Epos B20
4 / 6 Betyg
2 195 krPris
För
Stabil och stilrent bordsstativ, bra ljudupptagning, olika upptagningslägen, lättanvänd mjukvara.
Emot
Vi kan inte spara inställningar i molnet/i mikrofonen, lite sämre hantering av höga toner, inga markeringar för volymen.
Rekommenderas till
Epos B20 ger oss en hög inspelningskvalitet och passar perfekt för singelanvändare som spelar eller poddar, eller vid ”rundabords”-upptagningar

Epos B20 är en snygg och stilren streamingmikrofon som bjuder på bra ljudupptagning och en lättanvänd mjukvara.

Många förknippar antagligen Epos med högklassiga headset och till viss del andra gamingtillbehör. Med B20 adderar företaget en fristående, USB-baserad, streamingmikrofon till sin produktportfölj och precis som när det kommer till företagets headset ligger fokus på hög konstruktionskvalitet och ljudkvalitet och ett enkelt handhavande.

Flexibel placering

Epos B20 besår i grunden av två delar: dels själva mikrofonen, dels ett stilrent bordsställ med en rund stabil fot där mikrofonen fästs via ett vridbart järn. Du som hellre vill använda en mikrofonarm kan enkelt ta bort foten och i stället fästa resterade del på denna arm. Observera att det inte medföljer någon. Själva mikrofondelen har en snygg stålgrå, halvblank finish som ger ett exklusivt utseende.

Epos B20 – framsida
Epos B20 har en stilren design med ett stabilt bordsställ samt fyra knappar/vred för justering.

Tittar vi vidare på mikrofondelen så är den ganska spartansk vilket vi gillar. Vi får här på sidorna totalt fyra små reglage vilka används för att justera volym, välja mönster för ljudupptagning, muta mikrofonen eller aktiver en Gain funktion, till dessa så finns på undersidan anslutning för en USB kontakt, vilken används för att kommunicera med datorn, samt en 3,5 millimeters ljudutgång för direktanslutning av ett headset.

Det även här som vi hittar en av få svagheter med B20 och detta i form av volymknappen. Oftast när vi strömmar ljud för olika ändamål och via olika appar så registrerar och noterar vi det optimala läget för ljudvolymen för detta ändamål. Men då denna ratt här saknar både gradering och dessutom roterar fritt så måste vi hitta rätt läge varje gång. Det är så klart inte något större sak men ände en lite irriterade del som hade gått att undvika.

Vi upplever vidare en viss skillnad i gain reglagets känslighet baserat på valt program. Varför detta händer har vi inget svar på men det ger en liten märklig upplevelse när vi vant oss vid att öka eller sänka med ett kvarts varv i ett program och sedan i nästa behöva rotera mer än dubbelt så mycket för samma resultat.

Epos B20 – anslutningar
Mikrofonen ansluts till datorn via USB-kabel. Vi kan även ansluta vårt headset direkt till micken.

Vi gillar två av fyra lägen

Som nämnts ovan har B20 ett reglage som låter oss välja mellan fyra olika upptagningslägen för enhetens mikrofon.

Epos B20 – ljudlägen
Mikrofonen har fyra förinställda ljudupptagningslägen.
 • Cardioid – Detta läge fångar upp ljudet framför mikrofonen medan ljud från baksidan nästan helt filtreras bort. Läget passar bäst för singelstreamers eller podcastanvändning för en eller två personer framför mikrofonen.
 • Omnidirectional – Detta läge fångar upp ljudet i en cirkel med samma upptagning. Lösningen passar perfekt när vi har en grupp användare som sitter samlade runt den centralt placerade B20-micken.
 • Bidirectional är ett läge som fångar upp ljudet framför och bakom mikrofonen och används framför allt när två olika källor ska prata, utan att deras ljud går in i varandra.
 • Stereo – Detta läge, precis som namnet antyder, fångar upp ljud från båda sidorna och används exempelvis om vi skulle ha två gäster som sitter på var sin sida och vi som värd själva använder en singelmikrofon där ljudkanalerna ska skiljas åt.

Trots att varje läge gör ett bra jobb och fångar upp vad som förväntas skulle vi säga att det bara är de två översta som har mest verklighetsbaserad användning. I de två sistnämnda exemplen föredrar vi två separata mikrofoner för varje sida, för enklare efterbearbetning.

För att ytterligare kunna optimera ljudbilden och bland annat växla mellan 7.1 surround och 2.0 stereoljud för anslutet headset kan vi använda Epos program kallat Gaming Suite. Från detta kan vi faktiskt även spara ner inställningar som volym och gain med mera. Dessa profiler lagras dock lokalt och kan inte flyttas med om vi växlar mellan olika datorer.

Varm och ren ljudbild

Vi avslutar med det kanske viktigaste – ljudet. Epos B20 bjuder på ett mycket bra ljudupptag med en ren bild som ger både värme och dynamik över mellanregistret vilket är en bra kombination för poddar och olika broadcastlösningar. Ska vi vara lite petiga så kan vi bitvis tycka att vissa högre toner tenderar att skära igenom och inte helt erbjuda samma harmoni som mellanregister och låga toner. Detta märks exempelvis om någon skulle skratta med en lite högre pitch. Men även detta känns som en bisak och något som vi kan styra då vi vet om det.

Något mikrofonen däremot gör ett riktigt bra jobb med är att tona ner är klickade ljud från exempelvis tangentbord som kan bli störande. Så över lag får vi här en bra streamingmikrofon som med några mindre förbättringar till kommande modeller kan bli alldeles strålande.

Epos B20
4 / 6 Betyg
2 195 krPris
För
Stabil och stilrent bordsstativ, bra ljudupptagning, olika upptagningslägen, lättanvänd mjukvara.
Emot
Vi kan inte spara inställningar i molnet/i mikrofonen, lite sämre hantering av höga toner, inga markeringar för volymen.
Rekommenderas till
Epos B20 ger oss en hög inspelningskvalitet och passar perfekt för singelanvändare som spelar eller poddar, eller vid ”rundabords”-upptagningar

SPECIFIKATIONER Epos B20:

 • Tillverkare: Epos, www.eposaudio.com
 • Cirkapris:  2 195 kr inkl. moms, 1 756 kr exkl. moms
 • Mått: 112 x 112 x 239 mm
 • Vikt: 530 gram
 • Kabellängd: 2,9 m
 • Färg: Gråsvart
 • Garanti: 2 år

 

aktuella priser presenteras i samarbete med PriceRunner

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här