindre krävande gaming när du tar en paus i arbetet.

LÄS OCKSÅ: Jämförande test: Svängda skärmar (2018)

Visa fyra bildkällor samtidigt i Ultrasharp U4320Q

Tack vare att skärmen stödjer PbP (bild intill bild) för upp till fyra olika källor kan vi enkelt ansluta vår bärbara dator samtidigt som den stationära tillsammans med vår Samsungmobil och varför inte kollegans laptop för att se vad han/hon håller på med.

Detta ger oss en extremt hög flexibilitet och tack vare Dells färdiga mallar för skärmplacering får vi alltid upp rätt enhet på rätt plats.

Samma sak gäller om vi ”bara” använder en dator. Där vi tack vare Dell Display Manager eller DDM enkelt kan ordna och köra våra program, allt baserat på hur vi vill arrangera dem på effektivast möjliga vis. Även här gäller att program med automatik kommer att öppnas på samma rutplats som de stängts. För den riktiga proffsanvändaren kan även flera layouter användas för olika typer av arbeten där vi sedan enkelt kan växla mellan dessa med hjälp av snabbkommandon.

Dell Ultrasharp U4320Q
5 / 6 Betyg
10 039 krPris
För
Mycket hög konstruktionskvalitet, bra fabrikskalibrering, klarar fyra simultana externa enheter, mycket smart och enkel ruthantering av olika appar eller enheter, gott om anslutningar, 90 Watts Typ-C
Emot
Det hade varit grymt med QI-laddning i foten, inget Thunderbolt 3-stöd, den hade varit ännu trevligare med 5K-upplösning.
Rekommenderas till
En av de absolut bästa skärmar för dig som är ute efter en renodlad "jobbskärm".

SPECIFIKATIONER Dell Ultrasharp U4320Q:

 • Tillverkare: Dell, www.dell.com
 • Cirkapris:  10 039 kr inkl. moms, 8 031 kr exkl. moms
 • Storlek: 42,5 tum
 • Upplösning: 3 840 x 2 160 pixel vid 60 Hz
 • Ljusstyrka: 350 cd/m²
 • Responstid: 5-8 ms
 • Inmatningsanslutningar: 2 st HDMI, 2 st DP, 90 watts USB-C
 • Mått (med ställ): 96,7 x 24,9 x 59,5 cm
 • Vikt: 17,6 kg
 • Färghantering: 96 procent sRGB färgskala
 • VESA-stöd: 100 x 100 mm, 200 x 200 mm
 • Höjdjustering: 60 mm

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här