söndag, augusti 14, 2022
Hem Taggar Linux

Tagg: linux

Raspberry Pi Zero 2 W är här – kostar under 200...

Sedan lanseringen för sex år sedan har det sålts nära fyra miljoner enheter av Raspberry Pi Zero och den med trådlöst hårdvara utrustade Zero W. En stor succé onekligen, och satsningen på små kompetenta datorkort följs nu upp med en uppgraderad version kallad Raspberry Pi Zero 2 W.

Webbläsaren LibreWolf är här – förgrening av Firefox

En ny webbläsare kallad LibreWolf har släppts. Den bygger på samma kod som Firefox och är en så kallad "fork", en förgrening av utvecklingen.

Git från kommandoraden

Git är ett smidigt, smart och funktionsspäckat system för hantering av källkod. Linuxexperten berättar mer.

Minitips – Fånga ett fönster som rymt

Ibland händer det att ett fönster, eller en del av det, hamnar utanför skärmen. Detta kan bli riktigt bekymmersamt, i alla fall om det är menyraden som gjorts osynlig.

Nytt från Ubuntu och Fedora

Linuxredaktören kollar närmare på kommande Ubuntu 21.10 och Fedora 35.

Whonix, systemet för dig som månar om din integritet

Whonix är en intressant mjukvara för den som vill vara anonym och känna sig säker på att inte bli avlyssnad. Den körs virtuellt i Windows, Mac OS eller linux-system.

Lär känna din Linux-dator med lshw

Vet du vad din Linux-dator egentligen innehåller? Inte. Då kan du göra en grundlig koll med kommandot lshw. Så här går det till.

Kommandot getent – hitta enkelt användarnamn, uid’s och grupper

En variant för att ta reda på vilka användare som finns i ett Linuxsystem är att helt enkelt skriva ut innehållet i passwd-filen. Så här gör du.

Grattis på 30-årsdagen Linux!

Den 25 augusti 1991 var det inte bara många som fick lön. Vissa fick även ett spännande meddelande från en vid den tiden relativt okänd finsk datorfantast.

Uppgradera din Qnap-NAS med QTS 5.0 beta

Qnap släpper en betaversion av QTS 5.0, NAS-tillverkarens senaste operativsystem. En uppgraderad linuxkärna och förutsägelse av enhetsfel är några av nyheterna.